Märklin átépítés

Ami az újságból kimaradt


Bemutatjuk a Märklin mozdonyok átépítését.  A BR 120 amit átkábeleztünk már Delta (amolyan digitális elõszoba féle) volt, de az analóg modellek felszerelése még egyszerûbb, hiszen a régebbi panelt nem kell kidobnunk. Az átépítés elsõ képein a motorcserét látják. A hárompólusú helyett (a finom vezérelhetõség miatt) ötpólusút szerelünk a gépbe. Ez mintegy 10 perc - az
elégedettség érzetének kiélvezésével együtt. A második menet, már kissé komolyabb. Nem illik a vezetékeket elkeverni, mert sokba kerülhet! A leírás  a 60901 számú készletre vonatkozik.
 

Minden Märklin dekóder a következõk szerint mûködik:

piros             üzemáram bevezetés
barna            üzemáram ki/földvezeték
szürke          világítás elõl
sárga            világítás hátul
kék               motorvezeték
zöld              motorvezeték
fekete           motor visszatáplálás
narancs         funkciók visszavezetés
barna/piros    funkció 1 vezeték
barna/zöld     funkció 2
barna/sárga   funkció 3
barna/fehér    funkció 4
fehér             DELTA funkció vezeték
viola              elektronika föld
 

A narancs és viola kábelek a késõbbi hangdekóder bekötésére szolgálnak. A Märklin ilyet még nem épít és nem is ajánl. Ki-ki saját szakállára kisérletezhet.

motokimenõ: max. 800 mA
funkciók: max. 200 mA /funkció
három kimenet együtt: max. 400mA
a teljes panel: max. 1,1 A

!!! A barna és narancs kábelt SOHA sem szabad egyszerre visszavezetésre használni. Mivel a Märklin mozdonyok gyakran fémbõl vannak,  füstgenerátor esetén a vezetés  megoldott, és az elõbbi hiba - ha elkövetjük - bajokat okoz. Telex-Kupplung (távkapcsoló berendezés- tolatómozdonyokhoz) esetén a narancs kábel viasszavezetésre ajánlott.  A telex azonban semmilyen módon ne legyen a mozdony szekrénnyel összekötve! Az f1 mindíg kapcsolt állapotban van, ezért kupplungot vagy sípot (hanggenerátor) SOHA ne kapcsoljunk rá. A Märklin az f1-re a füstgenerátort ajánlja.  Barna kábel bekötése esetén nem fésült hullámot kapunk, narancs kábel egyenáramot ad. Az elsõ esetben a világítás villog, a narancs kábel esetén szép egyenletes.

Vissza a modellezés oldalra

Vissza az aktuális szám tartalmához.