Archív web oldal (2000-2008) tartalmát ITT olvashatja


2009.09.04. 9:03:42

Bővebben a Faller csődvédelemről 

Csődvédelem egyszer – másként

 

 A FALLER ügy újabb fejleményei, és háttere

FALLER, a legjelentősebb modellvasút kiegészítő (épület makett, növényzet, car system) gyártó múlt hét péntekén a német törvényeknek megfelelően a bíróságon bejelentette a csődvédelmet. A jelenlegi állapothoz azonban nem a már szinte megszokott okok vezettek. A cég ez évben is, mint mindig, lekötötte éves termelését a nürnbergi szakvásáron. Megrendelés tehát volt elég, a szállítások is folytak. Az első komoly tünetek több hónaposak, ahogy a gütenbachiak mondják, a „Zahlungsmoral” a „fizetési morál” szenved csorbát, és nem ritkán régi partnereknél. A modellvasút üzlet réges-rég családi hagyomány. A múlt század kilencvenes éveitől a generációváltás nem hozta a szokásos átvételt, és számos gyermek más foglalkozást választott. Csak a múlt évben kettőszázzal csökkent a németországi üzletek száma. Sok kis családi vállalkozást nagy hálózatok felvásárolnak, majd – nem is tudom honnan ismerős a „megoldás” – bedöglesztik. Ettől a nagynak sem lesz jobb, de mily öröm, nincs „konkurencia”. Ez évben több nagy cég nem fizette ki a leszállított és eladott árút, ugyanis ruletteznek.

A halvaszületett trükk a következő:

A beszerzési ár alatt „aktív” üzletet folytatni. Egy darabig fizetik a szállítókat, majd bedől az egész, és akinek nem utaltak, hoppon marad (…ez is ismerős „valahonnan”). A másik ok, Magyarországon újdonság lesz az olvasónak. Németországban, az arany években (múlt század, ötvenesek vége, hatvanasok eleje) a szokásos nyugdíjon kívül ismert volt az alkalmazó cégnek fizethető nyugdíjelőleg, amit aztán ugyanúgy fizetnek, mint a szokásos életjáradékot. Ez FALLER-nak 2009-ben már NÉGYMILLÓ Euro kiadást jelent, magyarán az összeg kifizetése után gondolhatnak először a cégre. Eljutottak oda, hogy egykori dolgozóiknak annyit fizetnek, mint a jelenlegi aktív gárdának. A mai balhé „válságos” időkben ez szinte kitermelhetetlen plusz teher.

Az üzemi nyugdíjat nyolc év után megszüntették, de a cégek ma is nyöghetik a „zseniális” találmány konzekvenciáit. Plussz teher, hogy az öregek javarészt helyiek, tehát jó ismerősök, nem egyszer rokonok. Ez plusz az anyagiakon túlmutató pszichés teher. A csődvédelem nem jelenti a cég eladásának rémét, sőt, az összes dolgozó (130 fő) megtartásával számolnak, de az átmeneti nehézségek okától szabadulniuk kell. A folyamat, azaz a szanálás levezetője a stuttgarti Dr. Krug a szakma egyik legjobbja.

V&M