ARCHIVUM


2005.07.14.
Quo vadis ROCO?
A világ egyik legjelentősebb modellvasút gyártóját a csőd fenyegeti
    Az osztrák játékipar kedvence a múlt évben Salzburgból a közeli Hallein-be telepített Roco ez évi eladásai akadoznak. Az ok a német piac összeomlásszerű, közel 40%-os csökkenése. A többiek sem járnak jobban. Némely újságírók tudni vélik, hogy a germánok ősi Istenei így állnak bosszút a cég Freilassing-i bázisának felszámolásáért. Gagyi TV-s stílusban odáig mennek, hogy Hallein nevét senki nem ismeri, Freilassingét pedig igen. Ez a német vásárlónak „üzenet értékű”, mert már tavaly azt hihette, a gyártómű megszűnt.
    Ezzel szemben igaz, hogy Salzburgnál is híresebb és ismertebb volt Hallein a só miatt, ahol több ezer év után a bányászatot az EU brüsszeli központjának nyomására leállították. A város a múlt századig bajor volt, tehát minden iskolás tanulja történelemből, csak a bulvárlapok firkászai nem (nem meglepő). Roco éves (45 millió €) termelésének 2/3-a Németországban landolt, a többi a világ egyéb részein.
    A tulajdonost szerdán több osztrák szerkesztőség is felkereste, de nem állt kötélnek, s kérdéseiket nem kommentálta. A bankokkal élénk zárt ajtó mögötti tárgyalások folynak. Az üzemi tanács vezetője (Schernthaner) bizakodó, és a helyzetet átmenetinek tartja. Tény, hogy a cég tartozik a júniusi fizetésekkel, és a nyaralási pénzekkel. A halleini 400 dolgozóból 150 betanított, azaz szakképzetlen, ennek következtében ugyancsak alacsony fizetésű, tartaléka nincs.
    Külső körök heccelik is őket derekasan, hogy menjenek munkanélkülire. Mások a világ legnagyobb modellvasút gyártóját, mint leendő vásárlót emlegetik, és kutyát sem zavar, hogy ott tavaly 400 dolgozót kellet elbocsátani, ami pontosan megegyezik a halleini gyár teljes alkalmazotti létszámával…Évente 300 000 mozdonyt, 600km sínt és 1 millió kocsit gyártanak - V&M


2005.04.04.
Néhány kép a MoJaHo kiállításról, és a vasúttörténeti park nyitásáról


 
 2005.03.30.
Hétvégi program a család minden tagja számára
2005. tavaszán, április 1-3. között Budapesten, a Magyar Vasúttörténeti Park Orient Csarnokában MoJaHo néven modell, játék, hobbi témában kiállítás és vásár kerül megrendezésre. A rendezvény kikapcsolódást nyújtva mutatja be a szabadidő hasznos és kellemes eltöltését, a játékos- és alkotókedvet szolgáló termékeket, eszközöket, technikákat. Látványos kiállítói bemutatók, oktatóprogramok szórakoztatják a látogatókat, akik működés közben is láthatják a modelleket, játékokat. Vállalkozó kedvű felnőttek és gyerekek a gyakorlatban ismerkedhetnek a kreatív technikákkal, anyagokkal, eszközökkel, kipróbálhatják és a helyszínen meg is vásárolhatják azokat.  Egy belépővel két program: a MoJaHo látogatói egyúttal megtekinthetik az Európában egyedülálló Vasúttörténeti Parkot, és részt vehetnek annak tavaszi megnyitóján is. A program: 424-es mozdonytalálkozó, járműparádé-mozdonybalett.
Időpont: 2005. április 1-3. (péntek-vasárnap), a napi nyitvatartás 9-18 óra között.
Kérjük, tekintsék meg a kiállítás honlapját: www.mojaho.hu


2005.03.25.
Megkerült a világhírű Märklin gyujtemény
Göppingen-Budapest, március 23.
    Január 18-át - legalább is máig - fekete napként írták a göppingeni Märklin történetébe. Még hétfőn, teljes csendben Bécsben letartóztatták a múzeum rablás főkolomposát. Az akció oly jól sikerült, hogy még közvetlen környezete sem fogott gyanút. Szerdára megtört, és gyorsan kattant a bilincs a két másik fő elkövető csuklóján is, az észak olaszországi Trevisoban. Az elkövetők valamennyien az egykori Jugoszláviából származnak. A játék és vasútmodell történet valamennyi jeles darabja előkerült, melyeket gyorsan ahogy csak lehet ismét kiállítanak a göppingeni múzeumban. Lesz  tehát újból az első ősmozdony Storchenbein - Gólyaláb (1891) és Oerlikon Krokodil gyujtemény.
    A lebukást a kis sváb város Göppingen és az osztrák fováros Bécs bunügyi nyomozóinak közönhetjük. Egy göppingeni polgár is gazdagabb lesz 200 000 €-val (ca. 500 millió forint) mert feltünt neki egy különösen viselkedo W (BÉCS) rendszámú kocsi a rablás előestéjén.
    Minden jó, ha a vége jó. Ezek után Märklin nem elégszik meg a négykörös elektronikus biztonsági rendszerrel, és helyszíni örzésrol is gondoskodik.Fuggerth 20 éves, és egyéb nyalánkságok!
A télies tavaszban 2005 húsvét elő a hazai vasútmodellezésben gazdagnak ígérkezik. Négy kiállításra invitáljuk Önöket, melyek jellegüknél fogva nagyon is különböznek! Biatorbágyon a keskeny nyomköz az "úr", a Lurdy Házban a nagyvasút N-ben, Aloe a mindenes, de a kerti vasút nem titkoltan a favorit. Fuggerth meg mit is tehetne, barátai unszolására bemutatja a magyar modellezés történet egyetlen vasútját, mely 20 évet megélt.Kívánunk sok-sok megszolgáltan boldog születésnapot! V&M

II. Biatorbágyi vasútmodell kiállítás
A Biatorbágyi Kisvasút Társaság Egyesület és a Kisvasutak Baráti Köre szervezésében
2005. március 5-6, szombat-vasárnap, 10:00-től 18:00-ig.
LGB, I, §e, H0, H0e modellek, kerti vasút, hajtány hajtás az udvaron.
Belépőjegy: 250 Ft
 

A Modell&Hobby és a 424-es Vasútmodellező Klub modellvasút kiállítása a Lurdy Házban
I. emelet, 106-os üzlet, 2005. március 12-14 között
Naponta 10:00-tól 19:00-ig.
A fő látványosság a 30 méter hosszú N méretarányú modulterepasztal, közel 70 méter sínpályával, több ezer látványos tereptárgyal és modellfigurával, automatizált
vonatforgalommal!
Belépő: gyermek 300 Ft, felnőtt 500Ft, családi (2 felnőtt + 2 gyerek) 1200Ft.
Bővebb információ: www.klub424.hu

Vasútmodell kiállítás az ALOE vasútmodell klub szervezésében
2005. március 4-20 között, a Fővárosi Művelődési Házban (Budapest, XI. Fehérvári út 47)
Házi készítésű kerti vasút (LGB), terepasztalok, vitrinek, vasútmodell és terepasztal javítás, tanácsadás, adás-vétel.
Belépődíj: felnőtt 300Ft, gyermek 200Ft.

Modellvasút kiállítás - 20 éves a Fuggerth
2005. március 3-5 között, Szigetszentmiklós, városi könyvtár és közösségi ház (Tököli út 19)
A jubileumi évforduló alkalmából elkészült a Fuggerth nagykatalógus, ami megvásárolható a helyszínen.
Fuggerth termékek, MAVOE terepasztalok, kötöttpályás járművek (HÉV, villamos, metró)
Nyitva tartás: 9:00-17:00, belépődíj: felnőtt 300 Ft, nyugdíjas/diák 200Ft, családi: 800 Ft.2005.02.09.
Ismét Nürnberg, az 56.!
    Február 10-15-e között Nürnbergbe csődül a világ játszani szerető - és szerettető - összes főkolomposa, hogy megkössék a következő év gazdasági és álom üzleteit. Az álmok biztosak, de az üzeletek már kevésbé. A recesszió még tart, és első a kenyér, aztán a játék szemlélet uralja a piacot. A szakvásáron közönség kizárva (a magyarok azért oda is becsúsznak). Jövore a vásárt követően közönség kiállítás is lesz (némi átépítéssel és pénzelverési lehetőséggel). Várható ideje, a vásárt követo hét.
    A modellvasút standokon számos, de a múlt évinél mennyiségileg kevesebb -újdonság várható. Märklinnél általánossá lesz az mfx, több mint tíz funkciós dekóder.A tavaly bemutatott System digitál megjelenik Trix, tehát egyenáramú változatban is, és mindjárt kezdetben az új ketyere ab start 20 mozdony megjegyzésére képes.
    A magyarok kedvence,  Roco pazar kínálatot ígér, de ez évben nincs magyar modell, először fogyjon a az ősszel-télen kiadott két MÁV mozdony. Nem titok, de következő években másfél tucat magyar kocsi várható. Most a másodszorra kiadott MÁV Gosa  a "csúcs". Új modellnek egy teherkocsi várható, de csak majd ... (legyen meglepetés).
    A vásárról részletesen beszámolunk.


2005.01.20.
Nagy szavak helyett - „Az évszázad betörése” a göppingeni Märklin múzeumban
    2005. február, 18-19-re virradó éjszaka a világhírű Märklin múzeum régi anyagának színe-javát ellopták. A betörés előtt hatástalanították az elektromos védelmi rendszert, valamint a három méter magasságban felszerelt két messziről látható vörös forgófényt építészeti purhabbal alaposan lefújták. A betörők az épületbe a vészkijáraton, a kiállító térbe a hátsó páncélajtón hatoltak be.  A vitrineket széttörték, így nem tudni a lopott műtárgyak nem sérültek-e már a betörés során.
    Minden értékesebb darabot, melyből nagyobb mintegy 150, kisebb további száz, elvittek. A sajtóban megjelent értékbecslések a médiára nézve siralmasak lennének, ha manapság még akármelyiküket komolyan lehetne venni.
    Csak az első vasútmodel,l az 1-es méretarányú Storchenbein-nek  (Gólyalábú) óraműves 1891-ben épített mozdony eredetije 1 millió € értékű, ugyanis az első példányt megőrizték. Elvitték a teljes 1-es méretarányú Krokodil gyűjteményt is (értéke ca. 450 ezer €). Valamint számos gőzgépet, autó, és hajómodellt, a két évvel ezelőtt replikában kapható Viktória eredetijével egyetemben.A zsákmány elszállításához közepes áruszállító kellett. A végrehajtók száma fél tucat körül kellett legyen.
    A nyomravezető(k)nek 200 000 (kettőszázezer) € jutalmat ajánlanak fel.
    Értesíthető a Stuttgarti Rendőrkapitányság, melynek adatait a Märklin honlapján találni, de további adatok érkezését követően mi is közöljük. Kapcsolódó anyag: az elrabolt modellek listája (Word formátum lista). Märklin Göppingen-Budapest  2005. 01.19. 20.46


2005.01.18.
Röviden a motorvonat tenderről
    A MÁV a már meglévő, és az utasok által ugyancsak megkedvelt 13 Desiro motrokocsipár mellé a közelmúltban újabb ötöt rendelt. Mai értesüléseink szerint a MÁV újabb öt opciót hívott le a délután folyamán. Így e járművek száma 23-ra nő. A gyártás Uerdingenben folymatos, most az első bolgár vonatok gurulnak haza, de hó végétől a szállítások a várnai kikötőbe irányulnak, majd onnan saját "lábon". A  120 db-os román állomány délkeleti szomszédságunkban rendkivül népszerű. A flotta mindkét említett vasútnál meghaladja a leendő magyar állomány méretét.
    A motrovonat tender érdemi tárgyalásai is rövidesen megkezdődnek. Mint közismert a Magyar Vasút 30 vonategységet kíván üzembe állítani a Budapest-Székesfehérvár, Budapest-Pusztaszabolcs vonalon. A három sorompóban maradt pályázóval külön-külön tárgyalnak a következő két hétben. Úgy látszik az egyhelyben topogás végetért, és belátható időn belül döntenek e jármuvek
vételéről.
    Érdekesség, hogy a közben hivatálától megvált gépészeti főigazgató regnálásak egyik utolsó napján  Siemens Desirojának villamos változatát kizárták, mert nem teljesítí az elvárásokat. E vonattípusból a Szlovén Vasútnál és A Görög Államvasútnál összesen ötvenöt, 3 ill. 5 részes vonategység üzemel. A versenyben maradt három gyártó abc sorrendben: Alstom, Bombardier, Stadler. V&M 2005.01.18.

2004.11.30.
Karácsonyi ajándék!

Már kapható is a TRIX új, C vágányelemes start szettje. Szerkesztőségünknél most csak 32.130Ft-ért (ÁFA-s ár!)! A szett tartalma: ovál pálya töltéses code 83 vágányokból, transzformátor, BR185 fém házas, digitális üzemre előkészített mozdony, és két DB teherkocsi. A modellek valódi modellek, nem egyszerűsített, "start szett" kivitelűek! Érdeklődni a szerkesztőség telefonszámán:(06 1) 246 20 12


2004.11.29.
Új képek a képtárban
Két új képsorozattal bővült képtárunk: a veszprémi és a pécsi kiállításon készült fotókat új albumokban tekinthetik meg.

Kiállítások decemberben is!

2004 december 8-12. Vasútmodell kiállítás, MMIK
Szombathely, Ady tér 5. Nyitva: naponta 10-18 óráig.
 

2004. december 4-5. 424 VMK Karácsonyi kiállítás
A Budapesti Művelődési Központban, naponta 10-18 óráig.
N, TT, H0 terepasztalok,  Z méretarányú modellvasút. Új modulokkal gyarapodott N-es modulterepasztal.
A gyerekek nagy örömére ismét látható lesz a "Black Canyon" és az LGB kerti vasutak is! A kiállítással egyidejűleg megrendezett vásáron megvásárolhatók lesznek vasútmodellek, kegészítők.


2004.11.07.
Kiállítás emlékeztető
XV. Vasútmodell kiállítás
EPIVK
2004. november 27 - 28.
Szivárvány Gyermekház
Pécs, Dr. Veress Endre u. 6.
Bővebb információ: www.epivk.hu
 

"200 éves a gőzmozdony"
XIII. Országos Vasútmodell Kiállítás és Verseny
Veszprém, 2004 november 12-14.

Simonyi Zsigmond Ének-Zenei és Testnevelési Általános Iskola
Victor Hugo u. 28.
Nyitva: Naponta 10-19 óráig.

Belépődíjak:
Felnőtt 400 Ft/fő, Gyermek és nyugdíjas 200 Ft/fő,
Diák csoportok (min 10 fő) 100 Ft/fő.
Minden belépőből 20 Ft-ot a Bébi Koraszülött Mentő Alapítvány (11748007-20136064) részére ajánlunk fel!

A kiállításon megtekinthetők: 120 méteres MODUL terepasztal (szekszárdi, szombathelyi, veszprémi klub), Szlovák és Magyar járműmodellek, vasúttörténeti rajzok, térképek. A kiállítás ideje alatt vasútmodellek eladása, javítása és szakmai tanácsadás! A kiállítás megközelíthető: A vasútállomásról induló a „4” helyi járatú autóbusszal a „Stadion” megállóig.
 
 

A Vasúttörténeti park nyitva tartása az év hátralevő részében és 2005-ben

    A terjedő hírekkel ellentétben a park nincs zárva ősszel, de néhány szolgáltatása külön rendelésre vehető igénybe.
 

Nyitva tartás 2004-ben

Dátum                                                   Nyitvatartási idő                                            Interaktív szórakozás
április 3 - október 24.             hétfő: zárva
                                            keddtől vasárnapig: 10.00-18.00, 10.00-16.00
október 25 - december 19.      hétfő: zárva
                                            keddtől vasárnapig: 10.00-15.00                                        külön megrendelésre
december 20 – december 31.                          zárva                                                                zárva
 

Nyitva tartás 2005-ben

Dátum                                                  Nyitvatartási idő                                            Interaktív szórakozás
január 1 - március 14.              zárva                                                                                     zárva
március 15 – április 1.              hétfő: zárva
                                              keddtől vasárnapig: 10.00-15.00                                      külön megrendelésre
április 2 - október 30.               hétfő: zárva
                                             keddtől vasárnapig: 10.00-18.00, 10.00-16.00
november 2 - december 18.      hétfő: zárva
                                              keddtől vasárnapig: 10.00-15.00                                       külön megrendelésre
december 19 – december 31.    zárva                                                                                       zárva

Hétfőn nyitva: március 28-án. (Húsvét hétfőn), május 16. (Pünkösd hétfőn), szeptember 12. (Orient Expressz érkezik).


 

A bomba robbantva jó!

    Rég várt, és gyakran eléutasító konstruktöri mosolyok után megérkezett a mégiscsak remélt; TRIX C szenzációnak igérkező sínrendszere. Komoly fejtörést okozhat valamennyi használatos rendszernek, mivel lépés és rtaposásbiztos, egyszerűen kezelhető, és az ágyazatimitáció bármilyen elektronikus szerelvényt befogadhat. A háromsínes rendszerek ellenségei fellégezhetnek, nem kell azon  tépelődni, hogyan lehet Märklin háromsínes C-rendszerét egyenáramúra alakítani.
    Az álom megvalósult! A kítűnő geometriájú és tönkretehetetlen rendszer némi további finomítással megjelent egyenáramra is. A code 83 norma szerinti messing sínszálak geometriája tökéletes, magasságuk 2,1 mm, és az R25 kerekek futtatására ideális. A teljes választék gyorsan kerül kiadásra.
    Az első fecske egy új lapkészlet (Startszet) ami BR185 sor digitális előkészítésű - nem gagyi - villamos mozdonyból (fémházzal természetesen!) két profi (NEM START "MINŐSÉG") kocsiból (A MÁV Ks és Eas megfelelői), trafóból, menetszbályozó dobozból és egy oválból áll.
    A készlet várható ára nem fogja meghaladni az ötvenezer forintot! A szállítások még karácsony előtt megkezdődnek.
    Részletes leírás, lapunk karácsonyi számában várható. Addig is, két két ízelítőnek megtekinthető:


 
 


2004.10.21.
Közérdekű vegyes hírek
A híres Belgrád rakparti Nosztalgia üzlet bezárt. Profilját a Budapest Nyugati-pályaudvaron működő üzlet folytatja. A könyveket, szakfolyóiratokat és egyéb vasúti tárgyakat, ereklyéket a jövőben ott  lehet beszerezni.
A Tatai úton a Vasúttörténeti Parkban szintén múködik üzlet, de inkább túristákra szabott árúpalettával.
 

Készül a 2005-ös MODELLVASÚT NAPTÁR
Rövidesen megjelenik és a következő helyeken lesz kapható, előreláthatólag a jövő hét közepétől (október 27):

MODELL&HOBBY üzletek
MODELL KIT 1001
LOKOMOTÍV  Szív u. 38
Nosztalgia üzlet, Nyugati pályaudvar
Közlekedési Múzeum
Byg Modell Szomathely
Forum Modell Debrecen
 

Wien, Modellbau a Práterben, a Wiener Messe (Bécsi Vásár) rendezésében.
Sok-sok vasúttal péntektől-vasárnapig!
Napi nyitvatartás az Európában szokásos. Számos modellvasút üzlet a kiállítás idejére kitelepül, nem kell fél Ausztriát összejárni!2004.10.10.
Kiállítások október hónapban
VASÚTMODELL KIÁLLÍTÁS
HM Honvéd Kulturális Szolgáltató Kht. KECSKEMÉTI KLUBJA
 VASÚTMODELL KIÁLLÍTÁS
2004. október 8-17.
Nyitva:   10 - 18  óráig
(A zárás napján - október 17-én - 17 óráig!)
Cím: HM Honvéd Kulturális Szolgáltató Kht. 6000 Kecskemét, Lechner Ödön u. 3. (Tiszti Klub)
Belépőjegy: felnőtteknek: 200 Ft, Gyermekeknek: 100 Ft

XV. Vasútmodell kiállítás
EPIVK
2004. november 27 - 28.
Szivárvány Gyermekház
Pécs, Dr. Veress Endre u. 6.
Bővebb információ: www.epivk.hu


2004.08.09.
Vált a Märklin
    Az elmúlt két évben Märklin házatáján teljesen kicserélodött a vezetés. Ez év januárjától a termelésért felelős igazgató Stephan Unger - diplomás kereskedelmi szakember - nemcsak a gyártás, hanem az információ áramlás folyamatába is beavatkozik.
    A sok éves gyakorlatnak vége! Ez év őszen nem jelenik meg a szokásos, ezúttal 2004-2005-ös nagykatalógus. Megszúnik a kétévet átfogó, pár hónappal később újabb füzetekkel kiegészített kiadvány. Nincs többé újdonság és export füzet, mindent a katalógusnak kell tartalmaznia.
    A teljesen új szerkezetu katalógus jövo évben, közvetlenül az 56. Nürnbergi Játékvásár előtt kerül nyilvánosságra. A mindent tartalmazó kiadvány az eddigi füzeteket is magába foglalja. Áttekinthetőnek és könnyen használhatónak igérik.
    Bökkenő, hogy világszerte valamennyi Insider Club-tag - többek között - befizette a katalógust is, no de mit kap akkor ha nincs kiadvány? Nos a decemberi - utolsó - füzettel kupon érkezik, amivel a 2005-ös katalógus átvehető. Unger szerint senki nem károsul. A kereskedelmi igazgató a göppingeni munkahelyet megelőzően a nem kevéssé híres Bang&Olufsen akusztikai cégnél töltött be azonos szerepet.
Ismerve a dán egzotikus high and sikerét, komoly reményeket fűzhetünk a göppingeni váltáshoz.


2004.07.28.
Innotrans 2004
A kétévenként megrendezésre kerülő - ezidő szerint a világ legnagyobb - vasúti szakvásárra szeptember 21-24. között kerül sör a Berlini Vásár területén.
A mellékelt helyszínrajz segítségével megállapítható, mit hol találhatunk majd, a leglább két nap alatt bejárható kiállításon. Ezidáig 1204 kiállító biztosra jelezte részvételét.
Helyszínrajz -PDF formátumban


2004.07.27.
Költözött a ROCO!
    Közel két évi munkával felépült ROCO új, halleini gyára. Megszunik a több telephely, és a jövőben mindent egy központból irányítanak. Magyarországon az utóbbi fél évben - ahelyett, hogy  modelleznénk -  felröppent a balga pletyka, miszerint ROCO valahol a távol-keleten (egyesek még azt is "tudták", hogy hol) termel , és jövőben csak onnan érkeznek a vonatkák. Nos,  ezek szerint Ausztria a világ legnagyobb állama, mivel  a távol-kelet a régi salzburgi gyártól (Jakob-Auer Straße) mindössze tíz kilométerre van. A gyártó üzem mellett kávézó és gyártörténeti múzeum is épült, ahol természetesen - a ROCO fanok Mekkája - üzlet is lesz . A termelés 2004. augusztus 16-án kezdodik. A régi gyár múlt hét péntekén (2004.07.23) bezárta kapuit.
    Az új cím:
ROCO Modellspielwaren GmbH
Rifer Hauptstraße 21
A-5400 Hallein
E-mail: roco@roco.cc
Telefon Magyarországról: 00-43-5-726-0
Fax: 00-43-5-7626-11992004.07.08.
A kemencei kisvasút napja
    Ez évben, július 24-én egész napos ünneplés lesz a Börzsöny gyönyörű völgyében, a 600mm nyomközű Kemencei Kisvasút üzemben. A jeles nap emlékére még alkalmi postabélyegzés is emeli az ünnep fényét. A   Magyar Posta kiadta bélyegen a vasút MUKI Mozdonyát, így lesz is mire pecsételni. Az alkalmi bélyegzés csak akkor és csak ott a helyszínen.
Lapunk e programot kimondottan ajánlja, minden vasút és természet valamint pocak szeretőnek, mert az egésznapos program kiváló családi szórakozás. S ha a vasútból már elég, a helyi tanító családja az ország egyik legjobb kürtöskalácsát készíti. A vasút megállójában található kis fogadó - Kőrózsa Panzió - pedig nem akármilyen pacallal és sültekkel rukkol ki. Szülők réme a végállomásnál található fagylaltozó. ahol a kölykök naponta többször is "feltankolnak".
Autóval érkezőknek ajánlott az erdőgazdaság útja, mely hétvégeken nyitott. A táj csodás! Még szénégetokkel is találkozhatunk.
A programot lapunk több éve teszteli, és az nemcsak színvonalánál, hanem baráti hangulatánál fogva is ötcsillagos, azaz: * * * * * .
Utazzanak oda, megéri!


2004.04.29.
Kiállítás Hűvösvölgyben
    2004. április 30. és 2004. május 2. között vasútmodell kiállítást rendez a Hűvösvölgyben a Gyermekvasutasokért Alapítvány és MÁV Rt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasút. A kiállítás mind a négy napon 10:00 és 18:00 óra között látogatható. A sportcsarnokban különböző méretarányú terepasztalok, modul rendszerű terepasztalok, vitrinben kiállított modellek és modellkülönlegességek lesznek megtekinthetők. Lesz LGB összeállítás, H0 modul terepasztal valamint keskeny nyomközű modellkiállítás. A hűvösvölgyi vontatási telepen hajtányozást rendeznek, melyen a Gyermekvasút kézi hajtású pályakocsijának kipróbálására lesz lehetőség.2004.04.22.
Hatvani program május elsejére
A szokásokhoz híven, idén is jó programnak ígérkezik a hatvani kiállítás.

Vasútmodell és makett kiállítás Hatvan
Megtekinthetők: működő terepasztalok, autó, hajó, repülő és harci jármű modellek-makettek.
Cím: VOKE Liszt Ferenc Művelődési Ház, Mészáros Lázár út 6-8.
Belépő: felnőtt 200 ft, gyermek 100 ft, csoport 50 ft/fő.
Megtekinthető: 2004.04.28 - 2004.05.02-ig, 9:00-18:00 óra között.
Mozdonykiállítás a hatvani vasútállomáson 2004.05.01-jén 8:30-tól 16:00-ig. A MÁV Rt hagyományos és korszerű járműveinek bemutatása, megtekintése ingyenes.


2004.03.29.
Üllő, csorbára verve!
    A nagy EU vasút reneszánsz szele Magyarországra is megérkezni látszik. A friss, ámde télies szél azonban honi specialitásként idegen - kissé orfacsaró - illatot is hordoz. Itt most nem a mifelénk szokásos zsurnaliszta szennyimádó propaganda következik. A következő sorokat azért vesszük előre, hogy minél hamarabb túl legyünk rajta, s aztán az esztelen rombolás helyett az építésről szóljunk.
    Nos tegnap március idusát követő tucatnyi nappal, téli zimankóban felavatták Üllő állomást és a hozzátartozó teljesen átépített 3km hosszú vasúti vonalszakaszt, kicserélt pályástól, felsővezetékestől, biztosító berendezésesetől, magyarán vadonat új vonalastól. Az ünnepet megelőzőn még az éj során is dolgoztak. No, most jönnek a torz szemléletű kajánok, és vigyorogva közölhetik gagyi és mindent elöntő lapjaik hasábjain, szép kis építés ami akkorát csúszik, hogy csak épphogy...

    A dolog azonban közelt sem igaz, ugyanis az állomás vadontúj aluljáróját a helyi emelkedett lelkű, az EU-s jövőt majdan nekünk a vénülő hülyéknek felépítő ifjak felavatták a maguk módján. Eredmény, hogy a jó pénzért épített állomás leglább felavatható legyen, az aluljárót ÚJRAFESTETTÉK. Az még hagyján, hogy "alkotó" kedvre áldoznak és a környék festéküzleteit eltartják. Az már azonban undorító, ahogy és amire a szórópalackot használják. Sikerült az aluljárót úgy telefújni, hogy tenyérnyi hely nem maradt. A grafittiről eddig is megvolt véleményünk - grafikai tudásról tanúskodó mázolmányt eddig csak külföldön láttunk - de Üllőn itt és most minden eddigi lelki mélységet sikerült alulmúlni. Mivel az "alkotók" minimál art krikszákrakszaikkal elégedetlenek voltak, hát még odabiggysztették, hogy mire sz..nak és, hogy szavatartónek tűnjenek meg is tették a dolgot. Még ez sem volt elég, a végterméket az aluljáró falán szétmázolták. Kötve hiszem,hogy az EU-ba ezért vesznek fel minket.
Nos, az előjátékot feledve, a mostoha idő ellenére összejött vagy kétszáz ember és tiszteséggel végighalgatta a beszédek sorát,  körbeállva a régi, gyönyörú fafaragásos fedett peront. Az ifjú üllői "titánok" (szándékosan kis t-vel) tag-jeiből oda is jutott. A MÁV vezérigazgatója kitért e gyönyösűségre, és megerősítette, hogy az építés akkor is folytatódik, ha e 150 éves vonal megújulásáról, néhány beteglelkünek csak a mázga jut az eszébe.

    A vállalkozás 14 millió Euróba került, aminek felét mi magyarok álltuk, a másik felét az EU adta. Köszönetként a helyi polgármester szavaiba, néhol zavart hebegés keveredett. Helyében mi is meghatottan álltunk és beszéltünk volna ott akkora segítséget kapván, ami a település éves költésgvetésének a többszöröse. Mondatai nem voltak csiszoltak, de így volt ez rendjén az öszinte hangú köszöntőben. Az EU küldötte Wiley úr Üllő nevét hibátlanul ejtve, megerősítette, a projekt folytatódik, s a legkevésbé sem zavartatta magát a mázolmányoktól, pedig maradékát  megnézte. Angolos eleganciával grimaszt sem vágott. Némasága volt a megérdemelt ledorongoló vélemény. E szenny nyomainak láttán az igazi büntetés a feltűnéshajszolóknak, hogy szót sem ejtett róluk.
    Nos a vonal átadatott,  s az egyik ingával érkező ötvenes kinézetű polgár mitsem törődve  az ünnep helyiek által adott lebilincselű zenei műsorával, arról tartott előadást, hogy kamerát kellene szerelni az aluljáróba, hogy a kölyköket megfékezzék. Válaszom nem volt túl udvarias, s néhai Mátyás királyunkra emlékeztettem, kinek vadaskertje e tájjal volt határos, hogy reneszánsz felvilágosúltsággal íly cselekedetekre a válasz a palotai pálca volt, ami ezúttal a gyermekeiket ilyenre "nevelő" szüléknek is kijárna.

    Következett a nemzeti színű szalag átvágása, melynek egyik végét a vadonatúj, de az örjöngő sihederek  által tök horpadtra rúgott lefolyócsőre tekerték. Még szerencse, hogy a cső a faragott oszlop külső oldalán fut, így az avatók nem látták.
    Az állomás előtt az eddigi leírhatatlan sártenger helyett tágas és parkosított - míly nagyszerű ötlet, nem agyon betonozott - parkolót építettek. Az ingázó harminc perc alatt a nyugatiban van, ezt autóval az életben ennyi idő alatt meg nem teszi! A parkoló sarkán szupermodern gombos telefonautómata.  A grafittisek az ünnepet megelőzőn firkálmányaikkal már azt is "felavatták".
Bő négy hét múlva papiron is újból Európában leszünk. Reméljük  e pénzes, méregdrága lakkokat szerteszét fújkálók is utánunk kullognak valamikor!


2004.03.22.
Kiállítás Zalaegerszegen
III. Apáczai vasútmodell és makett kiállítás,
Nyitva:  2004. ÁPRILIS 8.-13. 9-18 óráig
Helyszíne: APÁCZAI ÁMK ZALAEGERSZEG, APÁCZAI TÉR 5.
INFORMÁCIÓ: 92/511-210 (április 12.-én, Húsvét hétfőn zárva!) Szórólap letölthető innen.

2004.03.17
Ismét kiállítás, Budapesten
Modellvasút kiállítás, ahol többek között láthatóak lesznek a Szombathelyi MMIK Vasútmodellező Klub munkái:
Helyszín: Budapest Hűvösvölgy
Szervező: Gyermekvasutasokért Alapítvány Vasútmodellező Szakköre
Időpont: április 30 - május 2.
Nyitva: 10 - 18 óráig.

2004.03.03.
Programajánlat

    Modellkiállítás és vásár a Fővárosi Müvelődési Házban
Cím: 1113 Bp. Fehérvári út 47.
Nyitva: 2004 Március 5-21 között mindennap 10 -18-ig

   A kiállításon megtekinthető:
- Házi készítésű kertivasút, LGB
- Terepasztalok, modulrendszerek, vitrinmodellek, modellritkaságok többféle méretarányban.
- Modellvasút és terepasztal adás -vétel, csere - bere, szervíz és szaktanácadás

Belépő: felnött 300Ft
Gyermek : 150Ft (14 év alatt)

Információ :
FMH: 203-3868,
ALOE klub 06 20 386 3117
 

    Biatorbágyi Modellvasút Kiállítás és Vásár
Cím: Biatorbágyi Faluház 2051 Biatorbágy Baross Gábor u.51. (a régi vasútállomás épülete)
Nyitva: 2004.március 6-7-én, 10-18 óráig

    Látnivalók:
 -a BMK decemberi kiállításán felállított N-es modulterepasztal bővítve új részekkel
 -normál terepasztalok (itt is van, ami még csak most először kiállított terepasztal)
 -LGB és Black Canyon2004.02.12.
PIKO és Sachsenmodelle újdonságok
PIKO:
50100 BR 01.5 Reko der DR Ep. IV, Öltender
50400 Váltóáramú változat Digital dekóderrel

57425 Taurus „Flex“ ES 64 U2-021 Ep. V
57225 Váltóáramú változat Digitál dekóderrel

57450 BR 189 DB AG Ep. V

57704 tehervonati kalauzkocsi Pwg. 14 DRG Ep. II

57705 fedett teherkocsi G02 DR Ep. III

52051 dízel tolató Kö I DR Ep. III

54197 tört testű tartálykocsi „Jet“ DB AG Ep. V

57437 BR 185 512-1 „TX Logistik“ egyenáramú
57237 Váltóáramú változat Digitál dekóderrel

99504 H0-Modellvasúti épületek katalógus 2004

99704 G-Katalógus 2004

Sachsenmodelle:
74533 MÁV Am "Y" 1.osztályú személykocsi

74534 MÁV ABm "Y" 1./2. osztályú személykocsi

74535 MÁV Bm "Y" 2.osztályú személykocsi

74536 MÁV Bcm "Y" kusett
Mind a 4 modell belső világítással ellátható, Ep IV festéssel készül, ütközők közti hossz 282mm.


2004.01.14.
Desiro magyarosan
Decemberi megjelenéssel elkészült a PIKO Desiro DB modellje (lásd előző hírünket). A magyar változat készítoje Quabla, azaz Börcs László. A modell  007 és 008 pályaszámmal, valamint az első osztályt jelző sárga csíkkal készült, mert az eredeti német DB-AG modell a bambergi teljesen 2. osztályos kivitel. A magyarított modellen a MÁV logó magában látható, mert az eredeti járműveken elhíresült reklám szlogen csak az ünnepélyes átadáson szerepelt (001 és 002 pályaszámú jármuvekre ragasztott fólia). Megtekinthető a képtárunkban, a felvételeket Tiringer Ferenc készítette, paksi terepasztalán.

Publikusak ROCO 2004-es modelljei

    A magyar modellezőknek szinte áldás a két 2004-re bejelentett MÁV modell. A MÁV M61 sor. NoHAB-ja borvörös - krémszínű csíkokkal, régi festéssel a második negyedévben várható, egyen (63473) és  váltóáramú (69473) változatban. Az egyenáramú változat irányára 130€ körüli. A váltóáramú terhelésszabályozott dekóderrel kerül piacra. Az árfekvés ismeretében mintegy 180€ körüli áron. A modell kiadása a több évtizede tartó magyar modellező kálvária végét jelenti. A méregdrága - és irreális, régi PIKO nemegyszer 20000 forintos árak biztosan elköszönnek. A magyar modellhez új mozdonyfej szerszám készült. Nem csak az ajtót hagyták el, hanem a reflektorburkolatokat is mnegfelelő helyen találjuk. A tető a magyar változatnak megfelő kialakítású. Várható pályaszám M61 012, vagy M 61 004 (régi eredeti dokumentáció alapján). A modell Professional kategóriába sorolt FV=Formvariant-formaváltozat. A magyar modellezők tömege képtelen volt megfizetni a norvég, dán, és más alapokon készült modellek, nem egyszer többszázezer forintos árát. Most, remélhetőleg kijavított áramfelvevő képességgel, finoman gravírozott modellre számíthatunk.
    Sokkal érdekesebbnek ígérkezik a sokak által ismert kedvenc, a MÁV M62 265 gép modellje, ami karácsonyra szép ajándék lehet. A modell Professional FN=Formnauheit-formaújdonság, s 130-140€ illetve 220€ lesz. Egyenáram 63396 analóg, és 63397 digitális, hangdekóderes(!) lesz. A váltóáramú változat 69397 katalóguszámmal kerül forgalomba. Megjelenik a mozdony cseh és DR (volt NDK) változata is. valamennyi modell a valóságnak megfelelő, alalposan eltérő tetőzetttel, hangtompítóval MÁV, DR (63392, 63393, 69393), vagy anélkül - CSD (63398, 69398) és homlokfallal kerül forgalomba.  A modellekhez külön csomagolt maratott fémtábla készlet jár. A magyar változaton a krómozott homlokfali díszlés szerepel. Ravasz megoldású a kotró. Amennyiben vontatni kívánnak, a forgóvázzal elmozdul (Kurzkuplung), a légvezetétek külön alaprudra rögzítettek, melyek mogott a lemez elmozdul. Ha nincs modellvonószerkezet, hanem a nagyvasúti kapcsolószerkezetett képezik, a forgóváz a mozdulatlan homloklemez mögé kerül. Ki-ki dönthet a saját belátása szerint. A távolsági reflektor formája és szöge tökéletes, Gützold modelljénél jobban sikerült. A hangdekódert 24bites waw mintavétel alapján programozták.
    Professional modellként érkezik 1366 psz. P 4 index 2, a tavaly népszerű BR36 (63302), ezúttal porosz királyi zöldben. Maratott címtáblák, új kémény és gerendaütközők járnak hozzá. Digitálisan előkészített, hangdekóderes változatát ki-ki maga készítheti.
    Sláger lesz  a DB V200 digitális Startszet(41250), ezúttal a ROCO és a modellgyártás történetében először PLATINA színvonalon! A csomaghoz 235x100cm ovál, az új 3. generációs egér (csak design, beltartalma azonos a 2. generációéval), és a mozdony mellett három Silberling kocsi dukál. A mozdony hangdekóderes, a kocsikat is zajdekóderrel építik (ajtócsapás, kalaúz sípja, stb.)A digitális vezérlés erős trafóból, erősítőből és a 3. generációs egérből áll. A mozdonyt külön is kiadják V 200 002 pályaszámmal, analóg (63930) és hangdekóderes (63931 ill, 69931) digitál változatban. A mozdony hamarosan a piacon, a készlet a harmadik negyedévben.
    Platina kocsik: Bajor királyi vasutak, nagy tengelytávolságú forgóvázakkal, küllős kerékkel, zárt és nyitott harmónikával, mozgatható átjárólemezekkel, váltóáramra is cserélhető kerekekkel. Valemennyi kocsi részletesen kidolgozott tetővel és szellőzőkkel készül, számos alkatrészt már a gyártó felszerel. A változatok, 1. 2. 3. oszt, és postakocsi. Szép újdonság lesz a bajor király hattengelyes szalonkocsija. Elkészül a Baden-Württemberg-i királyi kocsi is. Kiadják Rheingold utolsó Epoch II. változatát is, négyrészes csomagként, és egyenkét még három - többek között kilátó- kocsival. Lehangoló, hogy a régi 1:100 szerszámokat újították fel. (A gyártó a VASÚT&MODELL-nek megküldött anyagából)


2003.12.23.
Karácsony a`la PIKO
Elkészült a PIKO Desiro motorkocsijának H0 méretarányú modellje. Kapható egyenáramú (52010) és váltóáramú (52210) változatban. A Modelleisenbahner sietett december közepén kiadott 2004/01 számában tesztelni, ami kissé félresikeredett. A szerkesztőség ugyanis még az egyik Handmustert kapta, amihez képest az utolsó sorozat gyártás előtti pillanatban számos változtatást hajtottak végre. A leírás  így csak nagyjából fedi a valóságot. Mivel a gyár (Sonneberg) Thüringiában, és a motorkocsik főleg Szászországban üzemelnek, helyi modellt választottak. Bosszúság a magyar modellezőknek, hogy a leképezés tárgyát képező eredeti csak másodosztályú kocsikkal közlekedik. A model ára (gyári ajánlás) 189 €. Schweickhard-nál 167,75€, Märklin - változat, digitális dekóderrel 229,95€. Mivel a MÁV változat színadása teljesen azonos a DB sorozatéval, eltérés a feliratozásban és az első osztályú szakaszban van. A PIKO már rendelkezik a MÁV dokumentációval, és nyílt titok, hogy a modellgyártásban szokásos 8-10 hónapnyi kifutással jön a második változat, a magyar. Ezek alapján a hosszas bíbelődést kívánó alakítgatást nem ajánljuk, mert a gyári biztosan szebb lesz mint az egyedi.
A nagy szenzáció mellett halk meglepetés, hogy elkészült a BR 189 négyáramnemu villamosmozdony modellje is. Märklin változat 85,95€ digitál), egyenáramú 63,25 €.


2003.12.16.
Kiborult a  bili, mert nincs hová...
    A angol vasutak privatizációjának gyöngyszeme, a most megépült fent nevezett város ipari parkjának állomása ************ Park, ahol elfelejtettek dábüljú szíí-t (WC) építeni. A dolgot sikerült oly tökélyre vinni, hogy a pályudvar személyzete is - jobb híján  Coca-Colás vagy másmilyen, (hiszen Angliában, Skóciában a sör járja, s nem egyéb holmi lötty), pohárba - persze alapos előzetes kiürítést követően - könnyíthet magán, mert még neki sem építettek intim helységet. A helyi közlekedési miniszter kijelentette "ez nem bűn, ez hülyeség", s visszetért hivatalába, ahol van hová kimenni.
    Anglia hasát fogja - sajna a helyiek valami mást, mert ott nem oly fényesen, hanem foltosan csattan a poén - az 1,7 milliárd forintnyi építkezés "sikerének" láttán.
A fáma arról nem szól, hogy esetleg nem EU segélybol épült e az építeszeti "göngyszem". - V&M


2003.12.09.
Szombathelyi kiállítás
X. VASÚTMODELL ÉS MAKETT KIÁLLÍTÁS
Helyszín: MMIK, Szombathely Ady tér 5.
Időpont: 2003. december 10-14. között, minden nap 10-18 óráig

       A kiállítás résztvevői:
- MMIK Vasútmodellező Klub
- Baros Gábor Vasútmodellező és Vasútbarát Klub – Veszprém
- Compact Export Kft. – kicsinyített házak valódi téglából
- Sütő Gábor – 1:10 méretarányú kerti vasút
- Modell és Makettépítő Klub – Körmend
- Marosvári Tamás – „0” méretarányú PV, és saját készítésű épület modelljei
- Zombori Zsolt – saját készítésű „0” méretarányú modelljei
- A IV. Országos Vasútfotó Kiállítás Anyag
- Savaria Modellező Klub


2003.11.27.
Parádé Pécsett
XIV. VASÚTMODELLPARÁDÉ - 2003. november 29 - 30. Helyszín: Pécs,  Szivárvány Gyermekház.
Modellüzem:  N-es klubterepasztal, N-es modulterepasztalrendszer, H0-ás modulterepasztal, digitális üzemmel, Spur I-es modulpálya, élő gőzüzemmel. Vendégkiállítónk: Tiringer Ferenc Paksról, H0 -ás terepasztalával (lapunkban bemutatott asztal), játékterepasztalok gyerekeknek.
Kiállítás: Vitrinmodellek, kisszériás modellek, NoHAB modellgy?jtemény: PIKO, HELJAN, MÄRKLIN, ROCO, NMJ, Erő János magyar gőzmozdonymodelljei, Diorámák, Nagyvasúti fényképek,  "Én és a vasút" c. gyermekrajzpályázat legjobb rajzainak kiállítása, Vasúti témájú bélyegek kiállítása

Ezen kívül mindkét nap programok, előadások várják a látogatókat. Bővebb információ a www.epivk.hu weboldalon olvasható!


2003.10.29.
Áll a bál az ÖBB háza táján!
    A 2004-es báli szezon csak négy hónap múlva veszi kezdetét, de a zenekarok már fortissimóra kapcsoltak, s teljes a kakofónia. A vasutas szakszervezet elnökénél betelt a pohár, s kedden (2003.10.28-án) alaposan kitálalt a közlekedési miniszter szakértelmét „méltatva” (az idézőjellel akár a szakértelem szót is közrefoghattuk volna. a szerk.).
    Haberzettl szerint a forgalomnövekedés túlterheli az ÖBB szakembergárdát. Az elégtelen infrastruktúra fejlesztés az ÖBB-ből az EU Bolond Istókját kreálja.
Az EU 2010-ig a vasúton a személy 38%, a teherforgalom 24%-os növekedésével számol. Ez az ÖBB manapság napi 2500 vonatja mellett további 950-et jelent. A szakértő politikusok felkészítik a vasutat a fejlesztésre, s első lépésként 2004-ben a mozdonyvezetők számát 200-al csökkentik, annak ellenére, hogy már most 700 mozdonyvezető hiányzik.
    „Ez azt jelenti, hogy a közlekedési miniszter a vasutat fejjel a falnak vezeti” nyilatkozta a szakszervezeti vezető.
    Még siralmasabb a helyzet, ha szem előtt tartjuk az EU direktívát, miszerint 2010-ben a jelenlegi 8% helyett a teherforgalom 15%-át KELL vasúton továbbítani. Ha ezt a tempót követni kívánják 2600, és nem 200-al kevesebb mozdonyvezetőre van szükség. Csak így tartható az egyébként számos más EU taghoz képest rózsás 37%-os vasúti teherszállítási arány!
    A személyszállítás is megkapja az osztrákok szakértő kormányától a magáét – így Haberzettl. 2010-ig a 25%-os személyforgalom növekedést prognosztizáló Eurostat ellenére az ÖBB minden hatodik személyszállításban dolgozó vasutas elbocsátásával kívánja elérni az elvártakat. A mai egy vasutas 79 utazó arány 1:111-re változik, „a miniszter tehát az utasok ellen is harcol” így a szakszervezet.
    A legforgalmasabb kelet-nyugat vonalon az új EU tagok belépésével a tranzit teherforgalom megduplázódik. Ezzel szemben, a nem kevéssé elkésett vonalrekonstrukció az áteresztőképességet csak 3%-al emeli.
    A tervezett ÖBB reform nem csak a vasút szétveréséhez, hanem Ausztria forgalmi káoszához vezet.
    „A tervezett intézkedések „angol” állapotokhoz vezetnek,  amit a szigetországban, a 80-as években hozott dilettáns (politikusi  a szerk.) döntéseknek köszönhetnek s csak horribilis beruházással reparálhatók” (Haberzettl).  Ezért a szakszervezet az utazók, adófizetők, és vasutasok nevében a Fuccs-reformot elutasítja.
    Az eset az EU-tag várományos Magyarország számára is érvényes példaértékű tanulságait ki-ki vérmérséklete és szaktudása szerint levonhatja. Illő emlékezni a magyar mondásra: „Más kárán tanul az okos”.


2003.10.14.
Modellbau
A bécsi Modellbau kiállítás és vásár ez évben október 23-26 között kerül megrendezésre. Aki vásárolni szeretne, jól jár, mert minden olcsóbb, mint a boltokban (a
cégek ugyanazok).Az utolsó nap délután minden a töredéke az eredeti eladási árnak. Főleg a külföldiek jeleskednek, mert nem szívesen viszik haza árujukat. A magyarok számára legérdekesebb üzletek valamennyien részt vesznek a kiállításon.
Lesz még sok-sok terepaztal, baráti csevely, no meg Gösser, Gold Fassl stb, meg Wiener-würstchen, azaz virsli. Belépődíj van, de elviselhető. A jelek szerint 6-8 €.
Megéri!
Ízelitőül egy magyarországon futó Rola-kisérő CFR fekvőhelyes modell Sachentől, MEMOBA kiadásban. Csak kétszáz, és csak az üzletnek készült belőle.


2003.10.03.
50 éves a MAVOE ( kiállítás)
  Ünnepélyes keretek között pénteken (szept. 26-án) délben megnyílt a Közlekedési Múzeum Petőfi csarnokában a modellvasutasok – a külhoni résztvevők elenyésző száma miatt csak szimbolikus - nemzetközi seregszemléje.
  Első negyed óra (de lehet több is): most is (másodszor) Szűcs lebilincselő, évről-évre mégis finomodó terepasztala fogadja a látogatót.  Több kört illik leírni körülötte, mindig addig új rejtett szépséget mutatta.
  Második (sajna csak) negyed óra: a kiállítás hátsó traktusában találjuk a vitrineket (jobban már nincs hátra, mert a repülőgépek mögött ott az üvegfal), melyből – néhány földszintivel együtt - több üres maradt! A szalonképesebb országokban ilyen elképzelhetetlen, mert lemondani nem illik. Itthon is illő lenne megtanulni! Azt is, hogy a KIBRI óriásdaru modell alatt újságpapír, meg nem beépített halogén világítótest „pompázott”. Elnézést a profán hasonlatért, de csak milliméterek választották el ezt a nívót, hogy egy a látvány „fokozására” szolgáló tekercs egészségügyi papírt is mellékeljenek. Reméljük ez a nyitásra szemmel láthatóan el sem készült anyagból, azóta eltűnt.
  A díjazottak neve nem hozott újat, Psóra Mihály bátyánk eltávozta óta, a Békei-Erő duó a magyar „vasútmodellezés” alkotó tábora. Békei 1-ben Valtellina Kandó mozdonyát produkálta, amit a MAVOE örök emlékű Fekete Lajos H0-ja óta senki! Mérethelyes de randa (olasz származásom okán engedtessék meg, hogy kritizáljam) Észak-talján mozdonylámpák eredetivé teszik. Szerencsésebb lett volna a GANZ gyári fotó alapján befejezni, ugyanis itthon esztétikailag még nem rontották el az eredetit. Egy táblája kissé rézsút ott pompázott, a másiknak csak rézfény? h?lt helyét találtuk. A többi Békei visszaköszönt, de most is bőven tanulmányoztuk a részleteket, és még volt mit felfedezni rajzuk..
  Erő-től azt kaptuk, amit vártunk. Balsejtelmeink vannak a rendelkezésére álló dokumentációval kapcsolatban (vajh minek vannak rajzarchivumaink, hacsak nem azért, hogy az ott dolgozók karrierjét egyengessék), mert sem a 315, sem a 342 az általa elkészített formájú kéménnyel SOHA sem épült. Meg hátra is csúszott közel öt milliméterrel. Az eredetiben a számos füstszekrény beltartalom miatt semmiképpen nem lehetett ott (nem taglaljuk miért, túl hosszú lenne). Fotódokumentációt magunk is szívesen biztosítottunk volna. Lásd a Dr. Károly építette MÁV szertartályos mozdonymodellek cikünk fényképeit a hírek rovatban. Hiányzik a védházból a fűtő oldalán alul messze kinyúló fékkar és kapcsolódó szerelvényei. A darab mutatós, a mozdonyvezetők nagy örömmel glancolták fémesre, és még fontos is, mert a harmadik hajtott tengelyt – s ezzel  - a mozdonyt rögzítette. Mégis fellélegezhettünk, mert végre – az interneten követhettük a születési folyamatot - ez is elkészült! Bár folytatná a 442-vel a nagyobb utóddal, a 424 elődjével! Azt egyedi autentikus modellként még senki sem építette meg (szándékosan mellőzzük az A1, stb , csak a modellezők, de a nagyközönség által nem értett szakzsargont).  Érdekesség volt még Szeles, a székelyföldi modellező anyaga, meg Dr. Károlyi tucatnyi MÁV NoHABja. A cseh-szlovák csapat ismét eljött, amit hoztak szép, de nem ismerjük eléggé vasútjukat, hát nem boncoljuk. Tudatlanul nem illik.
  A többi részben szép, és ismert, pl.:Veszprémék (tudják, a Baross csapat), meg Bulkai, és a kerékküllőig sajátkezű munka Csonka modellek. Az asztalok működnek. Szerencsés, hogy átalakítás, fejlesztés alattiak is láthatók, így a kezdő nem hőköl hátra és meri elkezdeni a sajátját. Kár, hogy nem tüntették fel sehol, milyen műveletet végeznek, igaz magyarázattal kivétel nélkül barátságos, szakszerű hangnemben szolgáltak.
  Kemence mára fogalom, még asztallal is jöttek. Be szép lenne egyszer Kemencét látni, kicsiben. Járművek már születtek- hátha!

  Harmadik negyed óra: hidasok kiállítása. A vasúti híd alapítvány (profán arcátlanság, de hivatalos nevük kiment a fejünkből) be- és kiállítottak egy önmagában teljes tárlatot. Nagy tanulság! Úgyszintén vasútfiláék! Íly magkapó intelligenciával és ízléssel, kézen fogva vezetéssel, szavak nélkül elmesélt kiállítással már rég nem volt dolgunk. A BÉLYEGEKET PEDIG KÖTELEZŐ (!!!) MEGNÉZNI! Szegedről kaptuk a Fotókiállítást, most is találni néhány nagy értéket.

  Külön negyed óra: Gergely Béla, aki a Szív utcai LOKOMOTIV modellboltban tulaj, vezető, eladó, na szóval atyamester, szívének csücskei, a HO nyomtávú keskeny nyomközű modellekkel felvonult. Még láthatóan építés alatt álló modulokon futottak a teljesen kész járművek. Mellette vitrinben a többi. Kékülő-zöldülű konkurenciát a gyér látogatottságnak „köszönhetően” a környéken nem láttunk. A színváltás fölös lett volna, jobbat úgy sem tudnának. Alkotót megkövetjük, hogy tiszteletteljes emelgetésre szolgáló kalapunkat otthon felejtettük.
Szomorú, hogy megnyitó után órácskával a nagy öregeken és a barátokon kívül vagy húsz látogató, ha lézengett. Igaz a kiállítás is hatalmas adósággal maradt. Az elmúlt ötven - sokszor dicsőséges - esztendő modelljeinek, az eltávozottakra emlékező, modellekkel, dokumentumokkal ékeskedő vitrineknek nyoma se!
Kár, nagy kár! A régi alkotószellem idézése, példának, ihletnek, mint éltet adó falat kenyér, most ugyancsak elkelt volna!
Azért nézzék meg, tanulságos családi program! Képünkön teljes újdonságként Szűcs terepasztalának saját építésű FALLER Car System rendszerű IKARUS autóbusza.

Új helyen a MODELL&HOBBY

Október 2-én már új, sokkal tágasabb helyen nyitja kapuját a vasút és egyéb modellezők egyik honi Mekkájának főhadiszállása. Az új üzlet alapterülete többszöröse az eddiginek. A modellek szépen kivilágított vitrinben várják a szögecs-számlálókat. Az új üzlet félaktív önkiszolgáló, azaz a vásárló azért mégsem vihet mindent, csak úgy. A mozdonyokat otvábbra is természetesen kipróbálják. Az új üzlet nincs messze a régitől. Könnyen odatalálni: A Lehel út 62 sarokház a DOMUS bútoráruház sarok (Könyves Kálmán körúti sarok) és a Béke téri villamos megálló között félúton. A paletta, mint régen változatlan.

Szín- és arculatváltós ROCO

A jövő tavaszi új gyár átadása előtt nem árt egy kis propaganda. Andrew Kosztolany (Kosztolányi) mondta:
„Mindegy mit, csak beszéljenek rólad”!
 Ebben most nincs hiány. A katalógus (2003/2004) ezüstben pompázik, mert az új csúcskategória a platina. Nem árulnak zsákbamacskát, mert a már ismert BR36, udvari kocsi, és a Kiruna új, háromrészes villanymozdonya, no meg a BR 18-S3/6 tartozik ide, s „Ők” már ismertek.
A többi – ezen túl, kék dobozban – az igényes tömeg, a jó minőségű modell, a start a narancssárga a gyermekek, kezdők készlete. Utóbbi kategória olcsó lesz. Mennyi a platina, egyelőre mély hallgatás...
Itthon kitörni látszik a Sissy mánia. Nos októberben az 1014, 001 -0, jövőre a magyar modellezők örömére gyártanak 1114 016 -ot is. A negyedik Nohabot zöldben Kartofelkäfer-nek; krumplibogárnak ígérik, és továbbra is lesz MÁV Taurus. Magyar vonatkozású modellek megjelenésére pl.: MÁV NoHAB, 2004-ben nem számíthatunk. A most hozzánk eljuttatott programban magyar vonatkozású újdonságot később sem találtunk. A többi Nürnbergben kiderül.


2003.09.26.
Kiállítás lesz a BMK-ban is
BMK Modellvasút Kiállítás és Vásár
2003.december 6-7.
BMK Művelődési Ház
1119 Budapest Etele út 55.


2003.09.16
Őszi kiállítások

MAVOE kiállítás és verseny
Budapest, Petőfi Csarnok (a Közlekedési Múzeum repüléstörténeti kiállításán)
Nyitva: Szeptember 26 - Október 12.

XIV. VASÚTMODELL PARÁDÉ
2003. november 29 - 30.
Pécs,  Szivárvány Gyermekház
 N-es klubterepasztal, N-es modulterepasztalrendszer, H0-ás modulterepasztal, Spur I-es modulpálya, Játékterepasztalok gyerekeknek
Vitrinmodellek, kisszériás modellek, Diorámák, Nagyvasúti fényképek, "Én és a vasút" c. gyermekrajzpályázat legjobb rajzainak kiállítása, Vasúti témájú bélyegek kiállítása
Kapcsolat: epivk@freemail.hu

Märklin E103 insider valamint MÁV 1047 fotók - videók

Märklin idei H0 insider modellje az E103. A modell igazi csemegéje az áramszedő mozgató elektronika. Képtárunkban megtalálhatják az E103-asról és a Märklin első magyar mozdonyáról, a 1047 005-2-ről készült fotókat valamint videókat.


2003.08.13.
Lesz biztonság a pályaudvarokon?!
Kissé szokatlannak tűnő - de logikus - időpontban tartott sajtótájékoztatót a Nyugati-pályaudvaron és aluljáróiban Budapest új főkapitánya, a dandártábornok Gergényi, akit a nép egyszerűen csak Vasprefektus-nak hív. Nem kérdezték, a becézéshez mit szól a nevezett, de arról a zsurnaliszták annál inkább faggatták, meddig tart majd a rend a Keleti és Nyugati aluljáróiban és a pályaudvarok területén.
Az időpont azért volt este kilenc, mert akkor ébredezik a „profi” alvilág. Tegnap nem nagyon találkoztunk velük, mert az akció már július 7-e óta tart. A kisördög megnézette velünk - mintegy bemelegítésként – a Keleti pu. környékét is, ugyan hogyan működik a félvilági füles híradó, s ha a Prefektus úr a Nyugatiban, akkor, ihaj eb ura fakó bűnözzünk kissé a felszabadultabban a Keletiben. Nos, néhány ásítozó gyros pultot támogató közel-keleti, meg a parkolóban „elmaradhatatlan”, Mercedesét támogató Bermuda-gatyás „honfi”-tól eltekintve a helyzet az eddigiekhez képest paradicsomi.
A hajléktalannak nevezett csavargók is felszívódtak. Pályaudvarunk akár a bécsi is lehetett volna (remélhetőleg nem átmenetileg) a tegnapi esten. (Vajon hány évbe telik, hogy visszaszerezzük egykor a nyugatiak által irigykedve csodált biztonságos Budapest jelzőt?)
A Nyugati pályaudvaron tiszta ruhájú, jobbára fiatal rendőrök szolgálnak a közel sem annyira tiszta, és erősen lerobbant, rég márványburkolatát vesztett turistariogató és az arra járó belföldit undorral eltöltő környezetben. („Fejlődés”, hogy újabban az ellopott padlóburkoló lapok helyét, hasonlóan elkoszolt kordon „védi”. Javítás szándékának Budapest világvárosban nyoma se!)
A város tegnap este egyébként teljesen kihalt, a turistáknak nyoma veszett. Némi cinizmussal mondhatnánk úgy is, a bűnöző is aluszik (szabadon a ma sajna nem sokat emlegetett József Attila után) ha nincs kit kirabolni. Úgy tűnik, hogy az utóbbi évtized egykor magyaros vendéglátást felváltó nemzetközileg hírhedtté vált vendéglátós, taxis, stb. - kinek nem inge, ne vegye magára - cirkuszok nyugati sajtóban bőségesen szellőztetett hatása beérett, s nem kellünk pimaszságunkkal, koszunkkal, stb.
Amit nem tudott megoldani az egymást sűrűn oda-vissza váltogató kormányaink elmélázó, mind drágább és hatástalanabb adminisztrációja, arra helyettünk felteszi a pontot a tőlünk elforduló Európai turista, mikor a tiszta és korrekt, ámde drága horvát tengerpartot választja.

Ebbe a langyos és poshadt zavaros levesbe csapta kanalát az új főkapitány, s kijelentette, hogy ameddig Ő lesz (tartsa meg az Úr sokáig), addig nem hagyja, hogy újból az „emberi” szenny uralja városunk frekventált helyeit. Mit sem kívánhatunk jobban, hogy maradjon így, s mert evés közben jön a „kispolgári” étvágy, e nem eléggé üdvözölhető kezdeményezés terjedjen ki városunk minden szegletére!


Fotók: V&M
(Képeinkről természetesen hiányzik a néhány, mégis ott lődöngő csavargó, mert az Ő emberi jogaikat az éber törvény védi.)


2003.08.07.
LIONEL újból H0-ban!
Huszonhat év szünet után Lionel visszatér a H0 méretarányhoz. A nagyhírű cég rövidesen piacra dobja a comeback első teljesen fémfröccs modelljét, ami természetesen amcsi gép, a Union Pacific 4-6-6-4  tengelyelrendezésű Challenger élethű mása. A motor ötpólusú, mindkét végén lendkerékkel. Megszemlélték Märklin (és rövidesen már Trix is) Big Boy modelljét, s nem adják alább, mert a pályaszám itt is világít, a dekóder DCC széria tartozék természetesen  hanggal – QSI Quantum Sound  - együtt. A pöfi fordulatszinkronizált. A légpumpa is „töltöget”, némi fékcsikorgással kiegészítve csiklandozza fülünket. Persze az arrafelé szokásos harangozás sem marad el, s mindjárt kettő között választhatunk. A nyomkarima – a nagy pocsolya túlsó partján magától értetődő módon - RP 25 profil. A védház belső berendezése hiánytalan, s még a nyitott tűztérajtó fényeit is – digitál üzemben – tetszés szerint kapcsolhatjuk. Remélhetőleg a szénadagolás hangja is imitálható. Csekélység, de nagy hatású a védház oldalablakának eltolható fele.
A mongyi három font tömegű, ami nagyjából egy és fél kiló. Ára ennek megfelelőnek tűnik, a 699, 99  dolcsit olvasgatva, ami alig több 570 Ejrónál, ami nem  haladja meg az igényesebb műanyag EU modellekét. A legkisebb ajánlott ív 18 coll, ami úgy hirtelenjében 43 cm körülinek tűnik. A modell hossza 17 Ľ coll, majd annyi amilyen sugáron „befordul”. A modellt hat változatban ajánlják, dobozonként két pályaszám között választhatunk.

Mázoljanak, vagy ne mázoljanak?

    A MÁV,  megunva a több éve mind nagyobb kárt okozó grafittinek becézett ocsmány mázgálást elébe megy a dolognak, s legalább próbálkozik javítani az áldatlan állapoton. Igaz már vagy öt éve gyakran volt szóbeszéd tárgya (szakkörökben), hogy valamit tenni kellene, de a dolog rendre elaludt, mert néhány ( s mind inkább szaporodó) okos mindig talált kifogást, miért nem kivitelezhető az alku.
    A kamaszok néhány év alatt a MÁV zsebéből  kipingáltak több mint milliárd forintot. A lehetetlen helyzet megoldását sürgetőket meg rendre megfeddték. A feddőket előléptették, s ma is a MÁV-ot boldogítják.
    Augusztus 4-én végre Vizsy Ferenc a személyszállítás legfőbb felelőse – amúgy mellényben, zakóban, nyakkendőben, ami mostanság a hőségben már önmagában is elismerésre méltó produkció – kiállt a színre, s jelképesnek nevezett, de nagyon is gyakorlatias megállapodást kötött a grafittisekkel. A MÁV meghatározza a pingálható kocsik faját (mert a föstő szenvedélyűeknek a Bhv, Bdt, stb kategória mit sem jelent), meg kijelöl néhány ezer négyzetméternyi falfelületet a művészi szenvedély kiélésére.
Ettől a parttalan ámokfutó milliárdos rongálás mederbe szorítását remélik, mert kilátásba helyezték, aki nem írt alá, s tovább partizánkodik, vagy az aláíró nem a megállapodás szerint működik, a jövőben keményen szankcionálják.
    Ez utóbbi kijelentés keményen hangzik, s ahogy Vizsy-t ismerem kitelik tőle, hogy szavát ezúttal is betartja, ha némely magáról megfeledkező piktor betart neki.
Az egyébként jó hangulatban kezdődött, a sajtó által meglehetős figyelemmel kísért találkozó amúgy magyarosan kezdődött, mert még a legelső szó elhangzása előtt, némely vendégként érkező hangosan vádalkut kiáltott, mert véleménye szerint a firkálás köztörvényes cselekedet. A dologban van némi igazság – ugyan miben nincs – de a hangosan kritizáló ajkak ezúttal is (mint mindig) adósok maradtak a megoldással, ha így nem, akkor hogyan.
Liberális szájakból szórt egyházival felérő átok még nem fékezett meg szóró flakont szorongató kezet, s kötve hiszem, hogy valaha is fog. Az pedig szomorú mosolyt fakaszt, ha a liberalizmus jegyében említődik a kurtavas! No de hagyjuk az ünneprontó, a bugrisság határát súroló fröcsit, amit némi jóindulattal tudjunk be az árnyékban is legalább harminchárom foknak.
    Kevésbé derültséget okozó, s éber szelleműeknek akár figyelmeztetés számba mehet, hogy némely orcáját (legyünk udvariasak, mert nem láthattuk valóban mit takart a kelme) gondosan eltakaró „nyíltsisakos” elégedetlenségének adott hangot, miszerint e MÁV legál csökkenti a kocsipiktúra értékét.
Erről az esztétika diplomával megátkozott sorsú  jelen sorokat írogató firkász a jövőre nézvést nem kevés fenyegetést vélt kihallani. Lehet az elégedetlenek, hogy magas adrenalin szintjüket fenntartsák, a jövőben másként kívánnak ámokot futni. (Remélhetőleg azt kapják hátsójukra, amit már rég megszolgáltak) A szabad kocsioldal cifrázásakor hamar kiderült, a király ülepe, akárcsak Andersennél, itt is meztelen, mert az álarcosok sok festékkel, sok négyzetméteren fújták a rózsaszín semmit. Igaz a túladagolt lakk itt-ott megfolyt, legalább valami „változatosságot” kölcsönöve a született tehetségtelenségnek.
    Nem úgy a nyílt sisakos, arcukat vállalók, akik inkább a kompozícióval, s nem bankrabló kinézetükkel voltak elfoglalva. Közöttük néhány alkalmazott grafikusi kvalitásokat mutatott, s ha a MÁV illetékesei velük egy asztalhoz ülnének, még az sem kizárt, hogy közös ötletek nyomán megvalósuló kocsipinga a közönség csodálatát is kivívná.
Mivel a jelenség világszerte járványosan terjed, csak a mederbe szorítás lehet az egyetlen járható út, s minél inkább tiltani próbálják, az állapot annál borzalmasabb lesz!
A megállapodást augusztus hóban akárki aláírhatja, de aztán az illegálisoknak következik a jól megszolgált fekete leves.
    Ki gondolná, a grafóknak már szóvivője is van (fekete nadrág, vasalt ing, szalonképes konzervatív orca). Igaz, Őt festeni nem láttuk! Kíváncsian várjuk a fejleményeket, s kívánjuk, hogy a magukat takargató, s csak önmaguknak érdekes önkinevező piktorok is leveszik az infantilizmus diktálta álarcot (elvégre testméretről következtetve már elég felnőttnek tűntek), s helyette megtanulnak nívósan szórva kompozícióvá tenni a színeket! Hja kérem, a művészethez a risza önmagában édeskevés!(Fotók: V&M)


2003.07.23.
A kemencei kisvasút napja
2003.július 25-én kivasúti napot tartanak Kemencén. A program:
-délelőtt 11 órakor nyitóünnepség
-13.30-kor híd és állomásavatás Strand-Godóvár állomásnál
-14.30-tól hajtányozás az építés alatt álló vonalszakaszokon
-19 órától Kisvasúti bál a Múzeum vasút "Múzeum" állomásán


2003.07.08.
Bahn TV
Akik rendelkeznek digitális műholdvevővel, azok beállíthatják a német nyelvű, szabadon vehető, kódolatlan adást. A Bahn TV vételéhez szükséges adatok:
Astra 1, 19,2°East
12,633GHz
Horizontal
SR: 22.000
FEC: 5/6
Jó vételt kívánunk!
 
 

PIKO újdonságok, 2003 július

50020 BR 38.2 der DRG Ep. II
 - Tematikailag az 1920-30-as éveknek megfelelő terepasztalokra.  A szász  „Rollwagen“ illik hozzá.
54510 Porárú szállító kocsi - Staubbehälterwagen Kds67 DB Ep. III
 - 1961 és 1965 között a DB összesen 56 Kds_67 kocsit kapott, három tároló tartállyal, összesen 51m3 raktérfogattal, könnyű műanyag granulátum szállítására
57110 Személyvonat - Personenzug Start-Set, PIKO A-sínnel

- Már kapható:
54461Rakoncás kocsi - Rungenwagen Rmms62 mit Bremserbühne DR Ep. III
53210 Kupéskocsi - Abteilwagen B4 DB Ep III
54401 Kétrészes nagy rakterű teherkocsi - Doppeleinheit Großraumgüterwagen Hirrs-tt325 DB Cargo Ep. V

- PIKO Hobby-Programm
57702 Nyitott teherkocsi - Offener Güterwagen DB Ep III   # 56060
57703 2 tengelyes tartálykocsi - 2achsiger Kesselwagen DB Ep IV  # 56060


2003.07.03.
Terjeszkedik a Connex, Németország alternatív vasútja
Naponta egyszer közlekedik a Connex Rostock és Köln között. A hat kocsiból és villanymozdonyból (szívdöglesztően átpingált BR 185) álló vonatot Düsseldorfban, a Lauswand Kraftwerk (hőerőmű) telepén átvizsgálják és tárolják. A következő reggel dízelmozdony vontatja Kölnbe, ahonnan 7.57-kor indul. A vonat egy útra 350 utast vihet magával. Az ellenvonat Rostockból 6.18-kor indul és 18.19-kor érkezik Kölnbe. Az útvonal, Rostock - Berlin/Lichtenberg (8.52) - Halle (10.59) - Eichenberg (12.43) - Kassel/Wilhelmshöhe (14.19 )- Wabern(14.39) - Terysa (14.56) - Marburg (15.27) - Gießen (15.51) - Wetzlar (16.01) - Dillenburg (16.18) - Köln. A Connex Vasúttársaság eddigi járatai nagy sikerrel közlekednek. Az útvonalon az ICE járatok alternatívájaként a közönség élénk érdeklősétől kísérve állt szolgálatba.

„Végleg” piros tárcsa a Németországban Metrorapid-nak keresztelt Transrapid-nak

Számos felkent politikus áldásos közreműködésével ismét cigányútra futott a német Transrapid, a mágneses lebegő vasút. Már-már az építés időpontját kívántak eldönteni, de némely „polgári” mozgalmak, melyeket a szakértelem – mert oly távol esik tőle – el sem kerül, elérték, hogy ne épüljön mágnes-vasút, hanem a meglévő pályákat fejlesszék gyorsvasúttá.
Kiszámították, hogy ez olcsóbb, mint az új technológia. A dolog falsa, hogy némely vasúti érdekképviseletek is ott serénykedtek a háttérben. Így érthető, hogy nagy a „sikerélmény”, hiszen több ezer (így a propaganda) vasutas nem veszti el munkáját. Arról mély a hallgatás, hogy az egy facér vonalacska valójában hány vasutas munkahelyet „veszélyeztetett” volna. Most a független Bajor Államot is rá kívánják venni, hogy tekintsen el a München és repülőtere közötti Metrorapid építéstől.
Így aztán, míg Kínában rövidesen megnyílik a Sanghai és repülőtere közötti 36km-es szakasz és utána szinte biztos, hogy az építők leállás nélkül elkezdik a Peking- Sanghai, 1360km hosszú vonal építését, az öreg kontinensen, sőt Németországban sem történik semmi, ahol a pályát, és a vonatokat kifejlesztették és építik.
Rendre felbukkan, aztán mély hallgatásba süpped a Berlin-Prága-(Bratislava/Pozsony)Wien/Bécs-Budapest vasút építése, melynek Transrapid változata valóban olcsóbb lenne, mint  a hagyományos vasutat rehabilitálni. A költségek kiegyenlítődnének, sőt a modernebb lenne az olcsóbb (most a life cycle cost-ról nem beszélve), mert a Transrapidnak Bad Schandau és Prága között 65 km-nyi alagutat nem kellene megépíteni, hiszen a lebegő vasút sokkal terepkövetőbb. A menetidő a két végpont között ca. 4,5 óra lenne, amit  hagyományos eszközzel soha sem fognak elérni.
A XIX. században a géprombolók - hogy bőrüket mentsék - gyárakat vertek szét, ami ideig-óráig „megoldotta” problémáikat.  A fekete leves csak később jött! Most sem lesz másként, csak e környezet- és munkahelyvédelmi szósszal nyakon öntött maszlag kihatásaiban sokkal többe kerül! Eb ura fakó, majd fizeti az adófizető EU polgár!

MÁV Desirok Krefeld-ben

Megkezdődött a MÁV 13 kétrészes Desiro motorvonatának végszerelése SIEMENS krefeldi üzemében. Még az ősz beállta előtt Magyarországra érkezik az első kettő, s az újévet már valamennyi nálunk éri meg. Előzetes tervek szerint egy részük a Budapest-Esztergom vonalon fog közlekedni. A most ott szolgáló Usgyi-kat délkelet Magyarországra állomásítják


2003.07.01.
Vasúti témájú TV műsorok
Műholdon és kábelen fogható vasúti TV műsorok, Mivel az adók külföldiek a dátumozást a jobb tájékozódás érdekében az ottani szokás szerint közöljük. Jó szórakozást!

01. 07 (július). (20)03  03:30 RBBBe Legszebb német vasutak vezetőállás utazás
01.07.03 04:05 ARD      Frankfurti villamos vezetőállás utazás
01.07.03 16:30 3SAT     Vasútkaland-úton a legérdekesebb síneken
01.07.03 19:35 FAB      Tessék beszállni! Vasútmagazin
02.07.03 00:35 FAB      Tessék beszállni!
02.07.03 03:05 RBBBe Németország legszebb vasútjai vezetőállásból
02.07.03 03:30 ARD     A világ legszebb vasútjai  Thaiföld: Bangkok - Nam Tok
02.07.03 03:35 FAB     Tessék beszállni!
02.07.03 06:30 FAB      Tessék beszállni!
02.07.03 16:30 HR3      Vasútromantika
02.07.03 19:30 N24       24 Stunden (24 óra) Közelkép - egy mozdony utolsó útja
03.07.03 03:50 RBBBe Námetország legszebb vasútjai (ism.)
03.07.03 03:50 ARD     Thailföld: Bangkok - Nam Tok (ism.)
03.07.03 10:00 BR3      Eisenbahnromantik Gőzzel keskeny nyomközön - Ostseestrand
03.07.03 20:15 PRO7   A halálvonat  TV-Akciófilm,  német 1999
04.07.03 03:35 RBBBe Legszebb német vasútak (ism.) vezáll.
04.07.03 04:05 ARD     Thailand: Bangkok - Nam Tok (ism.)
04.07.03 13:30 RBBBr  Orient-Express romantikus játékfilm, 1954
04.07.03 16:30 RBBBe Eisenbahnromantik   Egy modellvasút álom vége
04.07.03 16:30 MDR3   Eisenbahnromantik (ism.)
04.07.03 17:30             Egyszer Inariba TV-film, német/finn 1997
04.07.03 20:10 FAB     Tessék beszállni!
04.07.03 23:10 FAB     Tessék beszállni!
05.07.03 03:00 MGM    A nagy vonatrablás   Krimi, angol 1978 (fekete-fehér)
05.07.03 03:30 RBBBe Legszebb német... vezáll.
05.07.03 05:10 FAB     Tessék beszállni!
05.07.03 05:20 ARD     Thaiföld: Bangkok - Nam Tok
05.07.03 06:00 RBBBe Eisenbahnromantik (modell álom ism.)
05.07.03 06:30 NDR3   Északi képek, gőzzel Hasetalba
05.07.03 08:10 FAB     Tessék beszállni!
05.07.03 13:10 FAB     Tessék beszállni!
05.07.03 13:55 SWR3  Eisenbahnromantik, célok bel- és külföldön
05.07.03 15:30 MDR3  Vasúti idők- magazin
05.07.03 16:45 RBBBr Körbe a Szent Gotthardon, Rigitől a Lago Maggioreig
05.07.03 17:30 RBBBr Eisenbahnromantik kirándulás a múltba
05.07.03 18:15 MDR3  Úton Szászországba
05.07.03 22:25 ORF1   A halál villamosa TV-triller, 1992
06.07.03 02:25 PRO7   Halálvonat (ism)
06.07.03 04:00 RBBBe Legszebb német... vezáll. (ism.)
06.07.03 04:15 ARD     Thaiföld: Bangkok - Nam Tok (ism.)
06.07.03 14:35 3SAT    Gőzzel Flensburgba
06.07.03 16:45 SWR3  Eisenbahnromantik vasútasnyár 2003
06.07.03 21:30 N24      24 óra vasút (Utolsó út, ism.)
07.07.03 03:00 SWR3  Gőzös ünnep Kuernbachban
07.07.03 03:50 ARD     Thaiföld: Bangkok - Nam Tok (ism.)
07.07.03 13:00 1extr     Kuernbach (ism.)
07.07.03 15:30 3SAT    Eisenbahnromantik  (új műsor)
07.07.03 20:30 Disc      A Chunnel
08.07.03 03:25 RBBBe Legszebb német...
08.07.03 03:30 ARD    Thaiföld: Bangkok - Nam Tok
08.07.03 04:30 Disc     A Chunnel ism.
08.07.03 14:30 Disc     A Chunnel (ism)
08.07.03 19:35 FAB     Beszállás!
09.07.03 00:35 FAB      Beszállás!
09.07.03 03:10 RBBBe Legszebb német...
09.07.03 03:15 ARD     Thaiföld: Bangkok - Nam Tok (ism.)
09.07.03 03:35 FAB      Beszállás
09.07.03 05:45 MGM     A nagy vonatrablás (ism.)
09.07.03 06:30 FAB     Beszállás!
09.07.03 15:30 MDR3  Vasutas idők


2003.06.04.
Csörgő-nap Székesfehérváron
Idén 30 éves a MÁV M41-es sorozata. Ez alkalomból Székesfehérvárott, az Alba Regia GF-en nyílt napot rendeztek. A nyílt nap meglepetése az eredeti színtervnek megfelelően visszafestett M41.2143 psz-ú mozdony volt. A körfűtőházban megtekinthető volt egy Bz motorkocsi felemelve, a fűtőház mögött pedig egy két tengelyes teherkocsival tartottak emelési bemutatót a baleseti daruval. A fordítókorong körül a remotorizált M41, M47 és M62 sorozat egy-egy példányával ismerkedhettek a vendégek. Az állomásépületnél mozdony bemutatót tartottak, többek között a 242-es gyorsvonati gőzmozdony, a 63-41 sorozatú új orosz motorvonat, valamint a Bika becenevű 1047-es mozdonyok egy példánya volt kiállítva. Az eseményről készült képeinket a képtárban találják. - V&M

2003.04.08.
Nehéz búcsú …
Habár a döntés hivatalos és visszavonhatatlan, és 123 esetben végrehajtották, de közben a vasutas szívre is hallgatnak! Történt ugyanis, hogy a DB a folyamatos selejtezés és bontás után végleg kivonja a forgalomból az 1965-ben készült négy előszéria mozdony és az 1974-ig készített további 141 darabos sorozatban épített, talán legnépszerűbb BR 103-as villamos mozdonyát. Az eljárás nem gonosz „varázsütésre”– mint nálunk a fegyelmet fitogtatandó – hanem ésszerűen történik. Mi több, a közelmúltban nyolc gép un. autósvonatok továbbítására szolgált volna, de az elképzelést elvetették. A vasútfotósok nagy örömére még látni a maradékból Frankfurt am Main-Leipzig vonalon. Egy példány (átszámozva 750 003), melyet 280km/h forgóvázzal és módosított köpennyel Minden Kísérleti Központ használ még sokáig szolgálni fog. Az utolsó gépeket – 103 003-3, 103 126-9, 103 074-9 - Frankfurtban, 2003. 01. 28-án selejtezték.  A kivonással kapcsolatos örömhír, hogy szinte valamennyi gyártó újból kiadja a már rég nem kapható E 03 001 mozdony modelljét, sőt, a Märklin sorozatban a világon először a digitálisan vezérelhető, kerámia motorral hajtott áramszedő mechanikás insider változatot.

Fotó vadász vasutasoknak és barátoknak összeállítottuk a még feltalálható gépek listáját, a selejtezés, vagy a lejárat napjával:
E 03 001      múzeumi,   Neuenmarkt-Wiesberg
103 101-2    bordó-bézs 2002.03.15 T  Frankfurt(Main)
103 113-7    bordó-bézs 2003.07.15 + 2 év Frankfurt(Main)
103 131-9    orientvörös 2003.12.22. nem hosszabbítható T 2002.12.11 Frankfurt(Main)
103 132-7    orientvörös 2003.06.13 + 1 év Frankfurt  - Nördlingen Múzeum
103 144-2    orientvörös 2003.04.23 +1 év T 2002.10.15
103 148-3    orientvörös 2003.02.19 + 2 év Frankfurt(Main)
103 160-8    orientvörös 2003.02.27 + 2 év Frankfurt(Main)
103 163-2    orientvörös 2002.05.09. Frankfurt(Main)
103 167-3    bordó-bézs 2004.03.07. Frankfurt(Main)
103 184-8    bordó-bézs 2003.11.15. + 1 év Nürnberg Vasúti Múzeum
103 190-5    orientvörös 2002.12.28. nem hosszabbítható Frankfurt(Main)
103 191-5    orientvörös 2002.12.28.T Frankfurt
103 217-6    orientvörös 2004.12.15. nem hosszabbítható, német Labdarugó Liga logoval
103 219-2    bordó-bézs 2003.03.22. (fékez? mozdony volt)
103 221-8    orientvörös 2003.12.10 Frankfurt(Main)
103 222-0    bordó-bézs 2006.02.26. Mindenbe állomásítva 199.12. óta 280km/h forgóvázzal
103 226-7    bordó-bézs Opladenben felújításra vár, majd Gelsenkirchen Múzeum
103 233-3    RAL 3020  2003.12.11. + 1 év Nürnberg Múzeum
103 235-8    bordó-bézs 2007.10.25. München forgalmi telep
103 240-8    orientvörös 2003.04.01. T
103 245-7    bordó-bézs  2003.10.13.+2 év München különjáratokra
(T= tárolva) Tíz mozdony üzemképes, négyet múzeumok megőriznek. V&M - DB


2003.03.26.
Ismét átalakul az európai vasúti járműgyártás?
  A néhány éve még folyamatos adom-veszem, az utóbbi időben mindinkább csak adnám, az európai földrészen. Bő két éve az Adtranz vedlett Bombardier-ré. A világ legnagyobb gyártója tovább növelte előnyét, legalábbis méretekben. A múlt hét elején az európai tulajdonú, nagy múltú Alstom-ról érkeztek nyugtalanító hírek. Akkor még csak találgatták mi, és mikor kerül sorra, ugyanis a 49%-os villamosipari szektoron kívül több seb is tátong az óriáskonszernen. Tény, hogy a következő egy-másfél évben 1,3 milliárd € értékben fognak üzemeket értékesíteni. Szinte biztosnak tűnt, hogy ez nem kis részt a vasúti járműgyártó üzemekre vonatkozik, és több államban okozhat kisebb-nagyobb munkanélküliséget. Nagyobb csapás a térségből a bezárással együtt járó kivonulás.
  A rémálom - a lengyel sajtó szerint - megvalósulni látszik, és az EU tagság küszöbén álló Lengyelországot érte el elsőnek. A konszern bezárja két üzemét, és elbocsátja 360 dolgozóját. A lengyel jelentésből nem derül ki, hogy az üzemekben (Mikolów, Swiebodzice) mit gyártottak. Swiednice sem jár jobban, mert Greenbier próbál megszabadulni vasúti teherkocsi gyárától, igaz eddig sikertelenül.
  Kontinensünkön a vasút reneszánsza ellenére számos járműgyártó háza táján már évek óta sokasodnak a gondok, ugyanis a növekvő igények ellenére nagy a túlkínálat. A múlt század utolsó évtizedében ugyanis, a jobb szervezés és az építődoboz eljárások elterjedésével a technológia annyira megváltozott, hogy csak a váltani képes üzemek jövője biztosított. A többi, főleg a volt „keletiek”, illetve az odaköltözöttek - néhány kivételtől eltekintve - a nyomott bérek ellenére sem versenyképes.
  Már „csak” egy kérdés nyitott, valóban a jobbak, vagy csupán a tőkeerősek maradnak lábon? - V&M


2003.03.14.
Költözik a ROCO
  A kocka el van vetve! A ROCO eladja Salzburg déli városrészében, az alapítás óta használt gyártelepét, s a várostól a nyugati elkerülő autópálya szakasz túloldalára költözik, mintegy tíz perccel, s ugyanannyi kilométerrel távolabbra.
  Az új helyszínen zöldmezős beruházásként a mai modellgyártás üzemviteli rendszerének megfelelő csarnokok épülnek. A régi üzem már régebben két épületegyüttesben működött. A régi igazgatósági épületet rég kinőtték, s napi ügyeket csak a két nagy épület (igazgatóság- gyárüzem, raktárépület) közötti fel-alá sétával oldhatták meg. A marketing is napi több tucat fordulót tett a tárgyaló és az irodák között.
  A csarnokokban egyetlen munkafolyamatot sem tudtak egy szinten, vagy a technológiai követelményeknek megfelelő módon elhelyezni. Tudvalevő, egy kikerülhetetlen, rossz helyen lévő oszlop is elég, hogy boruljon a gazdaságos és preciz, jó végeredményt produkáló technológia. Az utóbbi időben már a vásárlók is észlelték, valami nincs rendben a Salzach partján. Mind több nem igazán tökéletes modell került le a szalagról.
  Az új központi telephelyen összevonják a salzburgi központot és fő üzemet, valamint a freilassingi áruelosztó központot. A német telephely az EU-ba lépés óta nem indokolt, hiszen a tagországok között az adminisztráció és vám - ami miatt a freilassingi bázist létrehozták – megszűnt. A fő produkciós üzem és igazgatóság 320 dolgozója és a freilassingi 80 munkavállaló egy helyre költözik. A gyártást is pontosabbá és főleg gazdaságosabbá kívánják tenni, ami a gyilkos versenyben a fennmaradás előfeltétele. Az új telephely 11 millió €, ca. 2,69 milliárd forint beruházást jelent.
  A céget egy személyben jegyző Peter Maegdefrau a Hellein melleti Rif-ben felépülő üzem alapkőletételekor kijelentette, „csak így lesz versenyképes előállítási költségünk és logisztikánk az alacsony bérű országokéval”. Ez egyben azt is jelenti, hogy nem telepítik a termelést a távol keletre, ahogy azt többen tették. A bérek az Európába szállítás költségeivel egyetemben ott is emelkednek, s lassan a kínai leves is drágább lesz, mint az európai hús. ROCO a késleltetett költözéssel megtakarította a kétszeres üzemtelepítés oda-vissza ható költségeit.
  Az új üzem 2004 nyarán kezdi meg a termelést. Az új telephelyen ROCO modellvasút-múzeum is épül, ahol a több mint negyven év történetét, valamint a legújabb és majdan megjelenő termékeket kívánják bemutatni. A helyszínen vásárolni is lehet, a minta üzletben, sőt még imbisz és kávézó is kiegészíti a létesítményt. Az új létesítmény makettje - térkép a helyszínről.
  A magyar modellezőnek ez lesz a legközelebbi - ameddig Magyarországon nem épül - nyalakodni való. Autóval mintegy öt és háromnegyed óra alatt elérhető. - V&M


2003.02.22.
Vissza az egész!
   Miközben a DB (Német Vasút) újabb 17 IC (Weiße Wurst – Fehér Hurka) vonatot rendelt, mind hangosabb a kórus, valamit alapvetően elrontottak a vonatkoncepció kialakításakor. A közelmúltban őrültnek tűnő ötlet alapján  kísérletbe kezdtek. Az addig vezérlőkocsival továbbított IC-k közül többet két mozdonnyal üzemeltetnek. Az eredmény többeket megdöbbentett. A kétmozdonyos továbbítás jóval olcsóbb, mint a távvezérelt vezérlőkocsis, vagy a két mozdonyfejes (ICE). Az ICE-k mozdonyfejei csak azonos típusú szerelvényhez csatolhatók. A zárt szerelvényekkel az utóbbi időben a DB-nek sok bosszúsága volt. A három éves ICE3 vonatok – igaz a kontinens leggyorsabbjai – étkezőkocsija kissé überdesignra sikeredett, és a tervezőn valamint a vasút igazgatóságon kívül senki nem volt félájult a gyönyörtől. Így aztán Lipcse melletti bázisán a DB valamennyit átépítteti. A zárt szerelvényeket egyenként hat hétre kell kivonni a forgalomból. Később lényegesen olcsóbb restit rendeznek be, valamint a kocsi másik fele utastérré válik. Ezzel csökken a nyomasztó helyhiány, ugyanis egyes vonalakon hetekkel előbb kell jegyet venni, vagy lemaradunk, Igaz német honban a jegy már interneten is váltható, s a pályaudvarra csak beszállni megyünk.
  Lapunk munkatársa a közelmúltban megtudta, hogy az egyik legrangosabb gyártó, mozdonyt és egészen új koncepcióval kocsit fejleszt, de motorvonatot nem.
  A magyar vasúton kimaradt a motorvonat mánia. Lehet, hogy a pénzhiánnyal olyan zsákutcát kerültünk ki, melynek következményeit évtizedekig nyögtük volna. Módosul a közmondás, a szegény embert az ág NEM MINDíG húzza. Ez nem jelenti azt, hogy mindenről ölbe tett kézzel kellene lemaradnunk!

Senki sem szent a maga hazájában...

  ...tartja a magyar mondás, s ebből most a németek vasútja a zöld pártocska hangos handabandázásának hála alaposan kiveszi részét. Miközben Sanghaiban a városközpont és a repülőtér között 2003 végétől a Transrapid mágneses vasút suhan (36km hét perc alatt) addig zöldecskéék immár harmadszor elvágták a Hamburg-Berlin Transrapid jövőjét. A pártképződmény mindinkább hasonlít a XIX. század géprombolóihoz. Igaz akkor is csak a kár volt jelentős és a karaván haladt a kutya meg ugathatott. A dolog tanulsága, hogy ma a ballépések s hibás döntések sokkal többe kerülnek.
   Bajorországban hajthatatlanok és megépítik a München repülőtérére vezető Metrorapidot. Schleswig tartomány sem marad le. Így tehát lesz kontinensünkön ( a kísérleti pályán kívül) mégis valamicske földi repülőnek becézett vasút. Kínában eközben a Peking-Sanghai közötti 1360km-es táv kevesebb, mint négy öra alatt megtehető, ha megépül a Transrapid. Ez a két város közötti repülést részben fölössé teszi, hiszen a központokból kétszer ki, illetve be utazni, több időt vesz igénybe, mint maga az utazás.
  Ausztrália is incselkedik a gondolattal. A leghosszabb vonalon „csak” több mint egy nappal lesz rövidebb az utazás.
  Az elmúlt évben – nem minden alap nélkül – többször felröppent a hír, hogy a szinte botrányosan múlt század hetvenes éveit idéző Budapest-Prága-Berlin vonalat- aminek Decin-Drezda közötti szakaszát az árvíz időközben elvitte – már nem érdemes hagyományos módon fejleszteni, mert a 200km/h vonali sebesség elérése a javarészt hegyes dombos vonalon (csak a Berlin-Drezda közötti szakasz sík) nagyjából a Transrapid építéssel azonos költséggel járna. A vasutat legalább évtizedekre építik, így a hagyományos vonal rövidesen ismét korszerűtlen lenne. A Transrapid a Berlin-Budapest utat 4,5-5 óra alatt „letudná”. Nem kizárt, az elmaradott vasút most az egyszer javunkra válhat.


2003.02.13.
Ismét búcsúzik egy sorozat
A DB leállítja az összes, mára legendássá vált BR 103 sorozatú Co Co villamos mozdonyát. Ezek a gépek voltak képesek először folyamatosan 200km/h-val továbítani a menetrendszerű vonatokat. Az eleinte bíbor-vaj színű masinákat később meggypirosra mázolták.  Harminc év után megválnak mind a 145 darabtól. Utódja  a BR 101, mely már lassan öt éve szolgál, és amiből szintén 145 darabot építettek. Kapcsolódó linkünk: http://www.103er.de


2003.01.14.
Asterix Skóciába készül!
   2004 nyarától a Skóciában - mert ebben sem skótok(!), mint sok rosszízű viccben- a hivatás forgalom megpályázható. Évente 60 millió utas munkába járásra veszi igénybe a skót városközeli vonalakat. Az EU-ban mind gyakrabban hallhatunk majd pályázatok hirdetéséről, melyet – arrafelé természetesen – a legjobb ajánlattevő nyer. A közelmúltban, Dániában a DB (Deutsche Bahn - Német Vasút) a legvégső menetben a győztessel maradt alul (rossznyelvek szerint a dánok magukat féltették a nagy szomszéddal szemben, amikben van némi történelmi tapasztalatból fakadó „hagyomány tisztelet”). Nos, a kocka el van vetve, s mi sem egyszerűbb, mint a pályázatot benyújtatni. A pletyka szerint a francia illetőségű és Németországban a DB orra alá sok borsot törő Connex is indul a derbyn.
  Summa summarum, az EU-ban nincs messze az idő, mikor a vonalakon bonyolított forgalomra számos pályázat érkezik, s előbb-utóbb - az eleinte védőernyőként működő, beépített biztosítékok ellenére – nálunk sem elkerülhető az egyelőre hatásosnak remélt recept.
  A fejleményeket figyelemmel kísérjük, s arra idejében visszatérünk.

Újabb nehézségek az ICE vonatok kerékkarimával

   Unásig ismert közhely, az új nehézségekkel jár. Ez a csúcstechnológiát képviselő nagysebességű német motorvonatokra is vonatkozik. Az EBA (Eisenbahn Bundesamt- Szövetségi Vasúti Hivatal) számára ismét lidércnyomás Eschede emléke. Az akkor hamis kutatói jegyzőkönyvek alapján gyártásba vett kerékkonstrukció okozta tömegkatasztrófa (105 áldozat), a nem kiforrott – s alapvetően hibás – kerekek miatt következett be.
  Köztudott, hogy a kemény gumiréteggel elválasztott kerék és karima, mely a sima, vibrációmentes haladást szolgálta volna, elpattant, s a vonat még a végzetes pontossággal (német precizitás) a hídpillérek előtt telepített kitérőn siklott ki teljesen, maga előtt mindent letarolva.
  Ezúttal az ICTD (dízel billencs) mondta be az unalmast, pedig visszatértek a hagyományos monoblokk kerekekre. Kiderült, hogy ezúttal az ívekben fellépő karimákra ható túlterheléstől következett be a közelmúltban siklás (decemberben München-Chemnitz között). Jelenleg tanulmányozzák, mi okozhatta a – ezúttal – tengelytörést. A húsz egység leállításáról szó sem lehet, de a megoldásig a bedöntő mechanizmus használata tilos. Ezzel elvész a bedőléssel nyert sebesség előny, ami a menetrendhez képest átlagosan 20 perc késést eredményez a München-Chemnitz és München – Zürich vonalon.


2003.01.04.
Orosz rulett a’la Germany
  A mai vihar Baden Württenbergben nem volt minden előzmény nélkül. Az égszakadás-földindulás mely a Villingen-St.Georgen vonal lezárásával járt hamarabb véget ér, mint a december 15-e óta tartó, az új tarifarendszer bevezetésével járó földindulás. Az „értékelésben” az osztrák sógorság élen járt, a véleményük röviden a lakonikus frázissal foglalható össze: „a vasútból nem lesz légi forgalom” A bevezetéskor a sajtókonferencián Hartmut Mehdorn, a DB elnöke magabiztosnak mutatkozott. A két év alatt előkészített tarifa reform akár 73% kedvezménnyel is járhat - így a médiák – ha Bahn Cardot vett (-25%), egy héttel előre lekötötte, melyik vonattal utazik, meg, meg, meg… A pénztárakban hetekig gyakorolták, hogy a lebilincselő logikával kidolgozott ezernyi kacskaringó között, hogyan található meg az utasnak legmegfelelőbb tarifa (szinte testre szabottan). Mindez nem hosszabb idő alatt, mint eddig, a kötött tarifák idején.
  Január harmadikán beütött a krach, a PRO BAHN (VASÚTÉRT) polgári kezdeményezés, az ártatlan nevű, de annál keményebb szervezet felszólította vasutat, hagyjon fel a vakhalandzsával, magyarán cserélje le az információs szoftvert valami használhatóra. A dolog elsőre akár nyavalygásnak is tűnhet (meg komolytalannak is) pedig véresen súlyos ügyről van szó. A PRO BAHN nem kevesebbet állít, mint hogy megfelelően kiállított jegyet kapni felér egy szerencsejátékon megütni a főnyereményt. A Bahn – szerényen – jogi következményekkel fenyegetőzik. Mennyivel szebb s főleg stílusosabb mindez Arany János Toldijában, mikor a cseh vitéz hetvenkedik, Miklóst fenyegetve. Új idők, szép idők. A PRO BAHN jogi szakértőivel megvizsgáltatta a tarifarendszert és arra az álláspontra jutott, minden második utas többet fizet, ami a Bahn elméleti felfogása szerint is tilos. Ez csak olaj a tűzre, a Bahn keményíteni kíván.
  A replika: „Egy konszern széles körben folytatott túlhajtott és pontatlan hirdetési kampányban az ügyfeleket a vásárlási döntésében befolyásolni kívánja, nem vetheti a kritikát aranymérlegre. A nyilatkozatot az összefüggések egészében kell vizsgálni”. A német legfelsőbb bíróság gazdálkodó szervezetek kísérleteire már többször reagált, és minden esetben arra az eredményre jutott, hogy az alaptörvénnyel (alkotmány) védett véleményszabadságnak elsőbbsége van.
  A sajtó is rátesz egy lapáttal ”ha a kritikát tiltják, azzal kell számolnunk, hogy a DB AG akárkit nyomás alá helyezhet, aki a cégről negatívan írt”. A PRO BAHN jelenleg az okokat keresve a tarifa és információs rendszer hiányosságait analizálja, hogy konstruktív javaslatokkal a megoldáshoz hozzájáruljon. Mérvadó vélemények szerint a kalamajkát a nem megfelelő számítógép rendszer és a túlbonyolított árrendszer együtt okozza.  Addig marad a vir-vár. A német össznépesség 10%-a a december 15-e óta érvénybe lépett rendszert mint utas megtapasztalta. A vélemény általános értékelése – finoman szólva – megoszló. A hamburgi Stern magazin - nem éppen szakmai folyóirat, de legalább érdeklődő – szerint az utasok 61 %-a nem foglalja imáiba az új rendszer kiagyalóit és az eddig sem kifogástalan helyzet romlásáról nyilatkozott. Nem észlelt változást 18%, 14% a tarifa rendszerrel elégedett. Szinte ugyanennyien nem értenek az egészből semmit. Adatfelvétel dec 19-27 között 3007 kérdezettel (pontosság megengedett + -2%. A 100%-hoz viszonyított hiányt néhány „nem tudom” válasz adja).
  A tarifa rendszert nem ismertetjük, mert áttekinthetetlen. A magyar utasnak ajánlott, hogy –átmenetileg- csak az első állomásig utazzon nemzetközi jeggyel, s aztán a DB pénztárban, ami újabban szentélyre kezd hasonlítani (persze nem az) alkudozzon, mint egy kofahajón, a személyzet jóindulatú és együttérző, s ne feledjük, a pult másik oldalán tudják, hogy ugyanabban a bográcsban puhulnak, mint a tisztelt utasjelölt.
  Kísérletezők útra fel! Gute Reise-jó utat!

  A baj - most sem - jár egyedül. A téli tavasz, majd a hirtelen fagy vad karácsonyt szabadított Európa nyugati felének vasútjaira. A kissé tépett idegű utasok nem egy szakaszon a jég súlya alatt leszakadt vezetékű pályán kihűlt vonaton töltötték a Szentestét. A gomba módra szaporodó utas érdekvédelmi szervezetek hamar hangjukat hallatták, s „kitálalták”, hogy a DB kimustrált és eladott dízelmozdonyai hiányoztak a nehéz napokban. Szerintük ugyanis minden télen várható néhány zegernye, mikor a villamos mozdonyok egyetlen értelme, hogy azokat is dízekkel kell húzni (ha igaz). A DB – eddig – mozdonyfölösleggel megáldva azért állt a kritikák kereszttüzében, mert a többszáz leállított gépet nem értékesíti. Most ez elkezdődött. A napokban Rajkán várakozott fél tucat külföldre eladott dízelgép. Most a nyáron hiányolt eladás esik kifogás alá.  A magyar nyuszi behúzza nyakát, s csak pislog, s már kérdezni sem mer, most legyen rajta kalap, vagy sem…


2002.12.17.
Ludmilla búcsúzik
A német vasút a DB december 14-én VT 612 Regio Swinger (ívben bedőlő) és VT 642 Regio Sprinter motorvonat egységekkel váltja fel a Ludmillának becézett, az egykori Szovjetunióban gyártott CoCo tengelyelrendezésű BR 232 sorozatú dízelmozdonyokat. A sorozattal egy időben elbúcsúztatják a BR 219 U-Boot - tengeralattjáró - becenevű dízeleket is. Utóbbi a cseh kobrához hasonló ablakairól kapta az elnevezést, de a gépek színvonalára is utalt a név. A mozdonyok leállítása horribilis megtakarítást eredményez. A DB szászországi igazgatósága  azonkívül, hogy az új rendszer mozdonyt nem foglal le, még az üzemanyagon is 100km-ként 340 litert megtakarít. A Ludmillák ugyanis 100km-ként 400 litert vedeltek, míg a Regio Spinter 60 literrel megelégszik. A menetidő 20-30 % -os csökkenése a cél. A Ludmillákból 47, az U-Bootokból 54 darabot alkalmaztak az utóbbi hat évben. A december 15-én érvénybe lépő menetrenddel az utolsó 12 Ludmilla és 2 Tengeralattjáró is elbúcsúzik, s a motorvonatok szolgálatba állnak. Német vasúti szakmérnökök nyilatkozata szerint jelen esetben a nosztalgiázásnak nincs sok létjogosultsága, mert a búcsúzó gépek fenn- és karbantartása évtizedekig sok bosszúságot okozott. Ebben főleg a BR219 „jeleskedett”.

Potyázók reszkessetek!

A berlini S-Bahn (gyorsvasút vagy HÉV) 2003. 01. 01-től alapos rendrakásra készül. Igaz, az utóbbi időben a potyázók száma alaposan visszaesett, de évente még így is több millió € kárt okoznak a potyázók. A karácsonyi vásár idején ellenőrök hada „zaklatja” az utasokat. Ja - akinek van pénze ajándékkal megtömött díszes karácsonyi zacskókkal vonatra szállni, fussa menetjegyre is! Január 1.-től a bírság 40 €, mintegy 9600Ft lesz. Ez még az ottani jövedelmekhez mérten is kissé borsos, de mindjárt más az arány, ha az újonnan beszerzett S-Bahn járművek sok százmillió eurójára gondolunk.

2002.12.15. = új menetrend

Egész Európában a mai nappal érvénybe lép az új menetrend. A MÁV némi javulást mutat, de az elégedetlenek hangja is hallik. Nyilvánvaló, hogy a 3-4 utassal közlekedő vonatok törlése, annak a pár utasnak kellemetlen aki most más utat kell, hogy válasszon. A „konstruktív” és „jóindulatú” média biztosan jó muníciót talál az ügyben, csak az eddig közlekedő jórészt üres szerelvényeket nem fogják mutatni. Örvendetes, hogy a gyorsvonatok Győrbe, nem a tyúkokkal térnek aludni. Most majd két órával később indul az utolsó.
A Német Vasút DB kissé rendhagyóan indítja első „összeurópai”, azaz a szomszédos országokkal összehangolt menetrendjét. A sajtó a pályaudvarokon és a közlekedési eszközökön nem kérhet interjút, mert ezzel, úgymond a folyamatos forgalom zavartalan lebonyolítását akadályozná (Brrrr- hivatalnok deutsch). Számos vélemény szerint, az induláskor várható problémák eltusolása folyik. Melyik oldalnak van igaza? Kiderül néhány napon belül. A közelgő karácsonyra figyelő vásárlási lázban úgy is elsikkad a menetrend váltás körüli hajcihő. (Kaján szerkesztőnk kérdése, talán csak nem ezért válsztották december közepét a menetrendváltásra?)


2002.12.01.
Elmaradt a sztrájk!
Elmaradt az olasz vasutasok munkabeszüntetése, a vonatok menetrend szerint közlekednek. - V&M


2002.11.26.
Olasz sztrájk
2002. November 30-án 10.00h-tól az olasz vasút összes dolgozója sztrájkba lép. A sztrájk december 1-én 21.00h-ig tart. Ez alat a belföldi forgalomban ne számítsanak semmi jóra! A Magyarországról Szlovénián keresztül közlekedő VENEZIA és DRÁVA nemzetközi IC-k Ljubljanáig járnak (előzetes információ) és onnan a határig helyi vonattal lehet tovább utazni. Az Olaszországból érkező vonatok érkeznek ahogy a lehetőség adja. Az utazóknak ajánljuk, hogy mielőtt indulnának, okvetlenül hívják a Mávinformot, mert a helyzet óráról órára változó lesz! -V&M


2002.11.07.
Újabb baleset az ÖBB-nél
Az ÖBB-re rájár a rúd. Szinte minden hétre jut valamilyen megrázó esemény. Ezúttal  a Bécsbe robogó gyorsvasút (S=Schnellbahn)  rohant bele az előtte várakozó álló tehervonatba. A vonaton utazó 25 személyből 20-at és a mozdonyvezetőt szállították korházba. A mentésben hatvan  tűzoltó (tíz szerrel) és a Christophorus 2 és 9 mentőhelikopterek vettek részt. Azóta a sérülteket már javarészt hazaengedték. A MÁV  Bdv-hez haspnló "pléh hernyó"  70 km/h-val ronotott az álló tehervonat FS Eaos  zárokocsijára. A rombolás  alapos. A szerelvény vezérlőkocsiján a vezetőnek még volt lélekjelenléte a asztal alá bújni, s így megmaradt. Kérdés már csak az, ki a hibás? Érthetetlen, miért robogott a vonatvezető 70km/h-val, amikor az adott pályaszakaszon ezt semmi nem indokolta (mellesleg tilos is). A vizsgálat folyik. Képek a balesetről: kép-1kép-2kép-3kép-4


2002.11.04
Elsózták!
A francia-angol kulinária közös gyönyöreibe gyakran légy kerül. A múlt hét végén, s e hét elején tomboló vihar túl sok sós vízpárát fújt a Chunel - a tanger alatti alagút francia oldalán a kijáranála felsővezetékekre. Eredmény - mivel a sós fém túl jó áramvezető, teljes rövidzár, s csüccs. A napi 21 vonat leállt. Nagyobb baj, hogy az alagútban robogókban az utasok foglyok lettek. Pár óra multán a dizel mentőgépek kihúzták a szerelvényeket. A forgalmat hajóra terelték, habár nem sokáig. Történt ugyanis (mert a baj soha sem jár egyedül) hogy  a komp meg kissé strandolni indult a partra, mert egy kiadós széllökés a homokpadra sodorta. Szerdán  nagymosást végeztek az oszlop és vezeték erdőn, de a főmérnök bevallotta, csak a legfontosabb üzemi vágányok járhatók, a problémát csak egy kiadós eső (mert az édesvíz) fogja megoldani.


2002.11.03.
MÁV menetrendváltozások november hónapban
Október 26-tól az Alberetirsa-Ceglédbercel-Cserő közötti pályarekonstrukciót befejezték. Valamennyi vonat az érvényes menetrend szerint és útvonalon
közlekedik.

Sárbogárd-Bátaszék-Baja között november 30-ig Nagydorog-Tolna/Mózs között vonatpotló autóbuszok járnak. A vonatok néhány perccel korábban(!) indulnak.  Sárbogárd-Szekszárd között az InterPicit autóbuszokkal pótolják.

Balassagyarmat-Szécsény között november4-8 között a 10:05 és 13:10-kor induló vonatokat busz helyettesíti. Szécsényből a 09:25-kor induló vonatot helyettesíti autóbusz.

Vámosgyörk-Gyöngyös között november 4-én 06.30-tól 5-én 17.00 óráig buszok közlekednek. November 6-án 06.30-17.00 óra között hasonló a helyzet. A buszok csak a két végállomáson állnak meg!

Bakonyszentlászló-Zirc között november 4-én 06:50-től, november 10-én 16:00 óráig buszok járnak. A MENETREND VÁLTOZOTT! KIFÜGGESZTÉS AZ ÁLLOMÁSOKON!

Balatonszentgyögy-Nagykanizsa között November 6-tól 13-ig éjszakánként más-más rövidebb közbeeső szakaszon az éjszakai és hajnali vonatokat busszal helyettesítik.


2002.11.02.
Feléled az árvíz sújtotta német vasút
A Lipcse (Leipzig)-Riesa-Drezda(Dresden) vonalon, Valamennyi Ec, ICE, IC, IR vonat az eredeti menetrendnek megfelelően közlekedik. EZZEL számos vonat Dresden - Neustadt kényszermegállója megszűnik! Az utasok a Főpályaudvartól a 6-os villamossal térhetnek vissza  Neustadtba, és a Wilder Mann városrészbe. A Chemnitz-Riesa vonalon is helyreáll a teljes menetrend szerinti forgalom.


2002.10.01.
MAVOE kiállítás a Petőfi Csarnokban
2002.10.13.-ig tekinthető meg a MAVOE kiállítása a Közlekedési Múzeum repüléstörténeti kiállításának területén, a Petőfi Csarnokban. Vasútmodellek, terepasztalok minden méretarányban. A kiállítás naponta 10-18 óra között tart nyitva, hétfő kivételével minden nap.


2002.09.23.
Újra Hungária EC
2002. 09.20-tól Budapest-Berlin-Budapest viszonylatban újra közlekedik a HUNGARIA ( EC/170/171) expressz. A menetidő megnyúlt, mivel a Schöna-Praha közötti szakaszon jelenleg csak egy vágány járható, s az is mintegy 40km hosszúságban 50km/h sebességgel.Ezért 60-90 perc "menetrendszerű" a DB által hivatalosan közölt késéssel kell számolni.

A menetrend
BUD Ny.pu.   10 05     ca. 21 00
PRG Hol.       17 00     ca. 13 50
DRS Hbf. ca   21 38          10 00
BER Zoo ca.   00 15          07 22

A vonatok  egyben a félgőzzel működő S-Bahn szolgáltatásban is részt vesznek, s ezért szinte mindenütt, többek között, Heidenau és Pirna állomásokon megállnak!


2002.09.09.
A helyreállítás folyamatos
A DB AG árvizi telefonszolgálata 2002 09 08-án este 20h-tól beszünteti múködését, mert az utóbbi időszakban, a korábbi átlag napi 27000 hívás helyett már csak 2000 érkezett. Ezt a központi menetrendi felvilágosítás is el tudja látni. A jövőben a 00-49-11 861 számon érdeklődjenek. Mellékeljük a DB legfrissebb árvizi térképét, melyen az még nem elvágott vonalakat kimelten és piros x-el jelölték. A térkép Acrobat Readerrel tekinthető meg.


2002.09.06.
A LÁVA Egyesület vasútmodell kiállítást és H0-modultalálkozót szervez a jövő hétvégére
A kiállítás időpontja: 2002.09.12-től 15-ig. Helyszín a Fonó Budai Zeneházban.  A Fonó címe: 1116. Bp. Sztregova utca 3. Megközelítés: a Sztregova utca az Etele út - Fehérvári út saroktól egy utcányira van délre, a Duna felöli oldalon. A Móricz Zsigmond körtérről a 18, 47-es villamossal, a kelenföldi pu.-ról a 103-as autóbusszal. Nyitvatartási idő: 10-18 óráig. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.


2002.08.30.
Németországban újabb vonalakat nyitnak meg a vasúti forgalom előtt
2002. 08. 29. csütörtök reggeltől megnyílik az egyik legfontosabb ICE vonal, az ICE 8. A München-Leipzig-Berlin-Hamburg vonalon közlekedő vonatok az árvíz által érintett Elba közeli területeken lassabban haladhatnak, s így késéssel kell számolni. Csütörtökön az eddig lezárt Berlin-Lepizig vonalon az első ICE Berlinbol 06.27-kor, Leipzigbol 07.54-kor indult. Szintén csütörtökön megnyitották az eddig zárva tartott IR36 (InterRegio) Frankfurt am Main-Erfurt-Halle-Dessau-Berlin-Stralsund vonalat is. Késésre a Dessau környéki szakaszon lehet számítani.
A DB AG változatlanul fenntartja árvízi informácios vonalát, melynek hívószámát korábbi híreinkben többször is megtalálnak. - V&M

Lassan összeáll a teljes kárkép

Mehdorn, a DB AG elnöke közölte, hogy a vasutat ért teljes kár meghaladja az egymilliárd €-t (251 mrd forint). Ebben az évben soron kívul 300 millió € áll rendelkezésre, a teljes helyreállítás jövő év derekára lezajlik. Legtovább a szászországi hegyi vonalakon számíthatunk vonatpótló buszokra. Az ország újjáépítésében a vasút fogja a legnagyobb szerepet játszani, ezért a vasúti pályák - sok helyütt gyakorlatilag újként - építése éjjel-nappal folyik.
A legnagyobb összeget az elektronikus irányítórendszer újjáélsztése jelenti, a legnagyobb kár a két éve egy éjszaka alatt (22.30-06.00) elektronikus vezérlésre átátlított Dresden-t érte. A környék vasútjai több hónapig lesznek zárva. A Dresden-Klinkenberg Kolmnitz (modellja az egyik legismertebb Auhagen épületmodell) vonal majd felét elsodorta az ár. A Dresden- Tharand vonalon több kilométer vasút helyén a semmi tátong, a magas vasúti töltéseknek nyoma sincs. A közelmultban teljesen újjáépített és a forgalomnak átadottt Heidenau-Annaberg vonalat teljesen újjá kell építeni.  Dresdenből a cseh határhoz ugyan közlekednek az S Bahn szerelvények, de még egy esőbeálló sem maradt épen. A nemzetközi forgalmat helyreállítani csak év végére, 2003 elejére ígérik. Legutoljára az épületek helyreállítását tervezik, mert a fő, hogy legyen vasúti szolgáltatás.
A vasút muködésének biztosítása prioritás, mert hiánya  a teljes termelő és építőipart visszavetheti. A kormány anyagilag állja a sarat, erről állapodott meg mai találkozóján Schröder kancellár és Mehdorn.


2002.08.27.
Felépül a vasút
A DB lassan magához tér az emberemlékezet óta legnagyobb özönvizet követően. A Leipzig-Berlin, Leipzig-Dresden, Chemnitz-Dresden vonalak változatlanul nem üzemelnek. Az utasokat, Leipzig-Dresden, Chemnitz-Dresden között autóbuszok szállítják. A Nemzetközi forgalomban közelekedő Berlin-Prága szerelvények csak Dresden Neustadtig közlekednek, onnan egy méterrel sem tovább, annak ellenére, hogy az S Bahn Pirna-ig  jár, s bármikor megindulhat Bad Schandauig is. A nagyobb bajok a cseh oldalon Usti nad Labem térségében vannak. A kárelhárítás gőzerővel folyik, de egyes mellékvonalakon még így is késő őszig eltarthat. - V&M


2002.08.26.
GySEV Bika új festéssel!
A linkre kattintva megtekinthető a GySEV Bika a megváltoztatott homlokzat festéssel. Ami változott: a pályaszám Verkehrsgelb és középre került, a többi rész változatlan. A GySEV pályaszámok a következők:
1047 502-8
1047 503-6
1047 504-4
1047 505-1
A mozdonyok folyamatosan érkeznek. A következő szállítás szeptember eleje. A Siemens a MÁV 1047 010 átadását november első harmadára tervezi. - V&M


2002.08.23
Az ár után
A szászországi vasút szenvedte a legnagyobb veszteséget. A hálozatból (ami 583km) mintegy 205(!) részben vagy teljesen megsemmisült. Mühltal (nem azonos a bajor Altmühltal-lal) vasútját, amit júliusban fejeztek be, hogy űjranyissák, kezdhetik előlről, az ár nemcsak a vonalat, hanem a mellete futó országutat is elvitte. A mentőalakulatok kamionjai is csak lépésben haladhatnak, néhol lepakolva róluk a rakomány egy részét - ezzel csökken a tengelynyomás - majd a kritikus szakasz után villástargoncával mindez visszafelé, s aztán így araszolva... 180 hídszerkezetet kell kicserélni. Csak a vasúti kár 660 milló  Euro (tessék megszorozni 251-el).


2002.08.20.
Tűzijáték helyett..
Drezda környékén lassan megindul a vasúti forgalom. Egyelőre csak az S-Bahn (a magyar HÉV funkciónak megfelelő) üzemel. Dresden-Neustadt és a repülőtér között az S2 30 percenként jár. Meißen-Dresden, Neustadt-Dresden, Mitte-Drezden Hauptbahnhof- Heidenau-Pirna között  az S-Bahn forgalom órás taktokban üzemel. A vonatok DRS Hbf-ról óra 05-kor, Pirna-ból óra 55-kor indulnak. A többi vonalon eddigi híreinknek megfelelően még NINCS forgalom! A vonalbezárások ma délután már Lüneburg környékére is kiterjednek. Ma a mellékelt térkép - Acrobattal megtekinthető -  szerint  tájékozódhatnak az utazni kívánók. A 08 00/66 44 22 8 telefon - Magyarországról: 00 49 8 00 66 44 22 8 - speciális információs szolgálat a legfrissebb információkat adja. Német tudás szükséges, de az informátorok közül szinte mindenki ért angolul is. V&M


2002.08.18.
Árvizi hírek ismét
Lipcse-Berlin között szünetel a forgalom, Riesánál leomlott a 2 vágányú vasúti híd.


2002.08.17.
Árvíz Németországban
A helyzet percenként változó. A következő vonalak végállomásai szombaton 11.30-kor:
 - EC (Euro City) csak Hamburg-Berlin között, további határátlépő forgalom nincs;
 - ICE 17 sz. vonal csak Nürnberg-Chemnitz között;
 - IR 14 sz vonal csak Oldenburg-Lipcse között;
 - IR 34 sz. vonal csak Frankfurt am Main- Wittemberg között (FIGYELEM! Ez a vonal , mivel a tetőzés csak éjjelre ér oda, még a délután folyamán rövidülhet, a vonatokat hamarabb visszafordítják);
 - IR  36 sz. vonal  Frankfurt am Main és Dessau között!  Dessau minden erejét megfeszítve védekezik, a vonatforgalom még biztosított. Tetőzés ma éjjel.
További információkért hívják a DB információt, melynek számát előbbi híreinkben találják.
Elviselhető utat!


2002.08.14.
Európa víz alatt
Bajoroszágban számos vonalon szünetel a forgalom. A helyzet óráról órára javul, de még napokig tart, míg helyreáll a rend. Ausztriában Wien-Salzburg között a vonatforgalom zavartalan. Salzburg-Villach között újból járnak a vonatok. Linz-Graz között zavartalan a forgalom. A németországba vezető vonalon, a vonatok nagy kerülővel Zell am See-Worgl-Kufstein útvonalon járnak. Németországban a DB vonalai közül azalábbiak zárva:
 - 215 Leipzig-Eilenburg-Mockrehna;
 - 243 Dresden-Cossebaude-Coswig;
 - 248 Heidenau-Altenberg;
 - 251-Bitterfeld-Dessau (Sachsen Anhalt);
 - 500 Borsdorf-Ochschatz;
 - 506 Grossborken- Döbeln-Meissen;
 - 509 Radebaul Ost-Radeburg;
 - 513 Freital-Kipsdorf;
 - 517 Floha-Annaberg-Baerenstein;
 - 519 Floha-Pockan-Neuhausen/Marienberg;
 - 535 Zwickau-Johannstadt.
Az ICE vonalak közül a 7. csak Berlinig, 9. Leipzigig, a 11. Cheimnizig üzemel. A helyzet óráról órára változik. Drezda körzetében még minimum 24 órán át romlik. A forgalom teljes helyreállítása hetekig is eltarthat. A fővanalak már a jövő hét közepén üzemképesek lesznek. Akinek okvetlenül útra kell indulnia, hívja a 00 49 180 5 99 66 33 DB információt! Csehországban az egész országban összeomlott a vasúti forgalom. A prágai jegyfoglaló központot áramtalanították, azóta részben víz alá került.  Ha okvetlenül utaznak, helyben lakó barátoknál, vagy a netről keresett postai telefonon hívják az illetékes pályaudvart. Akinek nincs más lehetősége, keresse fel Budapesten, az V. ker Petőfi Sándor utcai telefonközpont nemzetközi részlegét az első emeleten, ahol rendelkeznek az összes telefonkönyvvel.


2002.07.21.
A Bombardier perel az Adtranzért
Párizsban a Nemzetközi Kereskedelmi Kamaránál az Adtranzot megvásárló kanadai Bombardier keresetet nyújtott be a német Daimler-Benz ellen, miszerint az Adtranzot túl drágán adta. A vita már 2001-ben folyt, és a kenyértörés, azaz a peres  elájárás előszeleit már ez év februárjában érezni lehetett. A Bombardier egy milliárd € követeléssel állt elő. Pénzügyi körök elemzői meghökkentőnek és megalapozatlannak tartják az összeget, mert meghaladja az egykori vételárat.  A felek a preskedés végéig hallgatnak, s a részletekről nem nyilatkoznak.

Vasúti baleset Sziciliában

Az FS Palermo-Venezia(Velence) expressze szombaton Messina előtt egy hídon kisiklott. A mozdony és nyolc kocsi robogott a mélybe. Délután négy, majd éjfél előtt hat halottról szóltak a jelentések. A sebesültek száma 30. A vonaton 190 utas tartózkodott. A mentés nehézkesen folyik, mert a közelben nincs autóút,  a terep rendkívül nehéz. Az áldozatok között, eddigi jelentések szerint nincs magyar. A baleset oka még ismeretlen. -V&M


2002.07.16.
Villámcsapás Bécsben
Ma 15.30 h-kor a bécsi metró Philadelpia-Brücke megállóhely előtt 50 méterrel fekve maradt az U6 egyik szerelvénye. Az ok: villámcsapás. A követő szerelvény rákapcsolt, mert úgy gondolták, betolják a meghibásodott vonatot a közeli állomásra. Eredmény: két fekvő vonat. A metrószerelvényeket csak egy óra múlva tudták szétkapcsolni, a 400 utas addig "élvezte" a Bécsi Közlekedési Vállalat vendégszeretetét, mert kiszállni és az alagútban botorkálni nem engedték őket, ugyanis a szembejövő forgalmat nem állították le. - V&M


2002.07.15.
Frontálisan ütközött két vonat Csehországban
Szombaton (2002.07.12.) Prágától 40 kilométerre Chomutov közelében két vonat frontálisan ütközött. A csehországi balesetnek 10 sérültje van, nyolc utas - ebből egy német - és két vasúti dolgozó. Az esetnek nincs magyar sérültje. Ez a második ilyen esemény, a közelmúltban egy hadgyakorlat alkalmából katonavonatot ért baleset, akkor 40 sérülttel.


2002.07.09.
Megy ez mint a liba fosztása!
A szépemlékű  - mellesleg világhíru - Andrew Kosztolányi - mondta: -A jó adórendszer olyan, mint a liba fosztása: minél több toll maradjon a kezünkben, de minél kissebb legyen a gágogás!
Az angoloknál mindez fordítva igaz. A Railtrack vonalait visszavásárolja a közhasznú táraságként működő  Networkrail - Vasúti Hálózat, azaz pályavasút állami vállalat, közölték Londonban. Az "üzlet" értéke 500 millió font. Ezzel nagy lépést tesznek a vasútbiztonság helyreállítására. A szabad a gazda, csőstől vezetett a balesetek láncolatához. Az angol vasút, a szigetországra jellemző színvonalát rövidesen visszanyeri. Megkezdődött a Desirok szállítása is. Csak 1000 darabot vesznek. A négyrészes, rokkantüléssel is felszerelt vonatok az elővárosi forgalomban fognak közlekedni. érdekesség, hogy alsó vezetékesek, mint a pesti metró. Gyártó a SIEMENS. Most adták fel újabb megrendelésüket - szintén több száz darabra - újabb gyors-motorvonatok szállítására. A győztes ezúttal a Bombardier lett. Ezzel egyidőben a Chunnel, a csatornaalagút és az Eurostar is gazdát cserél. Az új tulaj 375 millóért a London&Continental Railways. - V&M


2002.06.23.
Úton a Transrapid
Kasselban a vontatóra emelték a Transrapid első háromrészes vonatát. Bremenhaven kikötőig  autópályán utazik a vonat, majd behajózzák. Sanghaiban a 33km hosszú pálya a városközpontból a repülotérre vezet. Az építést megkezdték. Ez év végén az első, majd jövőre a második "vágány" is elkészül. A kínai elnök még ez évben próbautat tesz a vonattal. A 432 km/h -val suhanó mágneses nyeregvasút négy szerelvénnyel tíz perces követési idővel fog üzemelni. Egyelőre négy vonatot készítenek. Ha beválik, jöhet a Peking - Sanghai 1360km hosszú vonal építése.-V&M


2002.06.18
Ismét Győr-Bécs
Nyolcvankét év után ismét közlekedik személyvonat Győrből Bécsbe. A vasárnapi nyitáskor, valamint hétfőn ingyenes volt az utazás. A jelenleg három vonatpár december 15-én (újabban a menetrend váltás dec. 14.) négyre bővül. A járatok mozdonyát és a vonatokat az ÖBB állítja ki. Az utazás a kinti tarifánál lényegesen olcsóbb. Budapestről is megéri - ha nem sietünk túlságosan - a győri átszállás. A jegyhez ugyanúgy váltható bécsi korlátlan utazási bérlet, mint  a Budapest-Bécs viszonylaton, de lehet még olcsóbban, csak vonatjegyet váltani. Van heti és havi jegy is. A vonatok csak 2. osztályú kocsikkal közlekednek.  Érdekesség, hogy a lényegesen magasabb életszínvonalú Ausztriában az 50%-os gyermek kedvezmény egy évvel tovább, 15 éves korig érvényes. Újabban svungosan gyermekkedvelő adminisztrációkkal megáldott hazánkban nem lenne megszívlelendő? Az EU régió vonatok mintegy két évvel megelőzik  hazánk EU felvételét. Ezt mindkét vasút vezetője - joggal - büszkén hangsúlyozta. Újabb vonalak bekapcsolása is várható. A járatok elsősorban a kint tanulóknak és dolgozóknak jelenthetnek áldást. A vonatok Győrbol 4.45, 10.04, 16.09, Bécsből 7.47, 11.42, 18.25-kor indulnak. A menetidő egy óra negyven perc. Az utolsó hazatéro vonaté két óra mert minkét oldalon mindenütt megálll. Magyarországon valamennyi állomáson, odaát  majdnem mindenhol megállnak. A pendli bécsi végállomása Südbahnhof (déli pályaudvar).


2002.06.10.
Svájci tervek
A Vehrkers Club der Schweiz (VCS) 2004-ben javasolja  évi további 160 000 kamion vasútra terelését. Minden más megoldással szemben a gyorsaság és pontosaság jelenthet konkurrenciát. A terv szerint valójában gördülő autópályát építenek. A kapcitás is a névnek megfelelő lesz. A szerelvények Modalohr rendszerűek. Felépítésük azonos a Rola-va, de az alvázra épített külön rakodó rész elfordítható. A kamion háttal rátolat a vasúti kocsira, majd a vontató a vontatmányról lekapcsol és a következő vasúti kocsin utazik. A szerelvény három kocsis egységekbol áll. Két vonatatmány szállító kocsi között egy, a két  vontatót szállító kocsi fut. Induláskor a kocsik rakodó lapjait befordítják a hossztengelybe. A megoldást a Lötschberg és Gotthard alagutakban kívánják bevezetni.


2002.06.04.
Börtön önkényes megállásért
2001. március 25-én  a DB egy 25 éves mozdonyvezetője a Köln-Frankfurt közötti szakaszon a céltól 5 km-re a vonatot megállította. A hatásnövelés eszközeként mindezt egy sötét alagútban tette. A vonat egyórás "pihenő" után folytatta útját. Az utasok közül többen rosszul lettek, mert nem tudták mi okozza a kényszerpihenőt. A mozdonyvezető tettét azzal magyarázta, hogy az eloírások szerint neki pontosan akkor járt a pihenő.
A bíróság nem akceptálta a joggyakorlás módját és az időközben a vasúttól kirúgott mozdonyvezetőt nagy tömeg szabadságának jogtatlan megfosztásáért nyolc hónapi felfüggesztett börtönre ítélte. Az okozott kár több millio €, hiszen Németország egyik legfrekventáltabb vonalának teljes forgalmát kerülő úton bonyolították. Emlékeztetőül, az azóta is munkanélküli fiatal titán 2500 € ( 625.000 ft) büntetést is köteles fizetni.


2002.05.25.
Modell Kit 1047-001-1
A Modell Kit 1001 kiadta a 1047-001-1 kisszériás, egyedi modelljét. A mozdony alapja a ROCO modellje. A modellen minden felirat és szerelvény az eredetinek megfelelően van kidolgozva, különös tekintettel a tetőszerelvényekre. A vezetőállás festése is megfelel a valóságnak. A feliratok tiszták, jól olvashatóak. A cég tervezi a többi 1047-es sorozatú mozdony elkészítését is. Képek a modellről a képtárban találhatóak. - V&M2002.05.19.
85 év után megszűnt  a német MITROPA
Az étkező és hálókocsijairól, valamint éttermeiről és hoteljeiről híres MITROPA átadja helyét a még nem körvonalazott "korszerű" szolgáltatásoknak. Egy legendaval kevesebb. Lesz e folytatás? A kérdés több, mint udvarias, ha az ICE vonatok vonatok bisztrojában számmal rendelhető tasakból mikróban melegített "ungarische Gulasch"-ra gondolok.
Berlinben épül Európa legnagyobb pályaudvara. Az átadást 2026-ra tervezik. Az építkezés tempóját és állapotát tekintve nehezen érthető, mi tart addig. A 312 méter hosszú peronokhoz egyidőben két S-bahn és négy ICE állhat be. Az üveggel fedett csarnok vázszerkezete 1000 tonna acél, valamint 8500 üveglap. Mellesleg" két toronyház is épül, ahol az utasbódítás fennkölt mesterei kapnak szállást.2002.04.19.
Poznan 14 Combinot rendelt
A Siemens már megint arat! Ezúttal, a szinte "unalmassá" válo híranyagok megint róluk szólnak. A lengyelek - a volt keleti blokkban először - Combino-t vásárolnak. Lapunk számára nem meglepetés, mert janunár 30-án a wildenrath-i konferencián már szinte biztos volt, miért jöttek. Nos 14db ötreszes szerelvennyel - mintegy 27,5 millió € értékben - beléptek a Combino szerelvények megrendelői közé. (Budapesten mély csend...) - V&M
Rajz a Combino-ról.2002.04.15.
Román DESIRO-k
Feladta történetének legnagyobb rendéléset a román vasút. 140 pár dízel hajtású DESIRO motorkocsit vásárolnak a Siemens TS-től. További 120 egységre opciót jelentettek be. A 63. egységtől részelemeket a román ipar szállít, de szó van teljes összeszerelésről is. Természetesen a hajtómű és a fontos gépészeti egységek továbbra is a Siemensnél maradnak. A VT 642 így a világ legsikeresebb motorkocsija lett. E hó 24-én Krefeldben ünnepélyesen kigördül az első és ezzel megkezdődik az ezer darabos elektromos motorkocsi gyártása az angol vasutaknak. A német széria folyamatosan nő. A MÁV is ebből a fajtából rendelt 13 párral. Hans M. Schabert  a Siemens TS főigazgatója  a moduláris koncepció teljes sikerének tartja az újabb megrendelést, amivel - opciót nem számitva - már elérték az 1500-at A román DESIROk Bukarest, Kolozsvár, Nagyvárad, Arad állomásításúak lesznek. A munkában az SNTFC- CFR calatori S.A. vesz részt.

A Siemensnek különben is jól megy. A DESIROk mellet, több mint 480 Taurus  (gyári jele ES64U2 V1-V6-ig) és 500 Combino városi villamos egység a jelenlegi rendelés állomány. Sikeres a MoMo metró, a variabilis metrókocsi is. Egyelőre Bécs 150 vonatot állít forgalomba, de több kontinensen (pl. a tavolkeleten) is folyamatosan hat helyen állítják üzembe (magyar részről halottunk néhány lekicsinylő megjegyzest... no comment). Legutóbb a Siemens TS. krefeldi gyárában, ahol a motorkocsik és villamosok készülnek, az ausztrál, amszterdami, beseli, düsseldorfi és hirosimai szerelvények gyártása folyt. Nem nagyon hasonlítottak egymáshoz. A vevő olyat rendel amilyet akar, mert a modul rendszer szinte mindent lehetőve tesz. Vajon nekünk magyaroknak melyikből jut? Ahogy a több éve tartó döntés hárító tili-tolit nézzük... - V&M

Átadják a DB 21. vonalát!

A vonal száma évszázadot és nem vasútvonalat jelöl. A közelmúltban többszor is írtunk a Rajna két partján földcsuszamlások, sziklaomlások miatt kialakult katasztrófális helyzetről. A vonatok kétszer is, majd egy hónapig körbe, meg egymás  hegyén - hátán jártak. Már ha sikerült...
Ennek vege!
Megkezdődtek a kísérleti futások a teljesen új nyomvonalú Köln-Frankfurt/Main nagysebességű vonalon. A menetrendszerű ICE 3 szerelvények 300km/h utazósebességgel fognak suhanni. Véget ér a tumultus, mert a különböző sebességű forgalmat a jövőben teljesen elkülönítik egymástól. Az ICE az új vonalat használja, a személyforgalom a Rajna bal, míg a teherforgalom a jobb partján halad. Így a lassabb vonatok nem akadályozzák a forgalmat, a torlódások megszűnnek. Sietünk megjegyezni, hogy arrafelé a tehervonatok is 120km/h- val közlekednek! - V&M2002.04.09.
Kína  megépítette saját mágneses vasútját!
A SIEMENS mérnököket nem érte váratlanul a bejelentés, miszerint Kina rövidesen bemutatja  saját   - ezidaig teljes titoktartás mellett  fejlesztett - mágneses vasútját. A német mérnököket csak az lepte meg, hogy mennyire előrehaladott a munka. A kinai jármű kisebb, "csupán" 15 méter és 130 utast szállíthat. Végsebessege is "csak" harmada az eredetinek. A 150 km/h sebességű járművet elsősorban a kínai városok elővárosi forgalmában kívánjak szolgálatba állítani.  Előnyeit - úgy gondoljuk - nem kell ecsetelnünk.- V&M


2002.04.03.
Visszatértek

Március 15-ei hírünkhöz csatoltunk három képet, Marklin Taurusok modelljeiről. Akkori ígéretünkhöz híven a modellek visszatértek, a 1047-001-1 érkezésének örömére, de új ruhát kaptak. Hogy pontosan milyet is, a következő képekről kiderül. - V&M

Úton hazafelé
3 fotó, amin az első 1047 hazaútja látható:

Az első kép Münchenben készült, az induláskor. A második Salzburgban, a Café Einstein és a 101-es előfogatolásakor, a harmadik már Mosonmagyaróváron, a próbák alatt. - V&M2002.03.28.
Hivatalos fotó a 1047-ről2002.03.26.
Megjött az első!
Ma este 21:07:23-kor az 1047-001-1 pályaszámú mozdony megérkezett Magyarországra!2002.03.24.
Képek a Bikák épitéséről
Az 1047 sorozatú kétáramnemű mozdony főtranszformátora. A mellette álló személygépkocsi szemlélteti a méreteit. Ez évben folyamatosan épül a MÁV 10db és a GySEV 5db 1047 sorozatú mozdonya. Képünk a két első gép építését mutatja. A háttérben az ÖBB-nek épülő Rh 2016 sorozatú dízel-elektromos mozdonyok. - V&M


2002.03.21.
Csak két kocsi volt fékezett
Bebizonyosodott, hogy osztrák vasutas okozta a wampersdorfi katasztrófát. Az ellenkező irányba induló vonaton el kellett volna végeznie az első és utólsó kocsin a próbát. A mozdonyvezető szerint, nem látta, mit csinált, de a kocsivizsgáló (ott mester) nem jelentett semmit.  A kocsit azért szedték szét, mert van elvi  lehetőség, hogy a hibát a munkát végző alkalmazott nem veszi észre. Mára bebizonyosodott, hogy ezúttal nem így volt. Egy fékpadon a teljes vezeték és szeleprendszert felépítették. Az eredmény nem vitatható. Újabb feltételezéseknek nincs helye. Nem a technika, hanem az emberi agy pillanatnyi rövidzárlata vezetett a katasztrófához. Előző tudosításaink mellékletén a képen a látható a tartály és afelett a kifliként összegyűrődött MÁV Tadgs kocsi. E két kocsi között nem volt meg a kellő fékhatást biztosító összeköttetés. A továbbiakban már a bíróságra és a szakértokre vár, mi történt volna HA a vonat nem Vertrauenszug-bizalmi vonat. (A kifejezés azt jelenti, hogy a vonatok gyorsabb továbbitása érdekében 1994 óta Ebenfurtban rövidített vizsgálatot végeznek, mert a soproni induláskor már mindennek meg kellett történnie.) A technológiai sorrend ezúttal csodöt mondott.2002.03.19.
Megmozdult!
  Ma délelőtt a Siemens müncheni mozdonygyárában megmozdult az első MÁV 1047, kétáramnemű mozonyunk. A méréseket holnap, a futásokat München-Donauwörth között  csütörtökön és pénteken tartják. A próbákat a MÁV, a magyar engedélyező hatóság és az EBA (Eisenbahn Bundes Amt- Szövetségi Vasútügyi Hivatal) szakemberei végzik. A magyar szakemberek az esti órákban megérkeztek Münchenbe.
  Szerkesztőségünk ma kézhez kapta az egyik vasúti társlapot, melyben kis képes beszámolót közölnek az 1047 sorozat első gépének építéséről. A cikkben a pályaszám helytelenül szerepel, ezért jobbnak látjuk valamennyit közölni. Hangsúlyozzuk, hogy a mozdonyok homlokán (fekete) és oldalán (fehér) levő pályaszámok csak nyolc jegyűek. MÁV 1047 BIKA (Taurus) pályaszámok tehát:
1047 001-1
1047 002-9
1047 003-7
1047 004-5
1047 005-2
1047 006-0
1048 007-8
1047 008-6
1047 009-4
1047 010-2
A számok 125 mm magasak, betutípus: Helvetica félkövér. - V&M2002.03.18.
1047 festés/feliratozás ábra
A linkre kattintva letölthető a 1047 rajza, amin a festés és feliratozás látható. További kép, amin a festési vázlat látható. - V&M2002.03.15.
Jönnek a Taurusok!
Néhány új kép a V&M fűtőházból. És hogy miért érdekesek ezek a Marklin Taurusok? Rövidesen kiderül!  - V&M2002.03.11.
A Chunel már megint zárva
A Franciaországot és az Angol Királyságot összekötő csatorna alagút a hétvégén a francia hatóságok utasitására bezárt. A teherforgalom teljesen szünetel. 17 tehervonatnyi lemaradást kell majd behozni, mert ismét menekültek szállták meg az alagutat és eltávolitásuk, mert újabban már akadályokat is emelnek, nem könnyű. Ebben az évben már több mint hétezer ember kisérelt meg száraz lábbal Angliába gyalogolni. Az elmúlt év során a költséges, de minden esetben kudarcba fulladt kisérlet népmozgalommá vált. A közelmúlt akcióival a vasúttársaságnak 8 millió € (1€=245Ft) kárt okoztak. A forgalom megindulására és a menetrend helyreállitására csak holnap, ill. holnapután lehet számitani.  V&M


2002.03.01.
A Siemens folytatja a Dispolok épitést
A München-Allach-i mozdonygyárban elkészült "James Bond", az ES 64 U2 902 007,  Siemens kétáramnemű bérelhető és a www.dispolok.com alatt megrendelhető "szuperügynöke". További gép is épülőben. Kommentár helyett, két kép az új szuperügynökről: kép-1     kép-2


Magyar kamionsöforöket ért vasúti szerencsétlenség Ausztriában
2002.03.01. 14:04
       Berényi János a GySEV elnök-vezérigazgatója visszutasította a szomszédok ujjal mutogatását
(Az időközben németül is megjelent nyilatkozat lényeges elemei - a szerk)
Az ÖBB vádaskodásait, miszerint a wampersdorfi katasztrófát a magyar vegyestehervonat hibás, nem megfelelően ellenőrzött berendezései - azaz a GySEV - okozták, Berényi János társasága nevében visszautasította. Előírás szerint a fékezhetőség 64% kell legyen. Ebben az esetben ez 82% volt, tehát a vonatot megfelelő fékhatással adták át. Ezt tanúsítja a magyar mozdony "fekete dobozának" kiértékelése. Mint ismeretes a magyar mozdony Ebenfurtban lejár a vonatról, az osztrák pedig a másik végén rákapcsol. Az osztrák mozdonyvezetőnek "az ebenfurti átvételkor a szükséges fékpróbákat el kellet volna végezni" ("hätte nach Übernahme des Zuges ab Ebenfurt die nötigen Bremsproben durchführen müssen") így Berényi. Ezzel a vezérigazgató udvariasan kifejezte, odaát valamiről elfeledkezhettek. Hangoztatta az ÖBB-vel fennálló jó kapcsolatot, de leszögezte, hogy a partner e szomorú ügyben még nem kereste meg a GySEV vasúttársaságot.
A magyarok "nem hibáztak " ( "Keine Fehler" Ungarns)
Magyar részről nem találtak a mulasztást, mely a katasztrófához vezethetett volna. A mulasztások (trehányság) az ottani kollégák számlájára írhatóak ("der Versäumnisse der dortigen Kollegen gekommen"). A helyes eredményhez az osztrák kollégáknak meg kell keresnie a magyar vasutasokat!
Mai események
Az osztrák vasút szakemberei a tehervonat második kocsiján laboratóriumi körülmények között szimulálni kívánják a baleseti bekövetkeztekor fennállt állapotot. Kérdés, mennyire képesek ebben a  valóságnak megfelelni, mennyi a feltételezés és az esetleges saját vasúti kollégák melletti  prejudikativ spekuláció. Az osztrák hírközlő szervek mind hangosabban  arról beszélnek, hogy a meglehetős csinadrattával beharangozott RoLa kocsik valójában a személyforgalomból kimustrált kusettek és szép külsejük ellenére nem tartoznak a korszerű járművek közé. Részünkről talán nem fiskális tudálékoskodás, hogy mindaddig fennáll hasonló eset veszélye, míg nem  építenek a RoLa kocsik szerkezetének (pl.:alváz magasság) szilárdságának megfelelő kisérőkocsit. Az abszurdum a személyzet akkor lenne biztonságban, ha Rolan alakítanának ki zárt, utasokat méltó körülméányek között szállítani képes kocsit Így a vonatban megszüntethető a most végzetté vált gyönge láncszem. A vonatot ÖBB részről nem kísérte senki, így a magyar, szerb, török sofőrök nem értették a feléjük rohanó, már mindenről tudó osztrák mozdonyvezető gesztusait. A két hajszála sem görbült honfitársunk ezt a katasztrófát ugyan megúszták - a kamionban ültek, illetve aludtak - de mégis életükkel játszottak, mert a felsővezeték közelsége folytán bármikor végzetes áramütés érhette volna őket, arról nem beszélve, hogy nyílt pályán néhol 100km/h-bal robogva vonaton, vészfékezés esetén a kocsiban nagyobb biztonságban lettek volna. Számos más komoly okból a kamionban utazás tilos!
2002.02.28. 17:00
Dr Fónagy János magyar közlekedési hirközlési és vizügyi miniszter nemzetközi vizsgálóbizottság felállitását javasolja. Az okmányt eljuttatta osztrák kollégájához, ahonnan választ vár. Dr Berényi János,  a GySEV vezérigazgatója jelentése szerint vasútja a Sopron-Ebenfurt szakaszért felelős és a magyar mozdonyszalag vizsgálata semmilyen rendellenességet nem mutat valamint a személyzet sem észlelt rendellenességet.
10:00
A nem megfelelő fékhatás okozta a wampersdorfi ütközést
   Több osztrák forrás egyértelműen  fékhibára utal, ami szakmailag helytelen, nem egyértelmű megfogalmazás. A lapok mindelmellett tárgyilagosak és ami elismerésre méltó, Ausztriában hovatovább mozgalma van a magyar sérültek és áldozatok hozzátartozói megsegitésének. A balesettel és annak körulményeivel lassan kevesebbet törődnek, az a szakemberekre tartozik, de az együttérzés kézzelfogható jeleit mind fontosabbnak tartják. Az osztrák "sógorok" együttérzése példamutató!
Az összesitésben kiderült, hogy a hat áldozatból négy magyar és két jugoszszláv. Makacsul tartja magát egy értesülés, miszerint a magyar áldozatok száma 3, 2 jugoszláv és 1 török. Tegnap esti jelentés szerint két sofőr még életveszélyben volt. A baleset után az ÖAMTC Christophorus helikoptereivel  az AKH-ba repitett sofőrök közül kettőn sürgősségi operációt (Notoperation) hajtottak végre. A még  veszélyben lévők egyike az AKH paciens, akinek hasfali főütőere sérült és állapotát az AKH sebészei nagyon komolynak ("sehr ernst") itélik. Szerdán délután a badeni klinikáról a bécsi AKH-ba repitettek egy másik (ötödik) magyar sérültet, akinek polytraumás sérüléskombinácioja vészelyes. Ma reggeli hir szerint az életveszélyes, de nem kritikus sérültek száma egyre(!) csökkent. A Dunai Kórházban (Donauspital) ápolt másik sofőr állpota mára stabil, az életveszélyt elháritották de a komplikációk még nem kizártak. A következő két hétben eldől, lesznek e maradandó nyomai  sérüléseinek.  GYORS JOBBULÁST KIVÁNUNK!
   Csodával határos módon a balesetet követő negyedik órában kiszabaditott 47 éves honfitársunk állapota jó. Őt a Lorenz-Bohler-Krankenhaus-ban ápolják és felső combcsonttörést szenvedett. Wienerneustadt-ban (Bécsujhely) jelenleg két súlyosabb és nyolc könnyebb sérültet kezelnek.  Egy 38 éves honfitársunkat tegnap még mély mesterseges álomban tartották, dé állapota stabil.  A többiek  a kórházat két-három nap múlva elhagyhatják. A mozdonyvezetőt és két magyar kamionost tegnap - szerdán - a kórházból elbocsátották. A végleges szomorú statisztika, hat elhunyt, kilenc súlyos és kilenc könnyű sérült.
Mind több technikai részlet ismert
   Osztrák források egyértelműen emberi mulasztásra visszavezethető okokra utalnak. A fékhiba kifejezést az ÖBB kategorikusan visszautasitja és megerősitik, hogy "nem megfelelő fékhatás"-ról beszéltek.  MÁST NEM NYILATKOZTAK! A  vizsgálat folyik.
   A TÉNYEK: A  vegyes tehervonatot vontató 1142 gépnek Wampersdorfban meg kellet volna állnia, hogy a RoLa-t elengedje. A mozdonyvezető észlelte, hogy nem megfelelő a fékhatás és időben megállni képtelen. Riasztotta a wampersdorfi szolgálattevőt, aki az állomast áramtalanitotta, de már ez sem  segitett. A RoLa közben megállt (egyes "szakertők" már azt hangoztatják miért nem kezdett el tolatni). Az állomáson áthaladó és lassan fékeződő vonat a kijárattól 50 méterre 30km/h sebességgel ütközött. A két mozdonyvezető mindent tudott és lélekjelenlétük sokat segitett.
  A TALÁLGATÁSOK: Több osztrák forrás úgy tudja, a vegyes tehetvonatot már Magyarországon nem jól kapcsolták össze és néhany utólsó kocsija fékrendszerét ném kötötték be. "Ez Magyarországon nem okozott gondot" igy az orgánumok. Arról nem irnak, hogy miért es hogyan nem okozott gondot - a megoldást fantaziájukra bizzuk. Ebenfurtban az 1142 sorozatú gép (osztrák áramnem) a vonat másik végére járt és igy az addig nem működő fékrendszerű kocsik előre kerültek. Ezáltal csak e nehány kocsi volt fékezett. A leirás szerint a fékellenőrzést nem a vonat végén, hanem - szabálytalanul - közben végezték és igy nem tűnt fel, hogy csak az eddig fékezetlen kocsik rendszere működik. A források szerint ez vezetett a katasztrófához.
   Az ÖBB  vizsgálat eredményét kivárjuk és a tovabbiakban nem foglalkozunk a találgatásokkal. Végul, ismételjük az ÖBB szúvivőjét, aki "mengelde Bremswirkung = nem kielégitő fékhatás"-ról beszélt és nem fékhibárol.
2002.02.27. 9:43
 A wampersdorfi vonatszerencsétlenség áldozatait ma délelőtt a Wien (Bécs) meletti Baden halottasházában azonositják. A műveletre eddig nem volt lehetőség, mert a roncsok  nagy területen szóródtak szét és a személyes csomagok - melyek az iratokat tartalmazzák - begyűjtése hosszabb időt vett igénybe. A magyar közlekedés feje, a miniszter, a GySEV  vezérigazgatoja, a magyar nagykövet és konzul a helyszinen járt, s a konzul éjfélig segitette a túlélőket ügyeik intézésében. A GySEV vendégházában gondoskodott a balesetet épp bőrrel, vagy kisebb sérülésekkel megúszókrol. Előzetes számitások szerint (mert annyain nem jelentkeztek) a magyar áldozatok száma hat lehet. A 15 sérültből 12 a magyar, állapotuk megfelelő, többen már elhagyták a kórházat. A Bécsben ápolt sérültek állapota súlyos.
11:03
 Az ÖAMTC - Osztrák Automobil Club - helikopterei derekasan kivették részüket a mentésből. A Chirstophorus (Szent Kristóf a mentők védőszentje) helikopterek közül öt érkezett a helyszinre és a legsúlyosabb sérülteket, azok ellátása után Bécsbe szállitották.
  Szerda délelottre kiderült, hogy az áldozatok száma hat és ebből feltehetőleg három magyar. Azonositásuk folymatban. 14 személyt ápolnak kórházban, melyből kettő súlyos eset. A többiek szerencsére könnyű sérülést szenvedtek. A sérültek a kórházba szállitást követően az osztrák nővérek jóvoltábol azonnal beszélhettek hozzátartozóikkal, igy hamarabb nyugtathatták meg szeretteiket, mint a hatóságok. A magyar közlekedési, hirközlési miniszter Dr. Fónagy János, a GySev vezére Berényi úr, a magyar nagykövet Barsyné Pataky Etelka és a konzul a fél éjt a helyszinen töltötték. A GySEV vendégházában elszallásolta  a vonaton utazókat.
Mint mindig, láthattuk, hogy az áldozatok számát ekkora  katasztrófánál nem könnyu megallapitani, mert most is előfordult, hogy a 7. számmal megjelölt kocsitető alatt, annak felnyitása után, mint ahogy feltételezték - szerencsére - nem találtak áldozatot. Az óvatosságra ilyenkor fokozottan szükség van, mert ahol  az elemek mögött bárkit feltételeznek, óvatosan dolgoznak.  Igaz ez a médiában nem "mutat", de  talán a kukkolók is belátják e szomorú események nem értük történnek!
 Egy alsó-ausztriai (Niederösttereich) jótékonysági alapitvány a károsultak és áldozatok, valamint hozzátartozóik megsegitésére máris gyűjtést szervezett. A számlászamot a  ma reggeli bécsi lapok közlik.
2002.02.26.
  Kedden délután 15.00 órakor  Wampersdorf (Ausztria/Burgenland) állomásától 50-80 méterre Mittendorf-Moosbrunn irányába a nyílt pályán várakozó Nr.42635 számú Wels-Sopron Rola vonatba rohant a Nr. 46682 vegyes tehervonat. A frontális ütközés ereje a Rola szerelvény 1044 sor mozdonyát úgy lökte hátra, hogy az teljesen összeroncsolta a közvetlenül mögötte álló kisérőkocsi elejét, majd balra a pályáról majd kilencvenfokos szögben katapultálta, és az oldalálra borult. A kocsi szétszakadt. A tragédiát követoen az a mozdony mögött a mintegy hetven centiméter vastagságú kocsivég, majd közvetlenül mögötte az első kamion vezetőfülkéje látszik. Ezek szerint az ütközés a Rola mozdonyát mintegy 25 -26 méterrel lökte hátra. A Rola szerelvény mozdonyvezetője sértetlen, a vegyes teher (1142 sor) mozdonyvezetője könnyen sérült, de kihallgatható. A tehervonat egyik kocsija - a MÁV Tadgs kocsijának megfelelője - kifliként hajol az égbe. A Rola szerelvényen 17 magyar, két jugoszláv és egy török kamion utazott. Mivel a jelentések 21 kaminont emlegetnek, egy eredetetét nem ismerjük. Hét halottról számoltak be, 14 (más jelentések szerint 17, illetve 24) kamionsofőrt és Rola kisérőkocsi ÖBB személyzetét súlyos állapotban szállítottak - többek között öt helikopterrel - kórházba. Három magyar kamionsofőr sértetlen. Egyikük a vonat mellett sétált. Az áldozatok kilétéről még nincs hír. A mentés folyik. 150 tüzoltó, 25 ÖBB szakértő, hegyivadászok dolgoznak a helyszínen. A mentők összlétszáma 250 fő.
A kataszrófa oka eddig ismeretlen. Megkezdték a menet jegyző szalagok elemzését.
20:31
  Este 19 óra után sikerült a roncsok közül egy kaminonsofőrt élve kimenteni. A nagyon súlyos sérültek száma jelenleg négy. Tudatjuk mindazokkal, akik hozzátartozójukat, barátjukat keresik, hogy az ÖBB (Osztrák Vasút) informácios vonalat tart fenn, melyen erdeklődhetnek. Magyarországról: 00-43-1-866-55
22:04
  A  Wampersdorfnál szerencsétlenül járt Rola szerelvény kisérokocsijának roncsaiból ma este 19 óra után kiszabadított magyar kamionsofőr állapota jó, sérülései nem súlyosak. A Bécsújhelyre szállított kamionsofőrök közül nyolcat már elbocsátottak a kórházból. Egyiküket - a kilencediket - megmutötték. A helikopterrel Bécsbe szállítottakról még nincs hír. Dr. Fónagy János  magyar közlekedési és vízügyi miniszter a helyszínre kíván utazni. Az Osztrák Köztársaság közlekedési minisztere, Reinhold az egyelőre azonosítatlan áldozatok hozzátartozóinak részvétét fejezte ki és támogatásukra komoly eszközöket helyezett kilátásba.
Szerkesztoségünk, valamint vasutas és vasútbarát munkatársaink oszinte részvétüket nyílvánítják az áldozatok valamennyi hozzátartozójának!
22:23
  Az osztrák mentőalakulatok elismerésre méltó tempóban és szervezettséggel megszakítás nélkül dolgoznak. Az áldozatok mentése befejezodött(22:23) A helyszínt átadják a technikai mentésnek és a helyreállítóknak. A technikai mentést lassan és körültekintően kell vegezni, mert a Sopronbol Bécsbe tartó tehervonaton nem kizárt, hogy potyautasok voltak. Gyakori, hogy illegális határátlépők próbálkoznak Ausztriaba jutni, s ez most sem kizarható. Remélhetőleg végleges  az este bejelentett nyolc halálos áldozat. Az osztrák hatóságok még mindig a "feltehetően" jelzőt használják. A 15 sebesültből 4 állapota súlyos, őket a helikopterek a bécsi AKH (Központi Kórhaz)-ba szállitották. Állapotukról közelebbit nem tudni. A pottendorfi vonal szerdáig zárva lesz, a vonatok Bécs-Wienerneustadt(Bécsujhely) - Sopron vonalon közlekednek. A baleset 15:50-kor történt (tehát nem 15:00-kor, mint előbb jelentették). Az este kimentett személy, akivel végig beszélgettek, miközben lehámozták róla a roncsokat szintén kórházba került. Életkorát nem tudjuk, de ősz hajú és sárga pulóverben volt.  Talan ezzel megnyugtatunk valakit!

Légifotó a helyszinről
(A mentést végző  öt ÖAMTC Szent Christophorus helikopterek egyikéből készült felvétel.)


2002.02.17.
Nem dől be!
Csütörtökön, további intézkedésig betiltották a VT 612 sorozatú ívben bedőlő motorvonategységek billentőszerkezetének használatát. E vonatok hegyes kanyarokkal megtüzdelt vidéken jár(ná)nak. A technnika lényege, hogy a pályán, annak átépítése nélkül 30-40 km/h sebességgel gyorsabban haladhadnak a billenésre képes vonatok. A főleg Bajorországban, Thüringiában, Holsteinben közlekedő mind a 110 vonategységre vonatkozik a tilalom. A menetrend felborult, a késések átmenetileg menetrend "szerüek". A vonategységek 160km/h helyett csak max. 110-120 km/h-val közlekedhetnek. A Bombardier, a szállító valamennyi járművet kijavítja.

Szombat reggel a VT 611 sorozat billencs mechanikájának használatát is letiltották. A berendezések, úgy mint az első esetben időnként egyenes pályán is bedöndötték a vonatot. A csúcsprodukciót az az egység nyújtotta, amely a kanyarban ellenkezo irányba - kifelé!!!- billent. A motorkocsivezető lélekjelenléte és okos, nem kapkodó döntésének hála a vonat nem szállt el. Mivel a mechanika megmakacsolta magát, lépésben bevontatták.

A Bombardierre különben is rájár a rúd. A főkönyvek és a cég teljes átvilágítását követően a Daimler-Benz konszerntől akár peres úton kiván komoly kártérítést, mert az új tulajdonos szerint a megvásárolt Adtranz nem ér annyit, amennyit fizettek.A Mercedes - természetesen - elutasítja a megkeresést és kijelenti, minden hibátlan volt és a fogást inkorrektnek bélyegzi. Na, ja! Könnyü dolguk van, ők már megszabadultak az ellentmondásos vasúti jármugyártó cégüktől. Kígyó-béka még nem került elő, de minden esély meg van az ügyben érintettek további harcára. A fejleményekrol - ha lesznek - beszámolunk. Frankfurt  - V&M


2002.02.15.
Lezárták a Rajna bal parti vasútvonalat
A rendkívül esős idő meghozta a rég várt rémálmot. Földcsuszamlat és sziklalavina zárta el Koblenz-Mainz között a méltán világhírű Rajna-völgyi vasútvonalat. A pálya helyreállítása legalább csütörtök délutánig folyik. Addig a vonatok kerulő úton járnak. Mivel a vonal a Német Vasút (DB) legforgalmasabb vonala, országszerte 30  perces késéssel kell számolni.

Az SBB-CFF billenő vonatokat vásárol

Elkészült a svájci billenő vonat. Az előző tipust a bedöntő szerkezet mechanikájának sorozatos hibái miatt nem állitották szolgálatba. Az új vonat a pályára adott sebesség 30%-os emelését teszi lehetővé. A vonatok az IC forgalom lebonyolításában kapnak szerepet.


2002.02.12.
Viharos időjárás
Az északnémet régióban tomboló viharok több helyen súlyos károkat okoztak, főleg a felsővezeték szakadások jelentenek gondot. Ma a Braunschweig-Wolfsburg vonalat lezárták. Az óránként Frankfurtba tartó ICE vonatok Hannover felé közlekednek. Az orkán miatt, mely még holnap (szerdán is tarthat) további fennakadásokkal kell számolni.

A Cuxhaven-Hamburg vonalon Dollern-nél beton járólapokat helyeztek a vasúti pályára. A mozdonyon az ütközéskor nem keletkezett kár. Visszafelé az éber mozdonyvezető az akkor már tucatnyi betonlap előtt megállította a vonatot és az eseményt jelentette. A kivonuló határőrség a tettest egy 6 éves fiúcska személyében megtalálta.  A kölyöknek fogalma sem volt, milyen katasztrófát okozhatott volna, ha "szerencsésen" megfelelő szögben csapódnak a betonlap darabjai a szerelvény alján elhelyezett berendezésekbe. A hatóság újra türelmesen elismételte "a vasúti pálya nem játszótér"!


2002.02.10.
Robbanóanyag Flensburg pályaudvarán
Pénteken a BKA(Szövetségi Bünügyi Hivatal) szakemberei  Flensburg pályaudvarának zárható szekrényes csomagmegőrzőjében robbanóanyaggal telt bevásárlószatyrot találtak. Az akciót megelőzően a pályaudvart kiürtítették. Két héten belül ez volt a harmadik bombariadó a Német Szövetségi Köztársaságban. Az első kettő vakriadónak bizonyult. A szakemberek egyelőre kizárták, hogy az eseménynek a világterrorizmushoz köze lenne.

Szombati megrázkódtatások

Február 9-én a Bruck/Mur-Kapfenberg vonalon egy fát szállító tehervonat több kocsija kisiklott és a vonszolt szerelvény közel három kilométeren  át a felsővezetéket leszaggatva az oszlopokat részben kigyomlálva alapos pusztítást végzett. A siklott kocsik  mindkét vágányt elzárták. Délutánig vonatpótlásról gondoskodtak, majd az egyik vágányon megindulhatott a forgalom. Az ÖBB szakemberei a kárt több százezer €-ra becsülik. A helyreállítás hétfőn elkészül.

Sankt Gallen (Svájc) pályaudvarán szomaton reggel hét órakor az első vágányon indulásra váró zürichi IC-be (ind: 7.14h) 20-30km/h sebességgel belerohant a beálló helyi személyvonat. Svájcban hétköznapi gyakorlat, hogy ugyanarról a vágányról középtől balra és jobbra egymást követő vonatokat tolnak-indítanak. Az IC-ben 10 utas megsérült. A személyvonat még üres volt. Az ütköző vonat vezetője sokkos állapotban van, s nem tudott válaszolni az ütközés okát firtató kérdésekre. Az IC 30 perc késéssel elindult, a forgalom a vonalon zavartalan.


2002.02.06.
Nincs nyár, sem uborkaszezon, de mégis oly "mulatságos" hírekkel szolgálhatunk.

A DB-re rájár a rúd!

A berlini Zoo pályaudvaron a mult hét pentekén egy elhagyott csomag országos kavarodást okozott. 11 óra 20 perckor az S-Bahn (gyorsvasút) majd 11:25-kor a távolsági vonatforgalom is leállt. A vonatok a hivatalos nyilatkozatok szerint 30-90 percet késtek. A V&M főszerkesztője 120 percet rostokolt a düsseldorfi pályaudvaron, ahol csak a rövid útvonalon közlekedő vonatok voltak pontosak. A 16:28-as ICE 18:28-kor az őt követő helyett érkezett. A másik ICE már "csak" 60 percet  váratott magára. A Berlin-Düsseldorf-Nürnberg-München vonalon közlekedő ICE késése Nürnbergben már 130 perc volt. Ma, 02.05-én ugyancsak elhagyott csomag miatt a frankfurti pályaudvaron az S-Bahn forgalom bénult meg. A háromnegyed órás kényszerszünet nagy felfordulást okozott, de a csomagot átvizsgáló határőröket nem érheti vád, hiszen jobb félni, mint megijedni. A frankfurti repülőtér (a legnagyobb forgalmú európai) vasúton csak 6-8 percnyire van a kissé komikus de ugyancsak drága hatósági akció helyszínétől.

Eltévedt vonat a Bristol-Edinborough vonalon

A Virgin Train magántársaság vezetői először nem hittek a fülüknek, miszerint egyik vonatuk mozdonyvezetője bejelentette "Visszafordulok, mert eltévedtem". Chris Baker PR manager (Birmingham) a Daily Telegraph hasábjain elmondta, nem hitt a fülének, csak amikor a vonat meglódult visszafelé, akkor hitte el, ez nem a kandi kamera felvétele. A hajmeresztő eseményre a vasúttársaság reagált a legérdekesebben. Helyselték a mozdonyvezető döntését, mert:
a.) aznap a vonalat javították és a vágányzár miatt más vonalra terelték, amit nem ismert. Arról hallgattak, ki volt az okos aki, a mozdonyvezetőt beosztotta. Arról is, milyen vezér az, aki indulás előtt, meg sem nézi, hova indul.  Végül 80 perc késéssel megérkeztek.
b.) Agyba-főbe dícsérték a vezér Urat azért is, mert - szerintük - betartotta a szabályt és általa nem ismert vonalon nem volt hajlandó célba érni.
A sok vasúti elölülő mellett az utasok hangját nem hallottuk. Időnként már a példás és írigyelt angol demokráciával is bajok adódnak... Az esettel kétségtelenül sikerült újabb szöget verni a angol magánvasutak kalandjanak mind stabilabb koporsójába.


2002.02.04.
Nürnbergből jelentjük
A  2001 decemberben  kiadott BR 06 hamar elfogyott. Ez év harmadik negyedében Nr. 0630 katalóguszámmal újból kiadják  egyenáramú változatát. A teljesen fémépítésű mozdony az utóbbi évek modellgyártásának egyik legjelesebb darabja. Az index vasútmodellező fórumán élénk vita folyt modellüzemi használatáról illetve annak lehetetlen voltáról, ami természetesen nem igaz, ezért mellékeljük három kis képen a lehetséges módokat. A szükséges elemeket a modellcsomag tartalmazza! Első képünkön a teljes mozdonymodell.  Kis képeink sorrendben:
1.) Az orr rész vitrinbe, avagy 1000mm sugarú körre
2.) Eltávolított burkolattal - az eredetit gyakran így használták - 360 mm sugarú körre
3.) A mellékelt módosított burkolattal, 360 mm sugarú körre is.


2002.01.24.
Az egymilliomodik nemzetközi ICE utas
15. hónapja naponta hétszer közlekedik Köln es Amszterdam között az ICE 3 (406 sorozat). A szolgálatot a DB AG és az NS vonatok felváltva látják el. Ugyancsak meglepődött az a holland házaspár, aki a vonaton leülve kamerák kereszttüzében találta magát. Az ünnepség rövid és elegáns volt. A hölgyet kocsikeréknyi virágcsokorral köszöntötték. Megkapták a következő oda - vissza útra szóló jegyet is. Most tervezhetnek, ugyanis először utaztak az ICE vonaton. A jegyek - szinte hihetetlen - árát az arra kalandozó magyaroknak  is megadjuk: Köln avagy Düsseldorf vonalon Amszterdamba oda-vissza két fő(!) 50(ca.12225 ft), első osztályon 75 (ca. 18337 ft.) árú jeggyel utazhat. Ezzel a módszerrel a Budapest-Bécs vonatok is tele lennének!

Kezdődik az Eschede - per

Előreláthatólag a nyár folyamán megkezdik a négy évvel ezelőtt törtent, 101 utas halálát okozó eschedei ICE (Wilhelm Conrad Röntgen Express) katasztrófa birósagi tárgyalását. Május végéig lehetősege van a 31 gyanusitottnak (vádlottnak csak az eljárás kezdetétől tekinthetők) kifejtenie a váddal kapcsolatos véleményét. A tárgyalást Celle-ben kezdik. A per során három fő- és huszonnyolc mellékvádlottal számolnak.

A München-Hamburg  vonalon közlekedő ICE-t 1998. junius 3-an Celle-től 20km-re északra a német modern vasút történetének legborzalmasabb katasztrófája érte. A nyomozás és a vizsgálat során  ballépések es néhol csalások sorozatára derült fény. A per során tárgyi bizonyítékként 100 m sindarabot, 22 ICE forgóvázat és két komplett ICE kocsit kivánnak felhasználni. A vádirat 186 oldal, 45 tanú, 10 szakértő, hét műszaki vélemény, mintegy 500 oldal terjedelemben segíti a bíróság munkáját. A per indításáról a nyár folyamán születik a végleges döntés. Addig a Magyarországon is jól ismert Leitz karton dossziéból 105 anyagát kell átvizsgálni. A  kiegészítő anyagot tartalmazó akták száma 450.

V&M emlékeztető: 1998 nyarán a 200 km sebességgel robogó ICE  szerelvény egyik kerékkarimája elpattant ( a kopás nem volt egyenletes és rosszul is mérték) és a vonat egy nagysebességű váltón áthaladva az ötödik kocsit úgy húzta, hogy az - a túlélők beszámolója szerint - már a pályán iszonyatos  kattogással haladt. Az utasok a média több évig tartó hozsannájának eredményeképp  a vonatba és a technikába vetett vakhittel nem gondoltak komoly veszélyre. A vészféket senki sem húzta meg. A katasztrófát az váltotta ki, hogy a több mint öt kilométeren hibás és ebből  több száz méteren kisiklott forgóvázzal rohanó szerelvény pont akkor siklott ki, amikor a ketvágányú hagyománynos vonalon a nagysebességű forgalom ellenére középső pillérrel épített hídhoz ért. A kocsi vége a pilléren fennakadt, a szerelvény a hidat magával sodorta és a többi kocsi 200km/h sebességgel  a felismerhetetlenségig összeroncsolódva összetorlódott. A mentési es romeltakarítási munkálatok hetekig tartottak. 105 sebesültet kimentettek. Sokan épen  maradtak. A mentőalakulatok lelkierejét több mint száz pszichológus és pap biztositotta. Első tanulságként az ICE vonatokon újból bevezették a monoblokk kereket. Azóta kiderült, hogy a kiforratlan forradalmi "technologia"  a gumibetétes kerék laboratoriumi méréseinek jegyzőkönyve részben hamis volt (a fejlesztő a fővádlottak egyike). Ennek következtében a karbantartási technológiát is hibásan határozták meg. A részletekre a per hívatott fényt deríteni. A vasút megelőzte az eljárást. A vonatok azóta semmilyen építési vagy technológiai (üzemeltetési) hibára visszavezethető komoly veszélyben nem voltak. Több alkalommal betonlapot  helyeztek a nagysebességű pályára, a merénylet kisérlet kiötlőjét hosszú nyomozás után elfogták. Jogerős börtönbüntetését tölti.


2002.01.20.
A 1047 látvány-modellje
Siemens TS München-Allach-i mozdonygyárának üzemi demonstrációs terepasztalán fut az első, még kézzel festett színtanulmány és látvány vizsgáló modell.  A próbával kívánják, megvizsgálni, hogy a leendő mozdony milyen hatást gyakorol a nézőre, elég figyelemfelkeltő-e a homlokzata az útátjárókhoz közeledve, stb. Az esztétikai mellet, számos követelménynek kell a festésnek megfelelnie. Felhívjuk a buzgón másolni hajlamos modellezők figyelmét, hogy tanulmány modellt látnak, melyen a feliratok még kézzel festettek, s nem mindenre lehet mérget venni. Az összhatás a fontos. Benyomásaikról írják meg véleményüket email-ben a vasutandmodell@axelero.hu címre. Első képünkön a mozdonyt a tetőszerelvényekkel mutatjuk, a másodikon jól megfigyelhető a szinezés határa, valamint  a Simens SSS87 tip. áramszedője, amellyel a magyar mozdonyokat építik.


2002.01.16.
Börze anomáliák nyugaton is.
A múlt hónapban egy német repülőtér elhagyott hangárjában a börze botrányba fulladt. A közönség ráunt a mindenhova időben érkező ugyanazon árusokra, akik ráadásul arcukon már-már kitinpáncélt hordanak. Hamar kibukott, az ütött kopott ócskaságok second hand üzletekben sokkal jobb állapotban is olcsóbbak.  Akkor úgy látszott, a vita kifulladt és a rend helyreáll. Tévedtünk!
A cserebörzék körüli vita tovább folytatódik 2002.01.11 - fordítás németről)
Múlt havi jelentésünk a Südefeil-i börzéről számos megszólalást eredményezett. Nagy a sajnálkozás, hogy e helyek elvesztik vonzerejüket és minőségüket. Leggyakrabban az a vád ismétlődik, hogy ugyanazok akciórádiuszon belül mindenütt ugyanazt kínálják. Egy vásárló (olvasó): "vegyük K. urat, aki rozsdás ócskaságaival körbe-körbe jár. A hörcsög a stand-ugatót játssza, mindenhol asztalt foglal, s ilyen figurából több van a kelleténél!" Hogy az árú nem, csak az árus forog, a belépődíj fizető közönséget mindjobban ingerli. A "kínált" árúcikkek is mind unalmasabbak. Amellett 80-90% -ban Märklin, ami iránt csak kevesen érdeklődnek. Így a többség neki nem érdekes modellekbe ütközik. Arról ne is beszéljünk, hogy néhol dömping árakon a kiszórandó elfekvő készlettől szabadulnak.

Tanulságként megjegyezzük, hogy a kinti akciók és kiárusítások Budapesten eredeti listaárat felülmúló, néhol bicskanyitogató összegért a szaküzletben kelletik magukat. A "korrekt" vásárosok mélyen hallgatnak a beszerzés körülményeiről, pedig ma már hamar lebukhatnak, mert az útlevél szinte valamennyi polgár zsebében ott lapul. Hasonló hangnemben, de szomorú iróniával kezeli egy másik cikk szerzője a gyártók legújabb trükkjét, az előre rendelést, ami a "csak most az egyszer (!)" varázsszón alapul. Számos cikket soha sem szállítanak a kellő (rendelt) mennyiségben, s a modellezőt is megfosztják a boltok közötti árösszevetés lehetőségétől.  Némethonban, hovatovább modellezői engedetlenségi mozgalom van kialakulóban. - V&M


2002.01.15.
A ROCO 2002-es újdonságai
A nürnbergi világvásárt megelőzően a gyártótól kapott anyag alapján közöljük a további újdonságokat. A digitál program minden igényt kielégítő lesz. A leggyakrabban hangoztatott kifogás, hogy nem számítógépesíthető. Ősszel megjelenik az InteComm doboz(10785) melyhez számítógép programot is mellékelnek. Az egérrel együttműködve a terepasztal, váltók, vágányutak és a vonatok is irányíthatók. Továbbfejlesztették a váltó állító pultot. Már vágányutat is tud, egyéb paraméterei változatlanok(10772, I. negyedév). Szenzáció lesz a digitális fékgenerátor(10779, III. negyedév). Anélkül, hogy a járművek bármely világítás funkcióját zavarná, a jelző állásától függően szabályoz (lassít, leállít, indít). Egy generátorral az asztal ÖSSZES(!) jelzőjét irányíthatjuk. Folytatódik a Pacific diadalmenete. Ezúttal bajor zöldben(I. negyed, 63371) hangdekóderrel  érkezik. A hang a forgattyúval szinkronizált, de a szénlapátolás, fékcsikorgás, injektor és gőzsíp hangja is kapcsolható. Karácsonyra várható a BR 185 (185 003-1) nálunk is járt könnyű tehervonati kétáramnemű négyáramszedős mozdony modellje (63590). Lassan összaállítható a BARTÓK EC. A vezérlőkocsi (45264), a kupés és termes 1. oszt. (45225, 45226), 2. oszt. securit üveg közfalas kupés (45231) kocsik érkeznek már az első negyedévben. Bosszantó, hogy a Bord Restaurant csak 1:100 méretarányú lesz, a többi 1:87.  A kétáramnemű ÖBB Taurusokról eltűnik a harmadik áramszedő (025-től), modellje a III. negyedben várható(63686). MEGERŐSÍTJÜK, hogy a MÁV 1047 sor modellje a III. negyedévben várható(63679). (folytatjuk) - V&M


2002.01.14.
Elkészült a Siemens legújabb mozdonytípusa, a Hercules
A Siemens-Krauss Maffei, München-Allach-i  mozdonygyárában ünnepélyesen átadták az ER-Euro Runner sorozat első dízelelektromos változatának 2016-002 pályaszámú darabját. A mozdony 2000kW- kerekeken 1600kW -teljesítményű. Végsebessége 140km/h. Az első megrendelő az Osztrák Vasutak (ÖBB). A gyártó 70 darabos sorozaton dolgozik, opciót további 80-ra adtak. Örömteli, hogy a távolkeleti hon-kongi Kowloon Vasúttáraság öt darab, az Rh 2016-al messzemenően megegyező gépet rendelt. Képünkön az átadáson résztvevő 002 gépet látják. A 001 és 003 jelenleg Ausztriában  fut. Mozdonyfordába állításuk hamarosan megtörténik. A mozdony univerzális, személy és tehervonatokat egyaránt továbbítani fog.( A mozdonnyal tavaszi számunkban részletesen foglalkozunk)

A Sváci Vasút (SBB-CFF) tíz billenő vonatot rendel

A múlt évben meghiusúlt és szétbontásra kerülő proto példány helyett a Svájci Vasút új típust kíván szolgálatba állítani. A vonatok legkényesebb elemét a döntő mechanikás forgóvázat a Bombardier - mint fővállalkozó - szállítja, 30 milló € értékben. A vonatok - a tervek szerint - a svájci IC forgalomban fognak közlekedni.


2002.01.08.
ROCO NoHAB modellek és MÁV 1047 2002-ben!
A ROCO négy NoHAB-bal is kirukkol 2002-ben:

63475  digital előkészítéssel, egyenáramú, 69475 váltóáramú, gyárilag terhelésszabályozott dekóderrel:
A Belga vasutak Rek 204 SNCB/NMBS, az AFB-nél épült dízelmozdonya.
III.negydévben

63470 Már kész modell, de szállítása csak 2002-ben kezdődik(III-IV. negyedév), egyenáramú digital előkészítéssel,  69470 váltóáramú változat terhelésszabályozott dekóderrel (III. negyedév):
NoHAB-dízelmozdony DSB-MY sorozat borvörös változat.

63471egyenáramú,digital előkészítéssel:
A luxemburgi vasutak (CFL) Rek 1600-asa. Épült az AFB-nél.
III. negyedév

63472 egyenáramú, digital előkészítéssel, 69472 váltóáramú, Motorola remdszerű dekóderrel:
A Norvég Államvasutak- NSB Di3 NoHAB mozdonya.

2003-ban a CFL mozdonya megjelenik hangdekóderrel is, 63478-egyenáramú és 69478-váltóáramú változatban. A Dán Államvasutak NoHAB mozdonyának modelljét hangdekóderrel 63479-egyen és 69479-váltóáramú változatban építik. Még ez év III. negyedében megjelenik a MÁV 1047 sorozat modellje EXCLUSIVE kiadásban. A már kinyomtatott katalógusban (NEWS 2002) még hibás, körülbelüli ábra szerepel. Ezennel a nyilvánosságnak előszőr, honlapunkon bemutatjuk a végleges hiteles festést és változatot. A modell 63679(egyen) és 69679(váltóáramú) változatban kerül  piacra.


2002.01.07.
Visszaállamosítás küszöbén az angol vasúti hálózat és járműállomány
Tökéletes kudarcnak bizonyult az angol vasút privatizálása. A remények elszálltak, s pont a cél, a működő és elviselhető költséggel elfogadhatóan üzemelő vasút nem jött létre. A várt eredmények elmaradtak, csak néhány szomorú katasztrófával és a nem jobb és gazdaságosabb működés tapasztalatával lettek gazdagabbak. A Vaslady által kezdeményezett vállalkozás, hogy ha az  érdek magán, ami jó hajtóerő, tehát jól muködik, ezúttal nem vált be. A jelenlegi közlekedési miniszter fontolóra veszi az államosítást, mert a RAIL - a vasút, kezd Augias istállójához hasonlítani. Megdöbbentő és erre senki nem gondolt volna (mi sem), a magánosítás nem hozott racionalitást, csak még nagyobb felfordulást (véleményünk szerint aránytalanul - azaz rosszul - szeletelték a tortát). Agyrémnek tűnik - de igaz, a KÖLTSÉGCSÖKKENTÉS miatt foglalkoznak a visszaállamosítás gondolatával. A ügybe mindenki - politikus, vasutas, utas - belefáradt. Szeretnének egy jól működo vasutat, mert az angol vasutas nemzet. Kissé irigyeljük őket, e nagy egység és akarat láttán. -V&M

Északfríz magánvasút

Schleswig-Holstein (Észak-Németország) tizennyolc állomásán a DB Cargo 2002. január 1-től beszüntette szolgáltatásait. Mivel a terv közismert volt, maradt idő a Nordfrisiche Verkehrsbetriebe -Északfríz Közlekedési Üzem megalapítására. A vállalkozást 3,65 millió € beruházással indítják és kizárólag a felhagyott szolgálati helyeken üzemelnek. A magánosítás mozgatórugója a kényszer. A települések nem akarnak kimaradni a vérkeringésből, mert később csak kín-keservvel  nyernék vissza elszalasztott lehetőségeiket. -V&M


2002.01.02
Minden kedves olvasónknak Boldog Új Évet Kivánunk!
A szilveszteri hangulatot idézvén, néhány vasúti témájó vicc:

Az utas kérdi a (szőke) vasutas hölgyet:
-Merre van az ötödik vágány?
-TALÁN a negyedik és hatodik között.
----------------------
-Mi a vasút és a maffia között a különbség?
-A maffia szervezett!
----------------------
A vasút beperelte a Barnum cirkuszt, mert azt állította magáról, hogy a világon a legnagyobb...
----------------------
Két fiatal egyetemista lány reggel az elővárosi túlzsúfolt vonaton:
-Oh, milyen borzalmas ez a tömegnyomor!
-Érdekes, az éjjel a diszkóban ugyanerre azt montad, milyen hangulatos!
----------------------
Két olajsejk vásárol egy luxusvonatot.
Fizetéskor az egyik leinti barátját:
-Hagyd, a peronjegyet Te fizetted!
----------------------
Sísapkás rabló a vonaton:
-Pénzt vagy életet!
Utas: -nincs egy fillérem sem!
Rabló: -Akkor meg mit remeg?
Utas: -Azt hittem a kalauz jön...
----------------------
A robogó vonaton egy férfi átrohan a szomszédos kocsiból:
-Elájult egy hölgy utas, kinek van egy kis konyakja?
A feléje nyújtott üveget jól meghúzza, majd viasszaadja.
-Tudják,  nem bírom az ájult nőket nézni!


2001.12.30. 19:00
Nyugat-Európát ismét elérte a tél!
Baden-Württenberg és Freistaat Bayern (Bajorország) területén teljes a közlekedési káosz. Az enyhüléssel egyidőben kezdődő havazás az orkánnal érkező hidegben is folytatódik. Jelenleg három vonat a nyílt pályán vesztegel (a 600 utas mentése folyik), mert a jéggé fagyó hó súlya alatt kidőlő fák a felsővezetéket leszagatták. Országszerte több száz fa hever a vasúti pályán és az autóutakon. Az útnak indulok okvetlenül tájékozódjanak!


2001.12.29.
Közeleg a szilveszter
Nürnbergben egy 35 éves metróutas eltérített egy szerelvényt. A vonatvezetőt egy kézigránátnak látszó tárggyal tartotta sakkban. A több állomáson megállás nélkül átrobogó szerelvényt a botcsinálta közlekedési vállalat "igazgatója" leállítatta, és az utasokat kizavarta a szerelvényből. Maga is felvette a nyúlcipőt, de a rendőrök hamar elfogták. Az erélyes utas véralkohol szintje 1,36 ezrelék volt.


2001.12.19
Törökországban egy vonat 1100 utasa a hó foglya !
A Görögországból Isztanbulba tartó vonat tízkocsis szerelvénye a viharos hóesés foglya lett. A közlekedési csődöt áramkimaradás okozza. A Török Vasút szóvivője szerint megkezdték az utasok kimentését. Egy utas mobiltelefonján beszámolt, hogy kevés élelem van a fedélzeten, mert ilyen időre senki sem számított. Sok a gyermek, fűtés sincs. A vasút a bajbajutottak segítségére siet.


2001.12.18
Van magyar vasúti jó példa, ami ragadós
A MÁV döntését követi az ÖBB. Vasútunk ugyanis módositva az eredeti elképzelést, az 1047 sorozatot (Taurus-Bika) két SSS87 (ÖBB-nel Be-AS, 8WLO-6YH84) áramszedővel rendelte. Ezzel elbúcsúzunk a régi 2050mm-es szabványtól, s jön az 1950mm széles paletták korszaka. Tudvalevő, hogy Linzben az osztrak 1116 sorozatú mozdonyokat három áramszedővel épitik. Nos az 1116 026 lesz az első, amelyik elbúcsúzik a "magyar" széles palettájú áramszedőtől és a továbbiakban a la ungharese (magyar módra) épitik. Ezzel megtakaritják 325 db áramszedő és szerelvényei épitési és fenntartási költségét. Karácsony és újév küszöbén minden kedves olvasónknak csak a megmaradó összeg ezredét kivánjuk, természetesen a január elsejétől érvénybe lepő -ban.
(V&M exclusive)

Új szupervonal, csak a vonatok hianyoznak...

Megnyilik a Frankfurt am Main-Köln ICE pálya. A vonalon a nagy emelkedők miatt csak az ICE 3 közlekedhet, az ICE 1 motorjai nem birnák a terhelést. Szerelvényenként 600, 1 osztályú  ülőhelyre lenne szükség. Ezt - egyelőre - két vonategység összekapcsolásával kivánják megoldani. Igaz a férőhelyek száma igy is csak ötszáz. Vonategységenként 250, 2.oszt hely áll rendelkezésre. Hamar előkerül a csavarhúzó, az üléssorok közötti távolságot csökkentik. A vonalon 60 vonategységre lenne szükség, de jelenleg csak ötvennel rendelkeznek. A vonatokat most (kissé későn) rendelték meg és legkorábban 2004-ben állhatnak szolgálatba.


2001.12.11
Alsószászország
Alsószászország 16 CORADIA LINK kétrészes dízelmotorkocsit vásárol Ahlstom Salzguttertol az ingaforgalom részére.  A feladat ellátására 1996-ban társaságot alapítottak, mely a DB infrastrukturát használja. A vonatokon biciklit is szállíthat az utas. Az első hat egységet 2003-ban állítják forgalomba. A gyártó vállalta, hogy a vonatokat 15 éven át karban tartja, és a felújításokat elvégzi. A megbízás értéke 60 millio .

DB honlap - MÁV holnap?

A népszeru honlap, a Die Bahnen (A vasutak) eltunik . Több volt az összetűzés, mint eredmény. Az átkeresztelt gyermek neve: Mehr Bahnen (Több vasutat) lesz. Utóbbi nálunk -  de nem virtuálisan  - ugyancsak elkelne és nem zárójelben. A járműfejlesztési program már biztosan lendületet vesz. Rövidesen újdonságokkal rukkolhatunk elő. Részletes jelentés később, mikor lehullhat a lepel. Megvalósulni látszik a németeknél kiötlött jelszó: Több vasutat!

Jön a BIKA(Taurus)!

SIEMENS,  Krauss Maffei mozdonygyárában (Müchen-Allach) megkezdodött az első magyar 1047 építése. A gép összeállítása februárra várható, azt követi a festés, élesztés, majd április elején  a rég várt ünnepség( a helyszínen). Ezután a mozdonyt gyorspróbáknak vetik alá (lásd N.Schäfer, őszi számunkban megjelent cikkét) . Ezek szerint a nyári forgalomban a gépek  már részt vesznek. A szállítást decemberre kívánják lezárni(10 mozdony). Egyidejuleg épül a GySEV 5 gépe is.


2001.11.30
Áll a bál a dohányzósarkokért.
Az RCD - Német Dohányosok Klubja felháborodott a füstölés ellnes kapmpány első lépéseként jövő nyáron a Német Vasutak(DB) 63 legnyagyobb pályaudvarán füstöt betiltó akció bejelentésétől. Most aztán minden előkerül, a nyári északi tengeri fövenypucolásig - amit a füstösök végeztek, stb. A kifogások skálája széles. A gőzmozdonyok újra bevetéséért az RCD még nem vonult utcára, de demokráciában minden megeshet. Summa summarom,  főtitkáruk 21 millio német dohányos nevében veri a tam-tamot.

Jön az EURO (?)!

Megkezdték a 60000 vasuti jegy árusító automata átállítását. Az új pénznemet fogadó gépeket ragasztott matricával jelőlik. A távolsági vonatok 3000 piros, képernyős, számitógépes jegykiadó csodát Szilveszter éjjel 3-5 perc alatt elintézik. Ünnepelni vágyok és borisszák; vegyétek meg jegytek időben, vagy -val tömött zsebbel induljajatok útnak! Gutem Rutsch-jó átcsúszást ( a jövő esztendőre)!


2001.11.29.
A DB 2002 nyarától leállítja a füstölést
Boldogult Karády Katalin slágerben megénekelte "egy kis cigaraetta valódi finom"... Elmondhatjuk - legalább is Németország pályaudvarain - csak VOLT! Németország 6000 pályaudvarán meg kívánják tiltani a cigarettázást. Medhorn szerint a vonattól az utcára vezető folyosót könnyű összetéveszteni egy óriási hamutálcával. Az éttermek és várók cigisarkait is felszámolják. Évente ca. 150 millió DEM, bő 75 millió -ba (majd kétmilliárd forint!) kerül a "kedves utasok" csikkje. Arról nem beszélve, hogy egyenként kell felszúrkálni, s a munka a forgalom miatt lassú és balesetveszélyes. A nagy pályaudvarokon könnyű lesz az új szabály betartatatása. Van vasútőr elég. Kis helyen meg mindenki ismeri a másikat. Kit kibeszélnek a kocsmában a törzsasztalnál, leteszi a Staubot, vagy (füstölve) mehet gyalog...


2001. 11. 27.
A DB 120 express vonatból hálozatot tervez
A megszűnő IR (Inter Regio) helyett a 300 km-es zónában, ami se nem rövid, se nem távolsági. új szolgáltatást tervez a DB. A 666 új elekromos motorvonatot, erre a célra kívánják bevetni. A nem villamosított vonalakra 376 dízelvonatot vesznek. A jövőben részt kívánnak venni a városi közlekedésben is.


2001.11.26.
2005-ben Transrapid lebeg Németországban is
Újból asztalra került a mágneses vasút ügye. Szinte biztos , hogy mégis lesz Transrapid vonal  Németországban. A helyszín lehet egy repülőtéri vonal (legesélyesebb München reülotér) vagy két nagy várost összeköto vonal. Emlékeztetjük az olvasót, hogy 2000-ben  lemondtak a Hamburg-Berlin vonal építésérol és azt "végérvényesen" törölték. A közelmúltban Kína rendelt repülőtéri mágneses vasutat, 2003 tavaszi átadási határidovel. Úgy tűnik, ezt már az öreg és iszonyatos adminisztrációs vízfejet cipelő Európa sem nézheti tétlenül.
Másik érdekesség, hogy az S-Bahn(gyorsvasút) hálózatok mind nagyobb mértékű átvételére készül a DB. Stuttgart, Lipcse, Freiburg  az első célpontok. Még
U-Bahn (földalatti) is szerepel a palettán. Az elkövetkezo években € százmilliókat költenek az egységes bejáró forgalmi rendszer fejlesztésére. Ez Budapest és környékének egységes tarifarendszerbe foglalásának tükrében, mindenképpen tanulságos. Ott is, mint  Fovárosunk környékén, az állomásokat kívánják rendbetenni. A lakosság a kocsit csak akkor hagyja otthon, ha jobbat, gyorsabbat, olcsóbban kap a munkába járáshoz. Addig marad a pléh-lavina.

A ROCO novemberi újdonságairól, röviden:

63004 Elkészült az S-Bahn, BR 420 újfajta modellje. Felsővezetékes és digitális üzemre alkalmas.   Hossza 772mm.

63685 A legújabb Taurus (felénk így ismert) nem is Taurus. A Német Vasút (DB) számára készül az elso 25 darab BR 182. A mozdony messzemenően azonos a
felénk Taurusként elhíresült ÖBB mozdonnyal. A modell jó előtanulmány a MÁV jövő év nyarán már üzemelő mozdonyának modelljéhez. Vajon hány modellező
fogja átalakítani?

62231 Teljesen új komstrukció a BR 35 háromcsatlós gőzmozdony modellje.  A 245 mm hosszú modell természetesen digi üzemre előkészített. Van mit utólag
rászerelni. Számos szelep, csap a modellezőre vár. Különlegesség a fémből maratott védház tetőszellőző és ablak.

63614 BR144, új forma és szín. Az áramszedőket átdolgozták. A tetőszerelvények ponosak(talán már tulságosan is).  A főkeret fémöntvény,
ami kiemelkedően jó futást biztosít.

63750 Az északi vasutak szerelmeseinek készül a kétrészes (mindkettőben hajtás!) ércvonat vonszoló. A Norvégiában futó mozdonyt ROCO őrültek a
nyáron meglátogatták, s ott vehették át a hon vágyott kék kígyót. Nekünk csak a Váci út 47/b-be és az Erkel utcába kell elfáradnunk. (A mozdonyhoz
szerencsénkre nem adják a Norvég tundrák pimasz szúnyogjait)

43730 Kissé régi idők focija, az Epoche II korba illo ÖBB 1020. A fenyőzöld mozdony világos szürke főkerettel, piros(!) pályaszám táblával kapható.
A motorra két lendítosúlyt szereltek. Meg is látszik a modell futásán!


2001.11.18
 Üres vonatokkal mások sem fognak pénzt keresni!
Tanulságként, gondolkozni vágyóknak közöljük az elmúlt időszak talán legérdekesebb és tartalmasabb nyilatkozatát az "odaát" vasutakról. V&M
(NÉMILEG RÖVIDÍTVE)

Berlin - A vasút főnöke Hartmut Mehdorn keményen kikelt a távolsági forgalomban részvételt tervező vállalkozások kedvezmény éhsége ellen. Mehdorn szerint a Connex-Verkehr GmbH ajánlata mögött, hogy a DB által leállított Interregiot újra indítsa, csak PR gag bújik.

Miért ellenzi, ha valaki a személyforgalom lebonyolításából részesülni akar, melyek az Önök számára gazdaságtalanok voltak?
Mehdorn: Nem ellenzem, ellenkezőleg, de nehezen fér a fejembe, hogy más hogyan fog üres vonatokkal pénzt keresni. Ha kiállnak ellenünk, nem félünk a versenytől, ha az egyenlő feltételek mellett - és nem a vasutasok bőrére, akik nem tartoznak a nagykeresetűek közé - folyik.

Hogyan értékeli, hogy a szövetségi közlekedési miniszter mely az önök tulajdonosa, a konkurrenciát bátorítja?
Mehdorn: Abból indulok ki, hogy a miniszter a Vivendi francia társaság leányvállalatának ajánlatát tesztelni kívánja, mert éppoly szkeptikus, mint mi.  Connex először is a vonatokat ajándékként szeretné, másodszor meg állami árkiegészítő finanszírozást Ha valaki országunkban szubvencionál, vonatkozzék minden vonatra. Az adóból ugyanannyit fordítsanak a Német Vasútra, mint egy francia konszernre, melynek anyaországában a DB egy vonattal sem üzemelhet.  Gondolom, az EU legnyitottab piacán, a németen, a miniszter  gondoskodik az esélyegyenlőségről és a pályahasználatban nem fog diszkriminálni.

A Connex a DB AG hálózatán tett már ajánlatot, és a pályadíjak után érdeklődött?
Mehdorn: Nem, semmilyen érdeklődésről nem tudok, meg koncepcióról sem. A díjak mindenki számára hozzáférhetők és egységesek. A tartományi miniszterek nem támogathatnak kedvük szerint, amivel a távolsági vonalakra nézve keresztfinanszírozás jönne létre. A mazsolázás és keresztfinanszírozás még nem biztosítja az ellátást. Senki ne gondolja, ahol a DB rossz, rizikós tevékenységet folytat, ott még nagyobb beruházó, munkaadó, vagy kiképző marad. De pontosan azok, akik leghangosabban a szubvencionált versenyt kívánják a nyakunkba, hallani sem akarnak vasút ésszerű struktúra váltásáról, mellyel versenyképesek akarunk maradni.

Mely követelménynek kell a vállalkozónak megfelelnie, ha a pályán a távolsági forgalmat az IC/ICE-t is beleértve üzemeltetni kívánja?
Mehdorn: Semmi különösnek. Vasúti forgalmi társaságnak kell lenni, mint a Connex. A Connex tehát csak jöjjön, nincs szükség ily nyilvános cirkuszra.

Ön mindezt PR gegnek tartja?
Mehdorn: Connexnek beszéltetnie kell magáról, mert ellenünk Európa legnagyobb S-Bahn (gyorsvasút) pályázatát elvesztette. Más egész rendszereket, mint egy-egy vonalat üzemeltetni. Ez nem azt jeleneti, hogy a Connexet nem vesszük komolyan. Állunk a verseny elé. Hozzátenném, hogy abban segít, hogy jobbak legyünk.

A DB nem profitálhatna a Connex-Interregioból? A selejtezett vonatok bontása megtakarítás, további nyereség a gördülő anyag-, a pálya eladása. Az alkalmazottak kötelességszerű foglalkoztatását a Connex átveheti.
Mehdorn: Akarjuk a versenyt, vagy nem? Miért kellene a Connexnak vonatokat ajándékoznunk, miért kellene a 30 éves eszközöket, amire azt mondjuk; le a vágányokról, másnak átadni, mivel ellenünk fellépne? A még korszerűsíthető kocsikat - már amelyikre szükség van - magunk is felújíthatjuk. Ami a személyzetet illeti, költségekről szólnak, és nem emberekről. Azt a benyomást igyekszenek kelteni, mintha valamennyi IR vonalat törölni kívánnánk. Ez hamis! Ahol a vonatoknak valóban ingafunkciója van, magas színvonalú bejáró forgalommal helyettesítjük. A dinamizációt az IR megszüntetésből maradó 13,5 mrd DEM-ből bőségesen fedezni tudjuk.

A Connex indoklás hangoztatja, hogy a DB nincs abban a helyzetben, hogy az Interregiot gazdaságosan üzemeltesse. Miért nem alapítanak egy Interregio AG (AG -Akzien Gesellschaft = Rt.) amely egyedül ezekkel a vonatokkal foglalkozik?
Mehdorn: Ahogy a Connex szubvenció igényeit látom, ők sincsenek abban a helyzetben, hogy gazdaságosak legyenek.  Úgyszintén nem akarják a hálózatot lefedve valamennyi Interregiot üzemeltetni, és a regionális forgalmat IC/ICE színvonalon űzni.

Jogi úton meg tudja akadályozni, hogy a Connex próbálkozzon? Ha igen, hogyan?
Mehdorn: Nem akarjuk. Még egyszer mondom: igazi verseny legyen. Ahelyett, hogy nyilvánosságra hatva bejelentgetünk és szubvenciókat várunk


2001.11.17
Félig kútban a DB-SBB-ÖBB közös billenővonat programja
A DB kiszállt a nemzetközi nagysebességű billenő vonat (Intercity Neigezug - IC billencs; ICN) programból. A 65 rendelést és 50 opciót lemondta. Saját, már szolgálatba állított típusaival elég vesződség adódik. Az utasokat a komfort más formájával kívánják megnyerni. Az ICT-t nem követi több, az ívekben bedőlni képes vonategység. (A találmány lényege, hogy a 8 fokban dönthető  vonatok a pályára engedélyezett sebességnél 20-40 km/h-val gyorsabban haladhatnak. a szerk.) A svájciak az osztrákokban reménykednek. 34 SBB, 32 ÖBB hétrészes vonat épülne. Igaz, vonat még sehol, de a nemzetközi-turban dolgozó személyzet már közlekedik a kiszemelt vonalakon. Technikai problémák a hagyományos forgalomban is adódnak. Az SBB kocsijának tetőszellőző rendszere a friss levegővel a vonatot vontató dízelmozdony kipufogó gázait is az utastérbe vezeti. Német kocsit állítanak forgalomba.

Nürnberg automata metrot rendelt
Forrás: München 17.11.2001. AP

A Simens-Sparte Transportation System 185 millio EURO-s megrendelést kapott egy teljesen automata metróvonal építésére (az ár természetesen az alagutat nem tartalmazza. a szerk.). A Siemens a vezető nélküli vonal biztonsági és vonatvezérlő rendszerét építi. A szerződéshez tartozik 30 kétrészes vonategység építése. (Lásd V&M nyár: Mesék a bécsi metroról)

A Siemens megmenti a bezárástól  a nürnbergi vasúti javítót
München/Nürnberg AP

600 munkehelyet mentenek meg egyúttal új járműveket is fognak építeni. A szakembergárda  versenyképes és mindenben megfelel. A nagynevű gyártó belépésétől az üzem nagyfokú rugalmasságát remélik.

Harry Potter elérte az angol  vasútmodellezőket
London 2001. 11. 16.

Hornby a bűvészinas "Hogwarth Express"-ét dobja piacra. A gyermekszobában teljes gőzzel roboghat. "A vonatkát viszik, mint a forró zsemlét", nyilatkozta Frank Martina Hornby főnöke. Az árusítás kezdete egybecseng a "Harry Potter és a bölcsek köve" című film bemutatójával ( Egyes szülői érdekvédő szövetségek a filmet, mivel a gyermek lelkét manipulálja, máris bojkottálják. a szerk.) A vonat eredetijével utazik a főhős  a regényben a londoni Kings Cross állomástól a Hogwarts bűvésziskolába. A modell skarlátvörös mozdonnyal 89,99 font (285 DEM). Az üzlet a vonatot is megelőzve robog.


2001.11.16
Leépítések a Bombardiernél
(13.11.2001 Bombardier Info)
A Bombardier bezárná Ammendorf (Sachsen-Anhalt, 850 alkalmazott), és Vetschau(Brandenburg, 150 alkalmazott), üzemét. A menedzsment hétfőn a felügyelő bizottságok asztálara tette a tervet. Döntést még nem hoztak. A bezárandó üzemek dolgozóinak Aachenben, Bautzenben és Görlitzben ajánlananak munkát, ugyanis  2003-ban  ezekben az üzemekben a rendeles állomány nagysága miatt 100 fő hiányzik. (Ime, ilyen finoman lehet bejelenteni 900 fő elbocsátását. a szerk.)  A bezárásokkal  a Bombardier évi 18,5 milló DEM (2002. jan. 1-tol ca 9,2 millo EURO,   1 EURO = ca. 260 Ft) megtakarítást remél. A henningsdorfi központi üzemben is  leépítések várhatók. A kocsiszekrénygyártásban és az elektromos előkészítőben ca. 235 állást megszüntetnek. Henningsdorfban ma 2400-an dolgoznak. A kanadai Bombardier  más külföldi üzemeiben is elbocsátások várhatóak; Vasterasban (Svédország) 100, Doncasterben (Nagy-Britannia) 150 főt fognak a jövőben "átképezni".  A Dunakeszi Járműjavítót ez évben szintén a Bombardier vette át. Magyar üzemükben nincs változás.

Új pályaudvar Münchenben?

A "DB - a vasút" le szeretné bontani München központi pályaudvarának  épületegyüttesét, melyet a kornak megfelelő létesítménnyel  kívánnak felváltani. A kereken 350 millio DEM értekű építkezés kezdése 2003. Ide épülne a 250 ágyas Intercity hotel is. Tervezik az ugyancsak távoli repülőtéri mágnesvasút építését is. (Csomagfeladás a vonatban. Menetidő 10 perc.)  A pályaudvart körülvevő aluljárókat és a mélyvasút passzázsokat  februárban vizsgálták, és a nyolc között ugyancsak hátul "még megfelelő" minősitést kaptak. A rendbetétel 30 millió DEM.  A polgárok véleményére adnak, de eddig még senki nem tiltakozott az 1960-ban épített (szerkesztőségünk véleménye szerint kifejezetten ronda bazár jellegű) épületegyüttes eltávolítása ellen. A terv nem új, már 1995 óta rágják.  Még a vágányzat  35 méter mélyre helyezéséről is beszéltek, de  a dolgot gyorsan elvetették. Stuttagartban a pályaudvart tényleg a föld ála viszik. Münchben a lehetőséget nem zárják ki, és a későbbi esetleges alagutak építésére helyet hagynak.ROCO újdonságok októberben
A DB, BR 216 "Lollo" dízelhidraulikus mozdonya Kor:IV Exclusive kivitel, psz: 216-004-2.
 Valamennyi tengely hajtott, motor lendítősúllyal, két kerék tapadógyűrűvel. Kat.No.: 43794
Személykocsi, bajor IV oszt.  11 a sor Kor:I. Exclusive limitált. Kat.No.: 44823
DR gyorvonati kocsi "Csuka" (behúzott végű)  Bme  Kor:IV  Kat.No.:45454
Teherkocsi, rakoncás Kbs-58 Rlmms Kor:III. Limitált, Wiking rakománnyal Kat.No.:47287
Cementsíló kocsi Ucs "JOSERA" DB kor: IV limitált. Kat.No.: 464092
Postakocsi,  DB-AG Dm Kor:V Exclusive Kat.No.: 45275
Önürítő kocsi, "POLARBON" ÖBB, Kor:IV. Kat.No.:46956
Tartálykocsi "Turmöl Mineralölprodukte" ÖBB, Kor: IV-V Kat.No.:47772


Vissza az aktuális hírekhez

Vissza a főlapra